Kuşkonmaz- Liliaceae-Zambakgiller Familyası

Eski 07-18-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Kuşkonmaz- Liliaceae-Zambakgiller Familyası



Kuşkonmaz- Liliaceae-Zambakgiller Familyası




KUŞKONMAZ, biri sebze olarak yenen, öbürleri süs amacıyla yetiştirilen çeşitli bitki türlerine verilen addır Hepsi de zambakgiller (Liliaceae) familyasının Asparagus cinsinde yer alan bu türlerin yabanilerine dünyanın ılıman bölgelerinde sıkça rastlanır
Çok eskiçağlarda kendi doğal ortamından alınıp taze sürgünleri için yetiştirilmeye başlanan sebze kuşkonmaz (Asparagus officinalis) Eski Yunan ve Romalılar'dan beri çok sevilen değerli bir besin kaynağıdır Bugün en çok Fransa, İtalya ve ABD'de yetiştirilir


Türkiye'de ise, taze sebze olarak pek göremediğimiz, daha çok konservesinden tanıdığımız bu bitki yok denecek kadar az üretilmektedir Kuşkonmaz A, Bı, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir üründür Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir




Kuşkonmaz en iyi besince zengin, kumlu ve gevşek topraklarda yetişir Üretimi tohumla ya da toprakaltı gövdelerinden kesilen parçalarla (çelikle) yapılır Bitki gelişimini iki ile
Kesime hazır kuşkonmaz sürgünleri (solda); yetişkin bir kuşkonmaz bitkisi (sağda)
dört yıl arasında tamamlayarak sürgün vermeye başlar Kuşkonmaz bitkisinin sebze olarak yenen bölümü bu taze sürgünlerdir Bir bitki yalnızca bir kez değil, 1520 yıl boyunca her yıl yeni sürgün vermeyi sürdürür Sürgünler, henüz tepedeki yapraklar tomurcuk halindeyken, yani yaklaşık 25 santimetreyi aşmayan bir yüksekliğe eriştiğinde kesilerek hasat edilir Sürgünlerin kesilme dönemi 68 hafta arasında değişir Bu dönemin sonunda kesilmeyen sürgünler yumuşaklığını yitirerek sertleşir ve dallanmaya başlar Bir kuşkonmaz tarlasından iyi bir bakım sonucu ortalama 15 yıl ürün alınabilir


Eğer bir kuşkonmaz bitkisi hasat edilmeyip doğal haline bırakılacak olursa 120 santimetreye kadar boylanır Dalları kaplayan ince, iğnemsi yaprakların ardından küçük, sarımsı çiçekler açar; çiçekler daha sonra kırmızı etli meyvelere döner
Süs kuşkonmazları içinde en yaygınlarından biri olan tül kuşkonmazı (Asparagus plumosus) tüy gibi incecik, hoş görünümlü yaprakları için yetiştirilen bir saksı bitkisidir Bitkinin yaprakları çiçekçilikte buket hazırlamakta da kullanılır

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.