![]() |
Bedelliyi Buldular Da... |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Bedelliyi Buldular Da...AYLARDIR, hattâ senelerdir hayâl edilen bedelli askerliğin şartları nihayet belli oldu ![]() ![]() ![]() Türkiye, bu kararın uygulamaya geçmesi ve 400 bin kişinin bedel ödemesi ile beraber tarih boyunca vârolmamış bir nesle sahip olacak: Tek bir gün olsun üniforma yahut postal giymemiş, selâma durmamış, iki bin küsur senedir devam eden bir uygulamanın ilk defa dışında tutulmuş, yani askerlik yapmamış bir nesle ![]() ![]() ![]() Bizde askerliğin imparatorluk devrinde mecburî hale getirilmesinden sonra da silâh altına alınmamış dar bir çevre aslında vardı; İstanbul doğumlular askerlik yapmazlardı ![]() ![]() KLAVYE BAŞI YAPANLAR! Bu köşede bir fotoğraf yayınlıyorum: 1909 Mayıs'ının ilk günlerinde çekilmiş olan fotoğraf, İstanbul gençlerinin askerlikle ilk defa tanışmalarını gösteriyor ![]() ![]() ![]() 1914'te Birinci Dünya Savaşı'na girişimizle beraber ilân edilen seferberlikte İstanbullular'ın ayrıcalığı kaldırıldı ve erkekler uzun yıllar, tâââ İstiklâl Savaşı'nın sonuna kadar cephelerde kaldılar ![]() Bedelli meselesi halledildi, kanunun kapsamına girenlerden parası olanlar zil takıp oynamaya, olmayanlar da kara kara düşünmeye başladılar ya, birileri dünden itibaren yeni taleplerle ortalığa döküldüler: Etrafa aylar boyunca gece-gündüz "Bedelli de bedelli!" diye e-mailler gönderenlerin bir kısmı, dün başbakan'ın bedelli askerlik şartlarını açıklamasından sonra klavyelerinin başına yeniden geçmişler, şimdi mesaj kutularımızı tekrar dolduruyorlar ![]() DİYECEK TEK SÖZ VAR! Başüstüne emriniz olur! İrade buyurun, askerliği sizler için tamamen kaldırsınlar yahut sadece bir-iki saatliğine silâh altına alıp "paşa" rütbesiyle terhis etsinler! Geride ne de olsa ailesini, çiftini, çubuğunu ve ocağını bırakıp askere gidecek daha yüzbinlerce gencimiz zaten var ![]() ![]() ![]() Türkçe'de hani "Buldu da bilmemnesini arıyor" diye gayet veciz bir ifade vardır ya ![]() ![]() ![]() Ben, "Yaş sınırı 25 olsun" diye yaygara yapanlara söyleyecek bundan başka başka bir söz bulamıyorum! Murat Bardakçı
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|