![]() |
Felsefe Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Felsefe Nedir?Felsefe Nedir? Yunanca "seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum" anlamına gelen phileo ve "bilgi, bilgelik" anlamına gelen sophia sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin ![]() Buna göre, felsefe Yunanlılar için, "bilgelik sevgisi" ya da "hikmet arayışı" anlamına gelmiştir ![]() ![]() Başlangıçtaki söz konusu anlamına rağmen, felsefenin bir tanımını vermek oldukça zordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortaçağda dini inançları temellendirmek için, teolojinin hizmetkarı olma görevini üstlenen, başta ilahi gerçeklik ve onun dünya ile olan ilişkisi olmak üzere, yine gerçekliği betimleyen felsefe, empiristlerin, ama özellikle de J ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Felsefenin anlamı ve göreviyle ilgili bu mutabakatı bozan filozof, ünlü Kopernik devrimiyle Kant olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna göre, felsefenin konusu 'nihai ve en yüksek şeyler', genel olarak varlık, bir bütün olarak evrenin kendisini ya da insanın eylemlerini, yaşamını ve yazgısını en temelli bir biçimde etkileyen şeylerdir ![]() ![]() Buna göre, felsefenin konuları arasında yer alan şeyler, duyuların ya da duyusal kavrayışın çok ötesinde kaldığı için, felsefe duyuları kullanmaktan özenle kaçınır ![]() ![]() ![]() ![]() Felsefe bilimle kıyaslandığında, bilimin dünyada yer alan şeyleri betimlerken, felsefenin onları sınıfladığını söylemek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Felsefe bir faaliyet, bir düşünce faaliyetidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Filozoflar, insan yaşamını ilgilendiren her şey hakkında akıl yürütebilir, her şeyi felsefi bir problem konusu yapabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Felsefe Nedir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Felsefe Nedir?Felsefe Nedir? Yunanca "seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum" anlamına gelen phileo ve "bilgi, bilgelik" anlamına gelen sophia sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin ![]() Buna göre, felsefe Yunanlılar için, "bilgelik sevgisi" ya da "hikmet arayışı" anlamına gelmiştir ![]() ![]() Başlangıçtaki söz konusu anlamına rağmen, felsefenin bir tanımını vermek oldukça zordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortaçağda dini inançları temellendirmek için, teolojinin hizmetkarı olma görevini üstlenen, başta ilahi gerçeklik ve onun dünya ile olan ilişkisi olmak üzere, yine gerçekliği betimleyen felsefe, empiristlerin, ama özellikle de J ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Felsefenin anlamı ve göreviyle ilgili bu mutabakatı bozan filozof, ünlü Kopernik devrimiyle Kant olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna göre, felsefenin konusu 'nihai ve en yüksek şeyler', genel olarak varlık, bir bütün olarak evrenin kendisini ya da insanın eylemlerini, yaşamını ve yazgısını en temelli bir biçimde etkileyen şeylerdir ![]() ![]() Buna göre, felsefenin konuları arasında yer alan şeyler, duyuların ya da duyusal kavrayışın çok ötesinde kaldığı için, felsefe duyuları kullanmaktan özenle kaçınır ![]() ![]() ![]() ![]() Felsefe bilimle kıyaslandığında, bilimin dünyada yer alan şeyleri betimlerken, felsefenin onları sınıfladığını söylemek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Felsefe bir faaliyet, bir düşünce faaliyetidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Filozoflar, insan yaşamını ilgilendiren her şey hakkında akıl yürütebilir, her şeyi felsefi bir problem konusu yapabilirler ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|