|  | Koyun Yetiştiriciliği |  | 
|  07-20-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Koyun YetiştiriciliğiKoyun Yetiştiriciliği  Koyunlar kıyı kesimlerinde ve Anadolu'nun iç kesimlerinde genellikle küçük sürüler halinde yetiştirilmekte, ortak kullanılan otlaklarda topluca otlatılmaktadır  Doğu Anadolu'nun güney kesimlerinde ise göçebe topluluklarının beslediği büyük sürüler kışın iklimin uygun olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne indirilmekte, yazın yüksek yaylalara çıkarılmaktadır  Ayrıca bütün bölgelerde 100200 koyundan oluşan çiftlik sürüleri de görülür  Türkiye'de koyun varlığının yaklaşık yüzde 96'sı düşük verimli yerli soylardan, geri kalanı merinos, merinos melezleri ve az sayıda öbür kültür soylarının melezlerinden oluşur  Yaşadıkları bölge koşullarına kolay uyum sağlamaları, yetersiz otlatma ve beslenme koşullarına dayanmaları nedeniyle düşük verimli yerli soylar ekonomik zorluklar içindeki yetiştiriciler için günümüzde de önemini korumaktadır  Türkiye'de toplam koyun sayısının yaklaşık yarısını oluşturan akkaraman soyu İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin İç Anadolu Bölgesi'ne yakın olan yörelerinde yetiştirilir  Ortalama 46 kg olan kuyruk ağırlığı, besili koçlarda 2025 kilograma ulaşabilir  Renkleri genellikle beyaz, burunlarının ucu, kulakları, gözlerinin çevresi ve ayakları siyah, bazen de kahverengi lekelidir  Dişiler genellikle boynuzsuz, koçlar yüzde 10 dolayında boynuzludur  Morkaraman, rengi mordan kızıla kadar değiştiği için kızıl karaman adıyla da tanınır  Özellikle Kars, Erzurum, Ağrı, Muş, Bingöl, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Van ve Bitlis'te yetiştirilmekte olan morkaramanlar Türkiye koyun varlığının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturur  Akkaramandan daha iri yapılı, koçları yüzde 10, dişileri yüzde 1 oranında boynuzludur  Canlı ağırlığı dişilerde 4550 kg, koçlarda 5560 kg dolayındadır  BilecikEskişehirKütahyaAfyonkarahisar doğrultusunun güneybatısında uzanan alanda yetiştirilen dağlıçlar doğuda akkaraman, batıda kıvırcıkla karışmıştır  Türkiye koyun varlığının yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturur  Renkleri beyaz, burunlarının ucu, gözlerinin çevresi, kulakları ve ayakları siyah bazen de kahverengi lekelidir  Dişiler genellikle boynuzsuz, koçlar sarmal boynuzlu, yağlı kuyrukları ortalama 3 kg ağırlığındadır  Karamanlardan farklı olarak oval biçimli olan kuyruğun alt uca yakın bölümünde mizaba denen yapağısız, çıplak bir oluk bulunur  Kuzey Anadolu Dağları'nın iç kesimlerinde yetiştirilen herik de dağlıca benzeyen yağlı kuyruklu bir soydur  Ama bu soyun kuyruğunda mizaba bulunmaz  Kıvırcık koyunu Türkiye'deki yağsız uzun kuyruklu soylar arasında en iyi bilinenidir  Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilen bu soy beyaz renkli, ince uzun kuyrukludur  Trakya'da az da olsa kahverengi postlu olanlarına rastlanır  Dişiler genellikle boynuzsuzdur  Koçların kıvrılarak yana açılan güçlü boynuzları vardır  Boyun ve karın altının tüysüz oluşu yapağı verimlerinin düşük olmasına yol açar  Ama etleri çok lezzetlidir  Karayaka koyunu SinopTrabzon arasındaki kıyı şeridi ile Amasya ve Tokat illerinde küçük sürüler halinde yetiştirilmektedir  Bu soyun da eti lezzetli, postu genellikle beyaz, bazen siyah lekelidir  Dişiler genellikle boynuzsuz, koçlar güçlü sarmal boynuzludur  Türkiye'de önem taşıyan birçok başka koyun soyu da yetiştirilmektedir  Bunlar arasında yalnız İzmir ilinin Ödemiş ilçesinde bulunan Ödemiş koyunu, İmroz kökenli olan ve Çanakkale ilinin öbür kesimlerinde de yetiştirilen İmroz koyunu, Sakız Adası kökenli olan, başta İzmir ili olmak üzere Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde yer yer yetiştirilen Sakız koyunu, Karadeniz Bölgesi'nin doğu kesimindeki dağlık Rize ve Artvin yörelerinde, ayrıca Ardahan'da yetiştirilen Hemsin koyunu ve Kars ilinin özellikle Çıldır ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen tuj koyunu sayılabilir  Türkiye'de bulunan yabancı koyun soyları arasında en Önemlisi merinostur  Ortaçağ boyunca İspanya'nın tekelinde kalan bu soy beyaz ve ince yapağılıdır  Merinos koyunu günümüzde birçok ülkeye yayılmış değişik amaçlara yönelik çeşitli yeni soyların kökenini oluşturmuştur  Türkiye'de de uzun yıllar benzer çalışmalar yapılarak geliştirilen iki soy vardır  Bunlardan Türk merinosu Bursa ve Balıkesir yörelerinde, Orta Anadolu merinosu özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir  Merinosların yüzlerinde ve bacaklarında da bol yapağı bulunur  Orta Asya kökenli karagül ya da karakul koyunu Türkiye'ye ilk kez 1929'da SSCB'den getirilmiş ama üretimi yaygınlık kazanamamıştır  Karagül koyunu, yeni doğan kuzuların postundan elde edilen parlak, kıvırcık ve siyah renkli kürk için de yetiştirilir  Bu değerli kürkler astragan adıyla ün  kazanmıştır  Türkiye'deki yerli koyunların et, yapağı yönünden ıslahında Fransa  kökenli Ramboillet ve IledeFrance ile adını Hollanda'ya ait bir  adadan alan Texel gibi soylar kullanılmıştır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |