06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşırı yağlı, baharatlı sosları ve kızartılmış ürünleri tüketmeyin. Bu lezzetlendirici
Aşırı yağlı, baharatlı sosları ve kızartılmış ürünleri tüketmeyin Bu lezzetlendiriciler yerine tuz ve karabiber gibi mide yapısını koruyacak lezzetlendiricileri kullanın
Reflü hastalığının nedeni mide İçeriğinin yemek borusuna kaçmasıdır Asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ve yemek borusuyla uzun süre temas etmesi yemek borusunda tahribata yol açar Eğer mideye doğru bir safra geri kaçağı da varsa reflü hem asit hem safra nedeniyle tahribat yapar
Reflünüz varsa beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor Uzmanlar Reflü hastalığı olanlar 11 ince noktaya dikkat etmeli diyor:
1 Öğün sayısını arttırın, sık sık mide yapısını koruyacak (tam buğday ekmeği, süt, peynir gibi) besinler tüketin
2 Ara Öğün tüketme alışkanlığını edinin
3 Bir öğünde fazla miktarda besin tüketmeyin, az ve farklı besin çeşitlerini bir arada tüketin
4 Asitli içeceklerden kaçının (Kola, gazoz, portakal suyu vBulletin ) tüketmeyin
5 Çay, kahve, kola, gazlı içecekler ve alkol gibi mide asidini yükselten içecekler yerine bitki çaylarını tercih edin
6 Aşırı yağlı, baharatlı sosları ve kızartılmış ürünleri tüketmeyin Bu lezzetlendiriciler yerine tuz ve karabiber gibi mide yapısını koruyacak lezzetlendiricileri kullanın
7 Sirke, limon sosu gibi asitli lezzet verici besinleri tüketmeyin
8 Çiğ sebzelerden hazımsızlık ve şişkinlik yapabilecek sebzeleri (turp, roka, domates gibi asitli sebzeleri) tüketmeyin
9 Karın üzerinde baskı yapan kıyafet ve kemer kullanmayın
10 Öğünlerden üç saat sonra yatmay ve yastığınızın başınızı yüksekte tutmasına dikkat edin
11 Mayıs papatyası ve pelin otu çayı, aynısefa, ekşi yonca, civanperçemi reflüye iyi gelen bitki çaylan
Kaynak: Beslenme Diyet Sağlıklı Yaşam Dergisi
|
|
|