![]() |
Adisyon kağıtları-Oyun |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Adisyon kağıtları-OyunADİSYON KAĞITLARI KİŞİLER TÜRKAN: Bahri’nin karısı ADAM : Hayali kahraman BAHRİ : Türkan’ın kocası ÖZGE : Bahri ile Türkan’ın kızı BİLGE : Bahri ile Türkan’ın kızı AYTAÇ : Bahri ile Türkan’ın oğlu ADİSYON KAĞIDI : YAZAN : Eda NACAR 97-11942005 Dr ![]() (Otantik, nehiz bir resrorantı ) andıran sahnede, üç dört masa bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ADİSYON KAĞIDI- Ben aşk cumhuriyetinin başbakanıyım ![]() Halkım aşıklardan ![]() Benim cumhuriyetimde insanlar; Aşık olarak doğar, (Duvarda asılı olan aile fotoğraflarına sıra ile bakmaktadır ![]() Aşk ninnileriyle büyür, Aşk mekteplerinde,aşkın kitabını okur, (seyirciye doğru yönelir ![]() Benim kanunlarımda; Aşklar özgür yaşanır ![]() Avukatlarım bu yüzden işsiz ![]() Savcılarım boş oturur ![]() Aşk suçu işleyenler sınırdışı edilir ![]() (Elleriylr restorantı gösterir ![]() Benim cumhuriyetimde, ordum aşk için savaşır ![]() Aşklar ölürcesine yaşanır, Mezar taşlarına aşk şarkıları yazılır ![]() Benim cumhuriyetimde aşklar Sonsuzluğa ulaşır (iskemlelerden birine oturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O yirmi beş yıl boyunca binlerce öğrenci yetiştirmiş emekli bir öğretmen ![]() O üç tane pırıl pırıl evlat yetiştiren güzel bir anne ![]() O otantik, nezih bir restorant işleten iyi bir işhanımı ![]() Onun ilk şiirini kardeşim kadar sevdiğim restorantın menü kapağına yazmışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – (Elinde küçük çaydanlığı ile içeri girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Kısık seste ut sesi sözlere karışmaktadır ![]() ![]() (Çayını yudumlar ![]() (Beyaz kıyafetli bir adam, Trenin hareket etmesi için bekleyen memur edasıyla ağzındaki düdüğü çalarak sahneye girer ![]() ADAM – Zaten aklına gelen başına geldi senin ![]() aşk şarkıları dinlersin sanki birgün Şimdi dinle, şimdi ağla hadi şarkılardaki gibi…(Bir İskemle çeker oturur ![]() TÜRKAN – Herşeyimiz ansızın oldu, ayrılığımızda ![]() ADAM – Kendine iyi bak dediğimi duyabildim mi uzaktan? TÜRKAN – Peki ya sen görebildin mi, içime akan gözyaşları- mı?Hüngür hüngür ağlamak isterken kaçar adımlarla gitmen şartmıydı ![]() ADAM – Yüreğin burkulmuş ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – “İlk istasyonda indim bir telefon kulubesindeyim” demeni bekledim hep ![]() ADAM – Çaresizlik nedir bilir misin? TÜRKAN – Sensizliği mi? ADAM – Herşey boş be Türkan, kimse oturmuyor oturduğum yerde Sevdiğin şarkıyı da çalmıyorlar senden söz etmeye cesaretleri yok ağlayacağımı biliyorlar ![]() TÜRKAN – Yıllar nasıl da geçti acısıyla tatlısıyla yirmi beş yılı geride bıraktık ![]() ADAM – Olmayacak… TÜRKAN – Birlikte yaptığımız bahçeyi seyrettim bugün Minelerle güller, yasemenle hanımeller nasıl da kaynaşmışlar… ADAM – Benim gibi halinden şikayetçi olan yok muydu? TÜRKAN – (Adama sarılır ![]() ![]() ![]() ADAM – (Türkanı itekler ![]() ![]() TÜRKAN – Kimbilir kaç durak sonra hatırlayacak beni… Kaç sefer sonra uğrayacak bir daha… ADAM – Dün neredeydim biliyor musun? TÜRKAN – Neredeydin? (İskemleye oturur ![]() ADAM – Ayrıldığımız o yerde… Çoktandır uğramıyor dediler buralara sana ait bir eşya aradım dokunmak için ![]() ![]() TÜRKAN – Hani çok severdin sularını değiştirmeyi ![]() ADAM – Onlar da küsmüş, senin gibi, boynu bükükler di sanki… TÜRKAN – Nereden bilebilirlerdi ki ayrılığımızın yatağımızda gerçekleşeceğini ![]() ADAM – ( Sessiz) TÜRKAN – Hiç hesapta yoktu ayrılık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ADAM – Ben istediğim ayrılığı, sen istemedin biliyorum, biliyorum birtanem ben istedim ölmeyi, yaşayamadan hissettiklerimizi… TÜRKAN – (Masanın üstündeki adisyon kağıtlarını alır ![]() ![]() ADAM – Ben ne yapıyorum peki? (Elindeki düdüğü gösterir ![]() TÜRKAN – Ne yapıyorsun o zaman? ADAM – Sana olan sevgimi bir yumağa sarıyorum, öylesine büyüyor ki yüreğime dar geliyor ![]() ![]() TÜRKAN – Sende beni yanına istiyorsun biliyorum acaba o kazağı kirletmeden, esnetmeden giyebilecek miyiz merak ediyorum ![]() ADAM – (Türkan’ın dizlerinin dibine çöker ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – (Güler ![]() ADAM – Neden gülüyorsun? TÜRKAN – Gülmek kahkaha değildir herzaman, gülmek bazende hüngür hüngür ağlamaktır, sevdiğin biri için ![]() ADAM – Benim için mi Türkan? TÜRKAN – Bir ev düşlüyorum ikimiz için… O sevdiğimiz mahalleden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ADAM – (Pencereye yaklaşır ![]() ![]() TÜRKAN – (Adam’ın gözlerinin içine bakar ![]() ![]() ![]() ![]() ADAM – Tahtadan yapılmış kapıyı, büyük demir anahtarlarla açıyor, aldığım şeyleri birinci basamağa bırakıyorum ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – (Adam’ a yaklaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ADAM – Ağlamayı çok seven ıslak gözlerimle uzun uzun bakıp “beni özledin mi koca bebeğim” diyorum ![]() TÜRKAN – (Adam’a sarılır ![]() ![]() ![]() ![]() ADAM – (Maşayla sobayı kurcalar ![]() ![]() TÜRKAN – (Dışardan sesi duyulur ![]() ADAM – (İskemlelerden birini ayağının altına koyar ![]() TÜRKAN – (Elinde tencereyle içeriye girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ADAM – Ben dinlenirken, sevdiğim yemekleri diziyorsun soframıza (Masanın yanında ki iskemleye oturur ![]() ![]() TÜRKAN – (Adamın yemek yemesini izler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – (Güğümde ki sıcak suyu demliğe boşaltır ![]() ![]() ADAM – Fırfırlı basma geceliğini giysene Türkan ![]() TÜRKAN – Hınzır… Açıklığı seversin bilirim ![]() ADAM – Saçınıda bir iki tokayla topla, hani bir defa sıcaktan toplamıştın da hoşuma gitmişti… TÜRKAN – Bardakları tepsiye dizip yanına geliyorum ![]() ![]() ADAM – (Dışarıya seslenir ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – (Saçları yarı açık yarı toplu şekilde, üstünde fırfırlı basma elbisesiyle içeri girer ![]() ![]() ![]() ![]() ADAM – Bardaklar Türkan, bardakları unutmuşsun… TÜRKAN – (Ayağa kalktığı sırada, adam kendine doğru çeker ![]() ADAM – (Göz kırpar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİLGE – Hay aksi yine kaçtı ![]() TÜRKAN – Bilge… BİLGE – (Türkan’ı görmez ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – B ilge… BİLGE – (Türkan’a doğru döner ![]() ![]() TÜRKAN – Şey! Sabah sabah nasıl olabilirim ki… BİLGE – Anne senin saatten haberin yok galiba, saat 17 ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – (Ayağa kalkar ![]() BİLGE – Üstelik saat altıda okulda olmam gerekiyor ![]() ![]() TÜRKAN – Bahriya teyzen geldi mi? BİLGE – Geldi, ahçıya yardım ediyor ![]() ![]() TÜRKAN – (Saçlarını toplamaya çalışır ![]() ![]() ![]() BİLGE – İnan ki anne, o adamı senden başka kimse göremez… TÜRKAN – (Doğrularmışcasına başını sallar ![]() BİLGE - Burada babam… TÜRKAN – Baban mı? Ne olmuş babana? BİLGE – Hiç bir şey anne, hiç bir şey… (Elinde ki önlüğü iskemlenin üstüne atar ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – Bilge… (Eline cep telefonu, üstünde siyah takım elbisesiyle Bahri içeri girer ![]() ![]() TÜRKAN – Bahri… BAHRİ – Kardeşim yok öyle birşey… Yalan, üstelik kuyruklu yalan… Nerde görülmüş benim insanları dolandırıdığım… Sen duydun mu hiç? Hı, hı… Hah işte orda dur kardeşim Bahri Dürüst, dürüst adamdır ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – (Üstüne bakar ) Farketmedi bile… (Ağlayarak çıkar ![]() BAHRİ – (Diğer kulağını eliyle kapat) Tabiki canım, kaba inşaatı bitirdik… (Yavaş yavaş sahne kararır ![]() SAHNE AYDINLANIR (Türkan duvarda asılı olan gaz lambalarını teker teker yakar ![]() ![]() ![]() ![]() ÖZGE – Masaj yapmamı ister misin anne? TÜRKAN - Ayy… çok iyi olur… ÖZGE – (Topunu yere koyar ![]() ![]() TÜRKAN – Ayy! Ayy! Ellerin dert görmesin kızım ![]() ![]() ÖZGE - Anne ne düşünüyorum biliyor musun? Eğer yurtdışında eğitimime devam edersem NBA’de oynamak istiyorum ![]() TÜRKAN – İnşallah… Ne? Şu iri yarı adamların arasında mı? Biraz gerçekçi ol Özge… Büyük hayaller, büyük acılara sebep olur ![]() ÖZGE – (Masajı bırakır ![]() ![]() TÜRKAN – Ne oldu kızım ![]() ÖZGE – Böyle söylemen gerekmezdi anne ![]() TÜRKAN – Buraya gel ![]() ÖZGE – (Türkan’ın yanına oturur ![]() TÜRKAN – Minik bir kız büyümüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖZGE – Naz edermiş bazen de Annesini üzermiş ![]() ![]() TÜRKAN – Senin üzülmeni istemem kızım ![]() ÖZGE – Biliyorum anne… (Giderken Türkan’a döner ![]() ![]() TÜRKAN – Doğru söylüyorsun gerçekçi olması gereken benim galiba… ADAM – (Düdüğünü çalarak içeri girer ![]() TÜRKAN – Yooo! Hayır ![]() ADAM – Hani sevdiğin cam tepsi vardı ya, rafın en üstünde duran ![]() TÜRKAN – Göreceğim yerde olsun dediğim ![]() ADAM – Düştü birden bire kırıldı biliyor musun? (Türkan’ın yanına oturur ![]() ![]() TÜRKAN – İstersen toplarız birlikte ![]() ADAM – Açıkça konuşmaman zoruma gidiyor biliyor musun? Aynı şeyleri yeniden yaşamak, herşeyi bile bile, saniye saniye yaklaşarak ölüme, kendimi başkasına vermek, zoruma gidiyor biliyor musun? (Trenin kalkış sesi duyulur ![]() ADAM – (Türkan’ın elini öper ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – Ya benim, benim de zoruma gidiyor ansızın terkedilmek ![]() ![]() ![]() TÜRKAN - Bahri, bunlar da ne? BAHRİ – (Elindekileri masalardan birinin üstüne bırakır ![]() TÜRKAN – Ne yapacaksın? BAHRİ – Benim içinde yeterli çay alıp almadığına bakacağım ![]() ![]() TÜRKAN – Nereye götürüyorsun? BAHRİ – Sadece otur ve sobaya doğru ayaklarını uzat ![]() ![]() ![]() TÜRKAN – (Ağlamaklı) Yine ağlıyorum… Ama bu kez yalnız değilim ![]() ![]() ![]() ![]() ADİSYON KAĞIDI – (Girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|