Soğutma-Derin Dondurma |
12-19-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Soğutma-Derin DondurmaSoğutma-Derin Dondurma Besinleri birkaç gün taze olarak saklamak için serin bir ortam yeterlidir Buzdolabının içindeki 1°C ile 7°C arasındaki sıcaklık buna uygundur Ama daha uzun süre saklanacak besinleri dondurmak gerekir � 12°C ile �23°C arasında dondurulmuş olan besinler altı ay ya da daha uzun bir süre bozulmadan saklanabilir Bu tür çok düşük sıcaklıklarda saklamaya derin dondurma denir (Bazen kullanılan "dipfriz" sözcüğü de dilimize, "derin dondurucu" anlamına gelen İngilizce deep-freeze sözcüğünden aktarılmıştır) Besinlerin dondurulması sırasında dikkat edilmesi gereken nokta, dondurma işleminin hızla yapılmasıdır Yavaş yavaş dondurulan bir besin maddesinin içinde oluşan büyük buz kristalleri, et, balık, meyve, sebze gibi maddelerin yapısını bozar Hızlı dondurma sırasında ise buz kristalleri büyüyemez; oluşan küçük kristalleri de çözülme sırasında besin maddesi soğurur Bu nedenle derin dondurma yapabilen soğutucularda hızlı soğutma için özel bir bölüm vardır Erimiş bir parça dondurmayı buzdolabının buzluğunda yeniden dondurarak hızlı ve yavaş dondurmanın farkını görebiliriz Yeniden donan dondurma, içinde oluşan iri buz kristalleriyle, pürüzlü bir yapı kazanır Bu, dondurmanın başlangıçtaki pürüzsüz, kaygan, kadifemsi yapısından tümüyle farklıdır Üretim aşamasında dondurularak pazarlanan besinler, taşıma ve pazarlama aşamasında ve tüketileceği zamana kadar donmuş olarak kalmalıdır Çünkü, dondurulmuş bir besin maddesi bir kez çözüldüğünde çok çabuk bozulur Ayrıca dondurularak pazarlanan besinlerin ambalajları buz kristallerinin süblimleşme'sini (yani katı halden doğrudan doğruya gaz haline geçmesini) önleyecek kadar kalın olmalıdır Bu yapılmazsa dondurulmuş besinler suyunu kaybedip kuruyabilir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|