Meyan Kökünün Bilinmeyen Faydaları

Eski 07-20-2009   #1
yesimciwciw
Icon7

Meyan Kökünün Bilinmeyen Faydaları




MEYAN KÖKÜNÜN BİLİNMEYEN FAYDALARI
Kolanın ham maddesi olan meyan kökünün ve bu bitkiden yapılan çay hem sıcak hem de soğuk içilebiliyor Vucuda bir çok yararı olan içeceğin faydaları saymakla bitmiyor

Kolanın ham maddesi olan meyan kökünün ve bu bitkiden yapılan çayın göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici etkisi bulunduğu, ülser ve kabızlığa iyi geldiği, böbrekleri çalıştırdığı için kum ve taş atımını hızlandırdığı bildirildi
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meyan kökü çayının, yaz ayının gelmesiyle ferahlatıcı ve susuzluğu giderici etkisiyle başta Çukurova olmak üzere sıcak bölgelerde bol miktarda tüketilmeye başlandığını belirtti
Meyan kökünün pek çok rahatsızlığa iyi gelen yararlı bir bitki olduğunu kaydeden Arı, ''Özellikle içerisindeki ilaçların ham maddeleri de olan saponin ve gliserizin sayesinde göğüs hastalıklarında göğsü yumuşatıcı balgam söktürücü etki gösteriyor Ayrıca, bronşit, nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıklarında ve boğaz ağrılarında rahatlatıcı olarak tavsiye ediliyor'' dedi
Arı, meyanın sindirim sistemine de yararlı olduğunu belirterek, ''Meyan çayı, kabızlığa iyi geliyor, bazı kişilerde ise mide yanması, gastrit ve ülserin önlenmesinde etkili oluyor Meyan kökünün spazm çözücü etkisi de biliniyor Ayrıca, böbrekleri çalıştırdığı için böbrek taşlarını ve kumunu düşürücü etkisi olduğu belirtiliyor Ancak bu konulara netlik kazandıracak kapsamlı bilimsel araştırma bulunmuyor'' diye konuştu
Kolanın ham maddesi olan meyan kökünün fazla miktarda tüketilmesi halinde tiryakilik yapabileceğini belirten Arı, ''Ayrıca, meyan kökünün tansiyon düşürücü etkisi olduğundan tansiyon ve kalp hastaları dikkatli olmalı Ayrıca, bu bitkinin bazı ilaçlarla etkileşimi var Örneğin, kanı sulandırdığı için kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçların etkisin artırabiliyor'' dedi
ÇUKUROVA'DA RAĞBET GÖRÜYOR
Adana'da yaklaşık 15 yıldır seyyar meyan kökü şerbeti satıcılığı yapan Veysel Bilmez ise soğuk olarak servis edilen şerbetin Çukurova'nın bunaltıcı sıcağından etkilenen vatandaşlar tarafından tercih edildiğini kaydetti
Meyan kökü şerbetinin Adana'da ''aşlama'' ya da ''haşlama'' olarak da bilindiğini kaydeden Bilmez, ''Meyan kökü şerbeti, ferahlatmasının yanında sağlığa da faydalı olduğu için çok rağbet görüyor Meyan şerbetinin yapımını 40 yıllık ustamdan öğrendim Acı olduğu için ilk kez içenler zorlanabiliyor Ancak, aşlama, diğer içecekler gibi yudum yudum değil bir defada içilmeli O zaman kişiye verdiği ferahlatıcı etki daha iyi hissedilecektir Aşlamaya bir alışan bir daha bırakmıyor'' dedi
Çerçi Ferit Bakır ise yaz aylarının gelmesiyle meyan kökü satışlarının arttığını ifade ederek, ''Evde çayını yapıp şifa bulmak isteyenler ham haldeki meyan bitkisine ilgi gösteriyor Çayının yapılması için tülbente sarılan yaklaşık 300 gram meyan kökünün 2 litrelik oda sıcaklığındaki suda 1 saat bekletilmesi gerekiyor'' diye konuştu

__________________





Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.