İlk Yardım Nasıl Yapılır ? |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İlk Yardım Nasıl Yapılır ?Arkadaşlar bir hemşire gözüyle aldığım eğitim ile birlikte sizlere birkaç ilk yardım tekniğinden bahsetmek istiyorum Bunları bile bilmek herhangi bir durumla karşılaştığınızda can kurtarabilir 6 T Kuralı : 1 Tedbir : Arkadaşlar bir trafik kazası düşünelim Yaralı araca yakın bir yerde yatıyor Herhangi bir patlama olanağına karşı kendimizi asla tehlikeye atmamalıyız O yüzden eğer böyle bir risk varsa hastaya yaklaşılmamalı ve ekiplerin gelmesi beklenmelidir Kahramanlık yapmak amacıyla oraya atlamanız hem sizin hemde başkalarının hayatına mal olabilir 2 Tanı : Hastanın yanına geldiğimizde ilk yapmamız gereken tanı koymak olacaktır Yani hastada ki sorun ne Hastanın bilincini değerlendiriyoruz Solunumuna , dolaşımına , kanama olup olmadığına , şok bulguları açısından , kırık çıkık yönünden hastayı hızlı bir şekilde değerlendiriyoruz 3 Tedavi : Bir çok hasta burdaki yanlış müdahaleler sonucunda kaybedilmektedir Burda yapmamız gereken tanıya yönelik sağlık ekipleri gelene kadar hastanın yaşamını korumak olacaktır İlk bakmamız gereken hava yolu açıklığı olacaktır Hastanın bilincini kontrol ediyoruz ( İsmi ile hitap ederek : Örneğin Mehmet Bey iyi misiniz ? gibi sorular ) Eğer hasta kısık sesle cevap veriyor ise hava yolu açık değil ve kısıtlıdır Hastanın ağzında herhangi bir cisim ( kum , pislik vs) varsa bunları çıkartmalıyız Daha sonra baş - çene pozisyonuna getiriyoruz Hava yolunu kontrol ettikten sonra hemen solunumu kontrol ediyoruz Hastanın nabzı (Dolaşım) kontrol edilip herhangi bir atım gözlenmiyorsa hemen kalp masajı (KPR) yapılmalıdır 4Telekominikasyon ( Haberleşme ) : 112 Acil servis aranır Gerekli bütün bilgiler verilmelidir 5Triyaj ( Ayırma ) : Hasta seçimi demektir Buradaki öncelik ölüm halindeki hastaya değil tedaviye cevap verebilecek hastalardadır 6Transport ( Taşıma ) : Burası çok önemli Taşıma sırasında hasta özenli bir şekilde taşınmalıdır Burda yapılan bir yanlış hastayı kaybetmemze yol açabilir bir kaç örnek vereyim Örneğin bir vertebra (omur) kırığı olan hasta asla battaniye ile taşınmaz Ayrıca boyunda herhangi bir kırık olma ihtimaline karşı hastanın boynu iyi bir şekilde sabitlenmeli o şekilde taşınmalıdır Aksi taktirde yapılan en ufak bir hata yani 1-2 milimlik oynama bile hastayı felç bırakabilir Bu temel bilgileri bilmeniz size ilk yardım sırasında yardımcı olacaktır Tabi ki bunların altında birçok bilgi var ancak bunlar sadece temel olanları Yakında diğer bilgileride aktarma şansım olabilir Umarım hiç ilk yardım yapmak zorunda kalmazsınız Herkese iyi günler Emeğe Saygı |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|