Baklagilleri Isllatmadan Pişirmeyin'

Eski 12-14-2008   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Baklagilleri Isllatmadan Pişirmeyin'



'Baklagilleri ıslatmadan pişirmeyin'





Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Ayhan Kuzu, posalı gıdaların gaz yapmaması için suyla birlikte alınması, kurubaklagillerin de ıslatılmadan tüketilmemesini önerdi

Kuzu, makat bölgesindeki rahatsızlıkların önlenmesinde düzenli dışkılama alışkanlığının önemine işaret etti

Posalı gıda alınmasının buna büyük yardımı olacağını, yeterli posa almanın sırrının ise, iyi dengelenmiş, yüksek posa içeren besinlerin tüketilmesinde yattığını kaydeden Kuzu, düzenli dışkılama alışkanlığı için şunlara dikkat edilmesini önerdi:

-Posalı gıdalar tercih edilmeli
-Soyulmamış meyve tüketilmeli
-Kayısı, üzüm, hurma, pestil, incir gibi kurutulmuş meyve yenmeli
-Kabuklu çiğ sebze tüketilmeli
-Yulaf ve kepek gevreği tüketilmeli
-Düzenli yemek yenmeli
-Yiyecekler iyi ve yavaş çiğnenmeli
-Daha fazla su içilmeli (Günde 8-10 su bardak sıvı veya su)
-Düzenli egzersiz yapılmalı (Düzenli yürüyüş, karın egzersizleri)
-Düzenli tuvalet alışkanlığı kazanılmalı
-Stres azaltılmalı

POSAYI ARTIRMANIN YOLLARI

Besinlerdeki posa miktarını artırmanın sanılandan daha kolay olduğunu bildiren Kuzu, bunun için de şu tavsiyelerde bulundu:

-Kepek ekmeği, kahverengi pirinç, meyve-sebze gibi yüksek posalı gıdaları; beyaz ekmek, beyaz pirinç ve cips-şekerleme gibi düşük posalı gıdalara tercih edin

-Daha fazla çiğ sebze ve kabuğu soyulmamış meyveler yemeye çalışın Sebzeleri pişirmek, içlerindeki posa miktarını düşürür Yenebilen kabuklar da iyi birer posa kaynağıdır

-Her öğünde yüksek posalı gıda alın Unlu lapalar iyi bir başlangıç olabilir Fakat meyve-sebzeleri de bulundurmaya çalışın

Gerekli olan posanın bir anda değil yavaş yavaş tüketilmesi gerektiğini anlatan Kuzu, ''Bir anda çok fazla miktarda posalı besin tüketmek gaz oluşumuna ve kramplara neden olabilir İstenilen miktara ulaşmak bir kaç ayı bulabilir Ancak, bu süreçte yeterli miktarda sıvı almayı unutmamak gerekir'' ifadesini kullandı

KEPEKLİ EKMEK

Ekmeğin renginin kahverengi olmasının, kepekli olduğu anlamına gelmediğine dikkati çeken Kuzu, şöyle konuştu:

''Kepekli ekmeklerin rafine edilmiş buğday unundan yapılanlardan daha koyu kahverengi olduğu doğrudur Bununla birlikte, bazı ekmeklerdeki kahverengi boyamadan kaynaklanır Bu tip ekmeklerin etiketinde 'karamel ile renklendirilmiştir' diye yazar Kepekli buğday unu ile yapılmış ekmeklerin tercih edilmesi gerekir'' diye konuştu

POSALI DİYET VE GAZ SORUNU

Yüksek posalı diyet alınmasının beklenen yan etkisinin bağırsak gazı ve şişkinlik olduğuna işaret eden Kuzu, bu nedenle posalı besinlerin oranının yavaş yavaş yükseltilmesini önerdi

Bağırsak gazını ve atık maddelerin sıkışarak kabızlık yapmasını önlemek için posalı gıda ile birlikte su alınmasını tavsiye eden Kuzu, şunlara dikkati çekti:

''Genellikle baklagillerden ve lahana türü sebzelerden gaz yaptığı için şikayet edilir Bunun bir nedeni, bazı karbonhidratları sindirecek doğru enzimlere sahip olunmamasıdır Bağırsak duvarında bazı karbonhidratların sindirimi için gerekli enzimlerin vücut tarafından üretilememesi, sindirim işlevini bozar ve gaz oluşumu meydana gelir Bu durum şişkinlik hissedilmesine neden olur''

Kuzu, süt, buğday özü, soğan, havuç, kereviz, muz, üzüm, kuru kayısı, erik suyu ve sorbitolün (meyve şekeri) gaz yapıcı besinler olduğunu belirterek, baklagillerin neden olduğu gazın zararsız hale gelmesi şunları önerdi:

-Kurubaklagiller hazırlanırken akşamdan suda ıslatılmalı, yemek başka temiz su ile hazırlanmalı Gaz yapıcı bazı karbonhidratları emdiği için ıslatma suyu kullanılmamalıdır

-Kurubaklagillerin pişirilmesi için yeteri kadar zaman ayrılmalıdır Böylece kolay sindirilir

-Baklagiller veya benzeri rahatsızlık veren besinlerden daha küçük porsiyonlar alınmalıdır

-Konserve edilmiş baklagillerin suyu boşaltılmalı ve temiz su ile yıkanmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.