Çocuklara Çarpım Tablosu Nasıl Öğretilebilir?

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şekiller ve tekerlemelerle öğretiyorum 3 sınıf öğretmeni:

’40 kişilik sınıfta 10 çocuk çarpım tablosunda sorun yaşıyor Onlar da çarpım tablosunu ritmik sayma yöntemiyle buluyor Rakamlar büyüdükçe çocukların gözü korkuyor Ezberin çocuklar için faydası var Elbette çarpım tablosunun mantığını çözmeden ezberlemek olanaksız Çocuk 2 sınıfta ritmik saymayı çok iyi oturttuysa, çarpım tablosunu daha kolay ezberliyor Öğrencilerime bu konuda çarpım tablosunu adınız, soyadınız gibi bilmeniz gerekir dedim Çarpım tablosunu öğretmek için farklı uygulamalar yaptık Mesela 2′şerli ritmik saymayı anlatırken bu ikilerin çarpım tablosudur dedim Sonra, çarpmayı öğrenciye bıraktım Günlük hayattan örnekler vermek de etkili oluyor ‘İki kalem kutun var diyelim Her birinde 3′er kalemin var Toplam kaç kalemin olur?’ diye soruyorum Tahtada da şeklini çiziyorum; böylece
çocuğa soyut gelmiyor Bir de tekerlemeler var: ’6 kere 6, 36 Babamın bıyığı yolda kaldı’ gibi… Sabahları yüksek sesle, oyun gibi söyletiyorum tekerlemeleri

Şarkı ve dansla öğrettim 4 sınıf öğretmeni:

’41 öğrencim var, yarıdan fazlası çarpım tablosunu bilmiyordu, şimdi hepsini öğrendiler hem de ezberlemeden Önce öğrencilerinize bir ritim aleti yapmalarını söyleyin Cam şişelere veya kola kutularına mercimek, nohut, ya da pirinç koysunlar sonra da şişenin kapağını kapatıp dışını renkli malzemelerle süslesinler 2′şer 2′şer 20′ye kadar dans ederek ve yaptıkları bu ritim aletiyle ritim tutarak saymalarını isteyin Hatta şarkı, şiir ya da tekerleme yazmalarını isteyin Göreceksiniz beklemediğiniz çalışmalar çıkacak Öğrenciler zevk alarak bu uygulamayı yapacaklar Sonra, üç, dört ve diğerleri gelecek; ilk başta zorlanabilirler, sakın bırakmayın Ben uyguladım, bir ayda çarpım tablosunu öğrendiler, hatta 3 basamaklı bir sayıyla 2 basamaklı sayıyı zihinden çarpabiliyorlar, bölebiliyorlar

Tesekkürler Azime ERYILMAZ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com