|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
enerji, enerjisi, gelgit, gereksinimleri, gücü, kaynakları, nükleer |
![]() |
Enerji Kaynakları, Enerji Gereksinimleri, Su Gücü, Gelgit Enerjisi, Nükleer Enerji |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Enerji Kaynakları, Enerji Gereksinimleri, Su Gücü, Gelgit Enerjisi, Nükleer EnerjiEnerji kaynakları, Enerji gereksinimleri, Su gücü, Gelgit enerjisi, Nükleer enerji İnsanoğlunun enerji gereksinimi, dünyada var olduğu tarihten bu yana gittikçe artmış ve atalarının kullandığı ateşten başlayarak, gelişen dünyamızda çağdaş boyutlara ulaşmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı bilim adamları, enerjiden daha iyi yararlanmak (Bk ![]() ![]() ![]() Enerji gereksinimleri: Enerji birimi Joule (jul) ya da daha çok bilinen kaloridir ![]() ![]() ![]() ![]() Hafif işlerde çalışan bir insan için, yiyeceklerden aldığı 0,15 kW (1 kW = 239 kalori/saniye) yeterlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüze kadar kullanılan enerjinin büyük bir bölümü kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yakılmasıyla sağlanmaktadır ![]() ![]() ![]() Günümüzdeki petrol kaynaklarının çok geniş olduğu (430 x 106 MW yıllık) sanılabilir, ama tüketimin günden güne arttığı göz önüne alınınca, bunun yeterli olmadığı anlaşılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Fosil yakıtlar, fotosentez fışılbireşim; yoluyla 400 milyon yıldır bitkilerde birikmiş olan güneş enerjisi taşır ![]() ![]() ![]() Su gücü: Güneşin buharlaştırdığı suyun, yağmur olup yeniden yere düşmesi, bir bakıma güneş enerjisinden sürekli yararlanabilme olanağı sağlar (rüzgar gücü çok daha büyüktür; ama geniş alanlara dağıldığından, ancak küçük ölçeklerde yararlı olmaktadır) ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Enerji Kaynakları, Enerji Gereksinimleri, Su Gücü, Gelgit Enerjisi, Nükleer Enerji |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Enerji Kaynakları, Enerji Gereksinimleri, Su Gücü, Gelgit Enerjisi, Nükleer EnerjiGelgit enerjisi: Dünyadaki toplam potansiyel gelgit enerjisi, 3 x 106 MW düzeyindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yerısıl güç (jeotermal güç): Yanardağ bölgelerindeki sıcak su kaynaklarından su buharı elde edilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yanardağ bölgelerinde açığa çıkan bu ısı enerjisinin, yeryüzünün 30 km kadar derininde, geniş bir alana yayılmış bulunan radyoaktif maddelerin bozun-ması sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir ![]() Güneş ışınımı: Güneş ışınımının yaklaşık % 30'u atmosferden geri yansır, % 20'si atmosferce soğurulur ve yalnızca % 50'si yeryüzüne ulaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka seçenek de, güneş enerjisinin uydularla uzaydan toplanmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nükleer enerji : NÜKLEER REAKTÖR'ler, radyoaktif yakıt kullanarak FİZYON yoluyla ısı oluştururlar ![]() ![]() ![]() ![]() Fizyon, enerji, bunalımına yanıt verecek niteliktedir, ama radyoaktif artıklar önemli bir sorun oluşturmaktadır ![]() ![]() ![]() Döteryum (deniz suyundan) ve trityum (lityumdan) kullanılarak, FUZYON'la çok daha güvenli yoldan nükleer enerji sağlanabilir ![]() ![]() Güç kaynağı olarak bitkiler: Dünyadaki yıllık orman artımı 12 900 x W tondur ![]() ![]() ![]() ![]() Dibinde organik maddeler birikmiş küçük göl ya da derelerden de enerji elde edilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enerji sorunu çözülmezse, gelişmiş ülkelerin yaşam düzeyinde büyük düşme, azgelişmiş ülkelerde ise kıtlık olacajctır ![]() ![]() ![]() Enerji gereksinimini karşılamada ortaya çıkan sorunların tümü teknolojik değildir; çok daha karmaşık toplumsal ve siyasal içerikli sorunlar da vardır ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|