Karanfil-Tropik Ağaç |
08-10-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Karanfil-Tropik AğaçKaranfil-Tropik Ağaç Anayurdu Moluk Adaları (Baharat Adaları) olan tropik bir ağacın (Syzygium aromaticum) karanfil adı verilen kurutulmuş çiçek tomurcukları baharat olarak kullanılır Kışın yapraklarını dökmeyen bu ağaç 7 yaşından başlayarak 75 yaşına kadar her yıl iki kez tomurcuklanır Dalların ucunda salkımlar halinde bulunan kırmızı renkli tomurcuklar koparılmayıp ağacın üzerinde doğal haline bırakılırsa bir süre sonra beyaz renkli çiçeklere döner Çiçeklerin kısa sürede dökülen dayanıksız taçyaprakları vardır Tomurcuklar, yaz sonu ve kışın olmak üzere yılda iki kez toplanır Doğrudan güneşte ya da yakılan bir odun ateşinin çevresinde kurutulur Kurutma işlemi tamamlandığında koyu kahverengiye dönen tomurcukların (karanfilin) oldukça keskin, baharlı bir kokusu ve yakıcı bir tadı vardır Bu özgün tat, koku bileşimindeki uçucu yağdan kaynaklanır Karanfil tanelerinden damıtılarak çıkarılan (bakDamitma) bu uçucu yağ karanfil esansı adıyla satılır Karanfil tane ya da toz halinde tatlılarda, kompostolarda, bazı alkolsüz içkilerde ve likörlerde koku ve tat verici olarak kullanılır Karanfil esansından ise parfüm ve ilaç sanayisinde yararlanılır Özellikle diş hekimliğinde ağrı kesici ve antiseptik olarak kullanılan bu yağ, güzel koku vermesi için diş macunlarına ve gargaralara da katılır Ayrıca pek çok yörede, ağızdaki kötü kokuları gidermek üzere karanfil çiğneme alışkanlığı yaygındır Aslında bu çok eskiçağlara dayanan bir gelenektir Nitekim, bazı kaynaklarda İÖ 200'de, Çin'de imparatorun huzuruna çıkmadan önce karanfil çiğnendiği kayıtlıdır Baharat ticaretinde en başından beri önemli bir yer tutan karanfil, önceleri en çok Moluk Adalarında yetiştiriliyordu 16 yüzyılda adalara gelerek karanfil ticaretini ele geçiren Portekizliler 17 yüzyılda bu ticareti Hollandalılar'a kaptırınca, Hollandalılar ilk iş olarak birkaçı dışında Moluk Adaları'nın neredeyse tümünde karanfil ağaçlarını söktüler ve fiyatı yükselttiler Böylelikle tüm karanfil ticaretini egemenlikleri altına almaya çalıştılar Ama, daha sonraki yüzyılda Fransızlar sökülmeden kalabilmiş karanfil ağaçlarını Hint Okyanusu adalarına ve Yenidünya' ya götürerek oralarda da yetişmesini sağladılar Günümüzde karanfil tarımı başlıca Afrika, Asya ve Güney Amerika'nın en sıcak bölgeleri ile Batı Hint Adalan'nda yapılır En çok ürün Tanzanya'nın Zengibar Adası'ndan, en iyi ürün ise Malaya'nın Penang Adası'ndan elde edilir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|