İncir

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İncir




İNCİR (Ficus carica)

Ficus carica türünün kurutulmuş meyvalarıdır Bu tür genellikle 10m kadar yükseklikte bir ağaçtır Yaprakları saplı, 3-5 loblu ve üzeri pürtüklüdür Meyva küremsi veya armut biçimindedir Meyva şekli ve rengine göre birçok kültür formları ayrılmaktadır Türkiye'de çok tanınmış olanlar şunlardır

Lop inciri, Sultan inciri: Meyvası soluk sarı renkli olup kurutmaya elverişlidirKavak inciri, Patlıcan inciri: Meyvası morumsu siyah renkli olup, taze halde meyve olarak kullanılır

-100gr kuru incirin besin değeri içeriği: Enerji 908 kg/ 217kcal, Protein 4 gr, Şeker 553gr, Yağ 12 gr,Diyet lifi 67 gr, Kalsiyum 138gr, Demir 42mgr , Magnezyum 915mgr, Fosfor 163mgr, Vit B1 0073mgr, Vit B2 0072mgr, A, B, C vitaminleri taşımaktadır

-Sütte bulunan kalsiyuma oranla daha fazla kalsiyum içerir İncir yenilirken, çekirdeklerinin ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulması daha faydalıdır

*Kemik hastalıklarında, gelişim bozukluklarında önerilmektedir

*Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler

Taze incir kabızlığı önler İncirler akşamdan suya konur, sabahleyin aç karnına yenilir Kuru incir bağırsakların faaliyetini arttırır( Meyvalardan elde edilen infusyon veya şurup özellikle çocuklarda tehlikesizce kullanılabilen bir müshildir İncir şurubu şöyle hazırlanır: 120 gr kuru incir parçalanır, 600 gr su içinde 3 saat tutulur ve hafifçe sıkılarak bezden süzülür Elde edilen sıvı kısım üzerine 400 gr toz şeker ilâve edilir ve bir taşım kaynatılır) Taze incir basur şikayetlerine faydalıdır Sıtma hastalığına iyi gelir, mideyi çalıştırır Kuru incir kuru üzümle karıştırılıp yenirse mide ülserine iyi gelir

*Mineral madde, özellikle demir içeriğinin fazla olması nedeniyle hamileler ve küçük çocuklarda ortaya çıkan vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklar ile kansızlığa iyi gelmektedir

*Vücudu şişmanlatır, kırk gün anasona batırılarak sabahları aç karnına fıstıkla yenilirse dimağı da zindeleştirir

*Damar tıkanıklıklarını giderir, karaciğeri kuvvetlendirir, dalak şişkinliğine, , nefes darlığına iyi gelir

*Bronşit, öksürük ve göğüs ağrılarına faydalıdır Taze incir, sütle birlikte pişirilerek yenilince nezleyi ve boğaz ağrılarını giderir Balgam söktürücü olarak, bir miktar meyan kökü ve incir kaynatılarak sabah, öğle ,akşam bir çay bardağı içilir Göğüs hastalıklarında pastırma çemeni ile pişirilip yenilirse iyi gelir Zehirlenmelerde cevizle yenilir

*İyi bir sinir yatıştırıcıdır Vücuda rahatlık verir Çıbanların olgunlaşmasını sağlar Lapası yanık ağrılarına iyi gelir Sütü siğillerin ve nasırların sökülmesini sağlar (Siğillerin üzerine hergün taze sütü sürülür ise siğil zamanla kaybolur)

*Romatizmaya iyi gelir, anason ve sedef çiçeği ile kaynatılarak ılık ılık suyu içilir

*Bol miktarda yenirse afrodizyak etkilidir

*Bazı kitaplarda kansere iyi geldiği yazılsa da bu durum tıbben ispatlanamamıştır

*İncir sütü Doğu Anadolu' da sütü pıhtılaştırıp çökelek elde etmede kullanılır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.