Yiyecekler Neden Tuzlanır?

Eski 06-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yiyecekler Neden Tuzlanır?




Yiyecekler neden tuzlanır?




Yiyeceği tuzlamak insanlık tarihinde bilinen en eski koruma metodudur Arkeolojik kazılarda bu usulün taş devrinde bile bilindiğine dair bulgular edilmiş, hatta Çin'de MÖ 2000 yıllarına kadar dayanan kayıtlar bulunmuştur Romalılar eti, zeytini, karidesi, balığı ve peyniri tuzlayarak saklıyorlardı Eski Mısır'da ölülerin vücutları bozulmamaları için tuzla kaplanıyordu
Tuz suyu çok seven bir kimyasaldır Yiyecekti suyu emerek, bakterilerin gelişmek için muhtaç oldukları nemli ortamı ortadan kaldırır ve bakterilerin yiyeceği bozmalarını önler Tuz aynı zamanda bu bakterileri de kendisi doğrudan öldürür Günümüzde eti muhafaza etmek için, tuza kuvvetli bir bakteri düşmanı olan "potasyum nitrat" da eklenmektedir
Aslında tuzlama bir tür pişirmedir Et ve balığı tuzladığımızda aynen onları pişirmişiz gib bir kimyasal reaksiyon oluşur (lakerdayı hatırlayın) Tuzlanan ette proteinler gevşer, çözünür ki bu et ısıtıldığında olan olay ile aynıdır





Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.