![]() |
orhan veli kanık |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() orhan veli kanıkOrhan Veli Kanık Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914 – 14 Kasım 1950), Türk şair ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı Orhan Veli 13 Nisan 1914 günü İstanbul'da doğdu ![]() ![]() ![]() Çocukluğu İstanbul'un Cihangir ve Beykoz semtlerinde geçti ![]() ![]() ![]() En yakın arkadaşlarından Oktay Rıfat ile 13 yaşında, Melih Cevdet ile 16 yaşında tanıştı ![]() ![]() 1933 yılında liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü'ne başladı ![]() ![]() Şair, 1936’da Ankara’ya döndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci Dünya Savaşı nedeniyle askerlik uzatıldığı için 4 yıl askerlik yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmet Ali Aybar’ın yayımladığı Hür ve Zincirli Hürriyet gazetelerinde eleştiriler, kültür ve sanat üzerine yazılar yazdı ![]() ![]() ![]() 1 Ocak 1949 tarihinden itibaren on beş günde bir yayımlanan Yaprak dergisini çıkarmaya başladı ![]() ![]() ![]() 1950 sonbaharında, bir haftalığına geldiği Ankara'da, 10 Kasım 1950 gecesinde, yolda, onarım için kazılmış bir çukura düşerek ayağından yaralandı ![]() ![]() ![]() ![]() Şiirleri: AÇSAM RÜZGARA - AĞACIM - AH! NEYDİ BENİM GENÇLİĞİM -ALTINDAĞ ANLATAMIYORUM -ASFALT ÜZERİNE ŞİİRLER -AYRILIŞ BAHARIN İLK SABAHLARI -BAŞ AĞRISI - BAŞ AĞRISI ![]() ![]() BAYRAM - BEDAVA -BEKLİYORUM BENİ BU HAVALAR MAHVETTİ - BİR İŞ VAR - BİR DUYMA DA GÖR BİR ROMAN KAHRAMANI - BİR ŞEHRİ BIRAKMAK - BİRDENBİRE BUĞDAY -CIMBIZLI ŞİİR - ÇOK ŞÜKÜR - DAĞ BAŞI DALGACI MAHMUT - DAR KAPI - DAVET - DAYANILIR ŞEY DEĞİL DEDİKODU - DELİKLİ ŞİİR - DENİZ - DENİZİ ÖZLEYENLER İÇİN DERDİM BAŞKA -DÜŞÜNCELERİMİN BAŞUCUNDA - EBABİL EHRAM - ELDORADO ! ![]() ![]() FENA SIKILDIM (MİSAFİR) - GALATA KÖPRÜSÜ - GELİRLİ ŞİİR GEMİLERİM - GİDERAYAK - GÖLGEM - GÖZLERİM GÜLÜMSÜYORUM - GÜN OLUR - GÜN DOĞUYOR - GÜNEŞ GÜZEL HAVALAR - HABER - HARBE GİDEN -HİCRET HÜRRİYETE DOĞRU - İLLİSİON - İNSANLAR - İSTANBUL İÇİN İSTANBUL TÜRKÜSÜ - İSTANBULU DİNLİYORUM - KAPALIÇARŞI KARMAKARIŞIK - KIZILCIK - KİTABE-İ SENG-İ MEZAR KUMRULU ŞİİR - MACERA ![]() ![]() MAHZUN DURMAK -NE KADAR GÜZEL - ODAMDA ÖLÜME YAKIN - PIRPIRLI ŞİİR -ROBENSON -RÜYA SABAHA KADAR ![]() ![]() ![]() SOL ELİM -ŞOFÖRÜN KARISI -VATAN İÇİN -ALNIZLIK ŞİİRİ YAŞAMAK -ZEVAL |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|