|
|
Konu Araçları |
baklagiller, baklagillerin, faydaları, hastalıklar, yararları, önlediği |
Baklagillerin faydaları, Baklagiller ve yararları, baklagillerin önlediği hastalıklar |
06-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Baklagillerin faydaları, Baklagiller ve yararları, baklagillerin önlediği hastalıklarBaklagillerin faydaları, Baklagiller ve yararları, baklagillerin önlediği hastalıklar, Baklagiller ürünlerinin yararları Beslenme; sadece psikolojik veya sosyolojik bir olay olarak algılanmamalı, bunun fizyolojik açıdan çok daha büyük bir önem taşıdığı unutulmamalıdır Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşımaktadır Kuru baklagiller bitkisel kaynaklı olmalarına rağmen çok iyi birer protein kaynağıdır Kompleks karbonhidratlar ve posa (lif) yönünden de zengindir Doğal olarak kolesterol ve yağ içermezler Yalnızca haşlanıp servis edildiğinde pek fazla lezzetli olmasa da diğer besinlerle bir araya getirildiğinde tat bakımından çok farklı lezzetler elde edilebilir ? Tek başına veya diğer besinlerle karıştırılarak mercimek, ezogelin veya Minestrone çorbası vBulletin hazırlanabilir Hatta et, tavuk suyu, domates veya suyu ile daha lezzetli bir hale getirilebilir ? Yeşil salatalara haşlanmış fasulye eklenebilir ? Zeytinyağlı kuru barbunya, humus ve fava şeklinde mezeler hazırlanabilir ? Makarna soslarında biftek veya tavuk etiyle fasulye gibi baklagiller püre haline getirilerek domates, biber, fesleğen, kekik, sarımsak gibi ilavelerle hazırlanabilir Kuru baklagiller belirli oranlarda tahıllarla karıştırılır ve iyi pişirilirse, proteinin biyoyararlılığı artar Örnek olarak; nohut ile bulgur veya kuru fasulye ile pirinç pilavının bir arada tüketilmesi çok daha yararlı olacaktır Hatta mercimekli bulgur pilavı, erişteli mercimek, nohutlu pirinç pilavı, mercimek köftesi gibi farklı alternatifler de üretilebilir Kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden de zengin olan kuru baklagiller B12 dışındaki B vitaminleri ve E vitamini yönünden de zengindir C vitamini kaynakları ile birlikte yendiğinde demirin biyoyararlılığı yükselir Kuru baklagiller posa (lif) içeriği en yüksek besin grubudur Böylelikle midenin boşalma hızını ve ince bağırsaklardan glikoz emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengelemektedir Aynı zamanda kan kolesterolü ve kan basıncını da arzu edilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır Midede su ile birlikte şişerek tokluk hissi vermektedir Dışkılama sayısını ve sıklığını artırarak kabızlığı, dolayısıyla kalın bağırsak kanserini önleyici etkiler gösterir Posalı yiyeceklerin diyette artırılmasıyla, çiğneme ve dolayısıyla tükürük salgısının artışı, besin alımının ise azalması söz konusu olmaktadır Yapılan bilimsel çalışmalarda diyetin posa içeriği ile bazı hastalıkların oluşum sıklığı arasında ilintiler olduğu saptanmıştır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|