Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çinin, kültürü, yemek, yemekleri

Çinin Yemekleri - Çinin Yemek Kültürü

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çinin Yemekleri - Çinin Yemek Kültürü



Çinin Yemekleri - Çinin Yemek Kültürü

Dünyada en çok begenilen mutfaklarin basinda gelen Çin Mutfagi 5000 yasindadirCelestial Imparatorlugu'ndan bu yana Çin mutfagi Çinlilerin kültürlerinin ve tarihlerinin bir göstergesi olmustur

Çinlilerin kendilerine özgü yemek pisirme hazirlama ve servis yapma yöntemleri vardirPisirme teknikleri olarak buharda haslama ve stir fry'dir
Çin mutfaginda kullanilan pisirme teknikleri genellikle iki asamalidir
En büyük özelligi yemeklerin çabuk pisirilmesidirÇok yüksek ateste ve Wok denilen tavalarda pisirilir
Çin yemeklerinde kullanilan ana malzeme pirinçtir En basit malzemelerden biri de soya fasulyesidir(Cho-you)

Yemekler genellikle lokma büyüklügündedirYemek çabuk pisirildigi için besin degerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalir

Çin mutfaginda ekmek de yoktur ekmek yerine yemeklere buharda pismis pirinç eslik eder Yemek süresince genellikle çay içilir Önemli yemek davetlerinde ise pirinç sarabi sunulur

Yemeklerde soya yagi kullanildigi ve genelde sebze agirlikli oldugu için saliga en faydali mutfaklardan biridirÇok çesitli baharat ve soslarla degisik ve hos aromali tatlar yaratilir

Pisirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde rahatlikla bulabilirsiniz
Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmis lezzetli yemekler
Nankin Sankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuan daha tatli tadlarla pisirilen yemekler
Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir

Yemeklerde genellikle pirinç sarabi içilir Yemeklerden sonra ise yasemin çayi veya yesil çay içilir Çayin tarihi ise MÖ 2000 yillarina kadar uzanir

Tatli çesitleri de oldukça fazladir Tatlilar alisik oldugunuz gibi degil meyveyle hazirlanmis hafif tatlilar seklindedir

Çin'in disinda Çin yemeklerini orjinal olarak pisirmek zordur Ancak tadi yakalayabilmek için pirinç soya fasulyesi baharatlar zencefil beyaz ve siyah mantarlar tursular ve makarnalar kullanilabilir


Kisa kisa

Wok Tencere:
Isiyi içinden disa dogru hizli bir sekilde ileten ve yayvan sekilde özel bir tava-tenceredir

Stir Fry (Karistir-kizart):
Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kizgin derin yagda kizartilip süzüldükten sonra diger ek malzemeler ve soslar ile pisirilmesidir

Susam Yagi:
Susamdan elde edilen koyu renkteki yagdir

Oyster Sos:
Koyu renkte istiridye soya sos ve deniz tuzundan elde edilen bir sostur

Pirinç Sarabi:
Pirincin fermantasyonundan sonra elde edilen saraptir

Soya Sos:
Soya fasulyesinin bugday maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.