Dewey John (1859-1952)-Eğitimci

Eski 07-01-2009   #1
Şengül Şirin

John Dewey 20 yüzyıl eğitiminde çığır açmış öncü eğitimcilerdendir ABD, Vermont'ta orta halli bir ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi Okumaya çok meraklıydı İlgisini çeken her şeyi okuyor, ana babası da onu hiç engellemiyordu Kitaplara olan ilgisinin yanı sıra yüzmeyi, balığa çıkmayı, dağlara tırmanmayı da seviyordu Ne var ki, annesinin evde uyguladığı sıkı disiplin, nereye gittiğini, ne yaptığını sürekli sorması, genç John'da suçlu olmadığını bilmesine karşın, suçluluk duygusu yaratıyordu Bu onun gençliğinde çekingen ve içine kapanık bir insan olmasına yol açtı

Dewey, Johns Hopkins Üniversitesi'nde felsefe doktorası yaptıktan sonra girdiği Michigan Üniversitesi'nde, çocuk psikoloj isindeki yeni gelişmelere karşın, bunlardan eğitimde yararlanılmadığını, hâlâ ezbere dayalı geleneksel öğretim yöntemlerinin sürdüğünü gördü John Dewey, okulu minyatür bir dünya olarak görüyor ve çocuğu bu küçük dünyada en demokratik koşullarda yetiştirmeyi amaçlıyordu Ona göre çocuğun fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişmesi bir bütün olarak ele alınmalıydı

1896'da Chicago Üniversitesi'nde felsefe, psikoloji ve pedagoji dallarında bölüm başkanı olan Dewey, kuramlarının geçerliğini sınamak için deneme okulları kurdu Bu okullarda çocuklar ilgi duydukları konulara eğiliyor, Öğretmenler yaptırımcı olmaktan çok yönlendirici bir tutumla, çocukların ne öğrenmeleri gerektiğini değil, neyi merak ettiklerini keşfederek onlara yol gösteriyorlardı İlke, "yaparak öğrenmek"ti

John Dewey ve karısı Alice, güncel ve toplumsal sorunlarla da ilgilenmekten geri kalmadılar 43 yıl süren beraberliklerinde Chicago'nun yoksul mahallelerindeki göçmenlerin ve azınlıkların durumunu düzeltici, koruyucu yasaların çıkarılması ve işçi sendikalarının yasallaşması için çalıştılar

Çağının önde gelen düşünür ve eğitimcilerinden olan Dewey, mantık, bilgi kuramı, psikoloji, eğitim, toplum felsefesi, güzel sanatlar ve din gibi çok çeşitli konularda yüzlerce makale ve çok sayıda kitap yazdı Bunlardan The School and Society (1899; "Okul ve Toplum") ve The Child and the Curriculum (1902; "Çocuk ve Öğrenim Programı") adlı kitapları eğitim konusundaki temel görüşlerini içerir 25 yıl süren öğretim üyeliği sırasında binlerce öğrenci yetiştiren Dev/ey'nin ilerici eğitim programları yaşamının son yıllarında eleştirilere hedef

oldu Onun öğretisinin uygulandığı okullarda öğrencilerin temel bilgileri edinemedikleri ve disiplinsiz yetiştikleri ileri sürüldü Ne var ki, 20 yüzyılda eğitim konusundaki yeni arayışların hemen hepsinde Dewey gibi öncü eğitimcilerin kuramlarından ve uygulamalarından yararlanıldı Pek çok ülkede konferanslar veren John Dewey 1926'da Türkiye'ye de geldi Hazırladığı çalışma, The John Dewey Report ve Türkiye Maarifi Hakkında Rapor (1939, 1952, 1960) adlarıyla İngilizce ve Türkçe olarak yayımlandı

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları

forumsinsi.com