Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakliyatın, faydaları, geleneksel, mutfağının, tedavideki, türk, vazgeçilmezi, önemi

Bakliyatın faydaları ve tedavideki önemi Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakliyatın faydaları ve tedavideki önemi Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezi



Bakliyatın faydaları ve tedavideki önemi


Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez gıda maddeleri arasında yer alan bakliyat; geçtiğimiz yıllarda, "fakir ve köylü yemeği" gibi tanımlarla sofralarımızdaki önemini giderek kaybetmişti Ancak son zamanlarda, dünyanın çeşitli ülkelerinde beslenme uzmanları tarafından yapılan çalışmalar; bakliyatın, hem beslenmemiz hem de vücut sağlığımız açısından "ne kadar önemli ve vazgeçilmez" olduğunu bir kez daha ortaya koydu


Ağustos ayında ABD'nin Tulane Üniversitesi tarafından baklagillerin kalp rahatsızlıklarını önlediği açıklanırken, şimdi de bu harika besin maddelerinin bağırsak ve mide kanserlerini de önlediği tespit edildi

Protein deposu olan bakliyat, bu yüzden etin yerini tutabilecek gıda maddelerinin başında yer alıyor Beslenme uzmanları etin sahip olduğu doymuş yağ ve kolesterol gibi olumsuzlukların bakliyatta bulunmadığını da belirtiyorlar


Ayrıca lif bakımından son derece zengin olan bakliyatın, bağırsak hareketlerini düzenlediği, tokluk hissi sağladığı için de zayıflama diyetlerinde kullanılması gerektiği ifade ediliyor


Yavaş sindirildikleri için kan şekerini yükselterek enerji sağlayan bakliyatın, koroner kalp hastalıkları ve damar sertliğine sebebiyet veren kolesterolü içermediğini, lif içerikleri yüksek olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenleyip, kalın bağırsak ve mide kanserlerini, kabızlığı ve mide tembelliğini önlediğini belirten uzmanlar, "Tokluk hissi sağladıklarından zayıflama diyetlerinde de kullanılabiliyor Yapılarındaki proteaz inhibitörleri kanser oluşumunu engelliyor Şeker hastalarında, içerdikleri nişasta sebebiyle, kan şekeri düzeyinde problem doğuracak bir artışa sebep olmamaktadır Bakliyatı düzenli olarak yerseniz hem size gerekli bütün vitaminleri ve mineralleri almış, hem de karbonhidrat ve proteinin doğal kaynağını keşfetmiş olacaksınız



Nelere iyi geliyor?

Bakliyat deyince akla ilk gelenler; kuru fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve soya fasulyesi geliyor Bu harika besin maddelerinin sayılamayacak kadar çok yararları var İşte bunlardan bazıları




Kuru Fasulye:

Protein bakımından zengindir, vücuda bol kalori ve bol protein verir Günlük bitkisel protein ihtiyacının karşılanmasında çok işe yarar Sinirleri kuvvetlendirir Bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır

Kuru fasulye taneleri, kabuğu ile birlikte pişirilip yenilmelidir Hazmı sağlayan maddelerin çoğu kabuğunda bulunur Hazmı zordur Acı biber, karabiber, kekik eklenerek hazmı kolaylaştırılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.