|  | Kayısı Ağacı-Prunus Armeniaca |  | 
|  08-06-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Kayısı Ağacı-Prunus ArmeniacaKayısı Ağacı-Prunus Armeniaca Kayısı ağacı kendine özgü hoş kokulu ve tatlı meyveleri için çok eskiçağlardan beri yetiştirilir  Gülgiller (Rosaceae) familyasında yer alan bu ağaç şeftali, erik, badem, kiraz ve vişne ile çok yakın akrabadır  Kayısının anayurdu Çin'dir  Buradan önce Asya'nın ılıman yörelerine, daha sonra da Avrupa'ya yayılmış ve 18  yüzyılda da Amerika'ya götürülmüştür  56 metreye kadar boy atabilen ağaç daha çok bir erik ağacına, meyveleri ise küçük bir şeftaliye benzer  Aslında şeftaliden daha az tüylü olan bu sarımsı turuncu renkli ve etli meyvelerin içinde sert kabuklu iri bir tohum (çekirdek) bulunur  Kayısı ilkbaharda en erken çiçeklenen ağaçlardan biridir  Yapraklardan önce açan çiçekler, dalları boydan boya donatarak ağaca beyaz renkli kocaman bir buket görünümü verir  Ama çok erken açtığı için bazen de ansızın bastıran soğuk hava ve dondan zarar görür  Daha geç ortaya çıkan koyu yeşil renkli yaprakları yürek biçimli ve kenarları testere gibi dişlidir  Kayısı ağaçlarının meyvesi için değil, çiçekleri için yetiştirilen bazı süs çeşitleri de vardır  Kayısı ağacı iyi akaçlanmış, hafif toprakları sever  Genellikle erik ve şeftali anaçlarına aşılanarak çoğaltılır  Doğrudan tohumdan yetişen ağaçlar genellikle uzmanlar tarafından zerdali olarak adlandırılır  Oysa halk arasında bu ad yaygın olarak küçük ve ekşi meyveli çeşitler için kullanılır  Bol şeker ve A vitamini içeren kayısı meyveleri taze olarak yenir; ayrıca hoşaf, reçel, marmelat ve pestil yapılır  Tatlı ve bol etli çeşitleri kurutularak kış için saklanır  Bazı yörelerde çekirdeklerin sert kabuğu kırılarak içi yenir  Fransa'da meyvelerden alkollü bir içki hazırlanır  Dünyanın en çok kayısı üreten ülkesi İspanya'dır  İran, Suriye, ABD, Fransa, İtalya ve Yugoslavya öbür önemli üreticilerdir  Türkiye'nin yıllık kayısı üretimi ortalama 250 bin ton kadardır ve ürünün önemli bir bölümü Malatya ilinden sağlanır  Ayrıca Ege ve Akdeniz bölgelerinde de yetiştirilir  Türkiye'deki en yaygın yerli kayısı çeşitleri şekerpare, Tokaloğlu, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Şam, Çiğili ve Yörükramazan'dır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |