Isirgan otu |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Isirgan otuISIRGAN OTU Isırgan otu kökünden başlamak üzere, kökü, yaprakları, tohumları bile şifalı olan bir bitkidir Eski çağlarda da büyük bir saygınlığa sahipti Albrecht Dürer (1471 - 1528) bir tablosunda, elinde ısırganotu olan bir meleğin Tanrı katına uçusunu canlandırmıstı İsviçreli botanik bilimci Künzle, bir yazısında, yakıcı özelliği sayesinde (Tüylerde bulunan histamin ve asetilkolin) korunmamış olsaydı, bitkinin kökünün çoktan kurumuş olacağını belirtmişti Eğer kendini koruyamamış olsaydı, haşarat ve hayvanlar onu çoktan yok etmişlerdi Büyük ısırgan otu (Urtica diocia L), çok yıllık ve otsu bir bitkidir, boyu bazen 1 m'yi geçer, yapraklar koyu yesil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür Küçük ısırgan otu (Urtica Urens L), bir yıllık ve otsu bir bitkidir Boyu 60 cm kadar olabilir Yapraklar açık yeşil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür Duvar kenarları ve harabeliklerde bol olarak görünürHer iki türün de yaprakları 2-4 cm uzunlukta, oval veya kalp biçimindedir Taze iken deri ile temas edince deride kızartı ve yanma yapar Dızlağan ve dikenli ısırgan isimleriyle de bilinir Türkiye' de her iki tür de yetişir Egzema ve egzemaya eşlik eden baş ağrıları ısırgan otu çayı ile iyileştirilebilir Isırgan otu, böbrek ve mesane taşı oluşumuna karşı da kullanılabilir Böbrek hastalıkları ve zorlu baş ağrıları genellikle bir arada görülürler Egzemalar genellikle dahili bir nedene dayandıklarından, onları içerden, kan temizleyici bitkilerle iyleştirmek gerekebilir Isırganotu, en başta gelen kan temizleyici ve aynı zamanda kan yaptırıcı bir bitkidir Böylece, pankreas üzerinde de çok olumlu etkileri olduğu için, ısırganotu çayı ile kandaki şeker düzeyi düşürülebilir İdrar yolları hastalıkları ve iltihapları, da bitki çayı ile iyileştirilebilirler Aynı zamanda da dışkılama kolaylıkları sağladığından, bir ilkbahar kürü için özellikle önerilir lkbaharda ve sonbaharda filizlendiğinde, onunla 4 haftalık bir çay kürü yapmak önemlidir Sabahları aç karnına, kahvaltıdan yarım saat önce bir bardak ve gün boyunca 1-2 bardak çayı yudumlanarak içilebilir Bu tür çay kürlerinden sonra kişi kendini anlatılamayacak kadar iyi hissedebilir Ayrıca bu çayın lezzeti hiç de kötü değildir Ama duyarlı kişiler, ona biraz papatya veya nane ekleyerek, lezzetini ve kokusunu değiştirebilirler |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|