|  | Rıza Nur ( 1879)- (1942) |  | 
|  07-07-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Rıza Nur ( 1879)- (1942)Rıza Nur 1879 yılında Sinop'ta doğdu  İlköğrenimini Sinop'ta yaptıktan sonra İstanbul'a gelerek Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi'ne girdi  Sonra Tıbbiye İdadisi'ni (Tıp Lisesi) ve Mekteb-i Tıbbiyei Şahane'yi (Askeri Tıp Okulu) tabip yüzbaşı olarak bitirdi  1901 yılında Gülhane hastanesinde (Askeri Tıp Akademisi) staj yaparken çalışkanlığı ile Alman hocaların ilgisini çekti ve orada asistan oldu  Önce Prof  Dr  Deike Paşa'nın yanında çalıştı, sonra cerrahi kısmına geçti  Prof  Dr  Wietin Paşa'nın yanında çalışarak operatör oldu  Bu arada fenni sünnet usul ve aletlerini anlatan özgün bir kitap yazdı  Önce padişaha sunulan kitap sonra yayımlandı ve Prof  Wieting tarafından bir kısmı Almanca'ya çevrildi  1903'te Rumeli Zibefçe gümrük kapısına bakteriyolog atanan Dr  Rıza Nur 1905'te Gülhane'ye yardımcı öğretmen, 1907'de Askeri Tıbbiye'ye cerrahi hocası oldu  Meşrutiyet'in ilanından sonra yapılan seçimlerde Sinop'tan milletvekili seçilerek Meclis'e girdi  1908 yılında Birinci İcra Vekilleri Heyetinde Maarif Vekiliydi   1920'de Sovyetler'le dostluk ve yardım antlaşması yapmak üzere Moskova'ya gönderilen heyete delege olarak katıldı  Cumhuriyet'in ilanına kadar bütün hükümetlerde Sıhhiye vekili olarak görev aldı  Lozan Konferansı'na ikinci delege olarak katıldı  İkinci dönemde yeniden Sinop milletvekili olarak Meclis'te yer aldı  14 cilt tutan Türk Tarihi'ni bu sıralarda yazdı  1926'da Sinop'ta bir kütüphane kurarak, gelir kaynakları ile birlikte maarife vakfetti  Dr  Rıza Nur İstanbul'da 1942 yılında öldü  ESERLERİ Yeni Usulü Hitan (sünnet) ve Yeni Kıskaç (1909), Fenni Cerrahi Ortopedi (1910), Gurbet Dağarcığı (1919), Hürriyet ve İtilaf nasıl doğdu nasıl öldü? (1919), Türk Tarihi (1924-1926, 14 cilt, 12 cildi basıldı), Oğuzname (1928), Namık Kemal(1936), Hayat ve Hatıratım(1968)   Hayat ve Hatıratım Rıza Nur Kendini Anlatıyor Rıza Nur, Abdurrahman Dilipak İşaret Yayınları / Belgelerle Yakın Tarih Dizisi Hayat ve Hatıratım Cilt: 3 Rıza Nur-Atatürk Kavgası Rıza Nur - Abdurrahman Dilipak İşaret Yayınları / Belgelerle Yakın Tarih Dizisi Dr  Rıza Nur'un Lozan Hatıraları Rıza Nur Boğaziçi Yayınları / Hatıra Serisi İsmet'e beş on defa söyledim: "Bu muahedeyi yaptık  Bunda türlü gayeler vardır    Muahedenin tatbikatının bu gayelere doğru fiilen yürütülebilmesi için "muahedenin tatbikatı komisyonu" diye bir komisyon yap  Bir de bu gayeleri gizli olarak yazalım, bu komisyona ver  Başvekil idi, yapardı, yapmadı  Halbuki bir yıl sonra Yunanistan buna benzer bir heyet yaptı   Dr  Rıza Nur'un Moskova - Sakarya Hatıraları Rıza Nur Boğaziçi Yayınları / Hatıra Serisi Enver Paşa karşımızda   Kayseriler bizi kazıklıyor   Sivasta muhteşem karşılama   Vali deli Hamid   Kazım Kaarabekir'in büyük hizmetleri   Ahali Mustafa Suphi'ye tükürmüş   Gümrüde hala Türk askeri var   Tiflis Aşık Garibin diyarı   Azerileri esarete Halil Paşa'mı düşürdü   Ermeni istasyon şefinin oyunu   Karahanın karısı Enver'e aşık   Korkmazof Karahandan ermeni çıkmaz mı? Beş milyon mermi alıyoruz Stalin'den para istiyoruz Komünistler sarayda şampanya içiyor Yunan taaruzu meclisi karıştırdı Cephe çöküyor Müslümanlar ayağımıza kapanıp "bizi kurtarın " diyorlar İnönü birtürlü durumu anlamıyor Bir zabit düşmanın kaçtığını haber veriyor ancak o zaman uyanıyor Mustafa Kemal başkumandan vs  vs   - Dr  Rıza Nur- Hürriyet ve İtitlaf Fırkası Nasıl Doğdu? Nasıl Öldü? Rıza Nur Kitabevi Yayınları Cemiyet-i Hafiye Gizli Örgüt Rıza Nur İşaret Yayınları / Belgelerle Yakın Tarih Dizisi | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |