![]() |
Tarih Değiştirecek Belge |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Tarih Değiştirecek BelgeTarih değiştirecek belge Mustafa Armağan'ın gündeme getirdiği şok tarihi belge, Turgut Özakman'ın Şu Çılgın Türkler'ini sarsacak türden ![]() İşte Vahdettin'in Kuva-yı Milliye'yi destekleyen hatt-ı hümayunu 2006 yılında bir çağrıda bulunmuştum bu köşeden ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi size ve o gönüllülere buradan duyurmak boynumun borcu oldu: Çağrımız Sivas'ta yankılandı ve bir grup öğretim üyesi elbirliği etmek suretiyle 40 kadar "İrade-i Milliye" nüshasını Latin harflerine çevirdiler, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın Bey'in destekleriyle Buruciye Yayınları tarafından Osmanlıca orijinaliyle birlikte 2007 yılında yayınlandı ![]() ![]() ![]() ![]() Yine de bir iki noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İrade-i Milliye" gazetesinin maalesef tam bir koleksiyonu hiçbir yerde yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim asıl üzerinde durmak istediği nokta, şeklinden şemailinden ziyade "İrade-i Milliye" gazetesinde yazılanlar ![]() ![]() ![]() Mesela 14 Eylül 1919 tarihli nüshada daha önce de dile getirdiğim bir telgraf yer alıyor ![]() ![]() ![]() Burada Mustafa Kemal Paşa, son görüşmelerini hatırlatıyor padişaha ve şöyle diyor: Huzurdayken İzmir'in işgali karşısında "pek mahzun olan" kalbinizin "bu nokta-i necâta ait ilhamatı"nı, yani ülkenin sizin öncülüğünüzde millî mukaddes bir kudretle kurtulacağına dair verdiğiniz ilhamları şu an gibi hatırlıyorum ![]() ![]() ![]() Sivas'ta çıkan İrade-i Milliye gazetesinin 14 Eylül 1919 tarihli ilk sayısında çıkan Mustafa Kemal Paşa'nın Vahdettin'e çektiği telgrafın orijinali ![]() Müthiş bir metin tabii ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki sonradan tamamen unutulacak olan bu "fikir çelme" hadisesi neyin nesiydi? Ona dair de bazı ipuçları bulabiliyoruz aynı telgrafta ![]() "İstanbul'da iken milletin bu kadar kuvvetli ve az vakitte felaketlerden bu derece müteyakkız [uyanmış] olduğunu tahayyül edemezdim ![]() "Millet baştan aşağı uyanık olup istiklal-i millet ve devleti ve hukuk-i âliye-i saltanat ve hilafeti teyid için kavi bir azim ve iman ile mücehhez bulunuyor ![]() ![]() Mustafa Kemal Paşa'nın bir ay içerisinde çektiği bu net resim çok mu çok önemli ![]() ![]() ![]() ![]() Daha neler söylüyormuş? Devam edelim okumaya ![]() Mustafa Kemal'e göre Vahdettin son hatt-ı hümayunuyla bütün milletin azim ve mücadele gücünü uyandırmış imiş ![]() Milletin beka ve varlığına düşman olanlara karşı ![]() ![]() Şimdi düşünelim: Beni Anadolu'ya ikna ettiniz diyen kim? Atatürk ![]() Anadolu'ya geçmeden önce milletin bu kadar uyanık ve mücadeleye hazır olacağını hayal bile edemezdim diyen kim? Yine Atatürk ![]() Uyanmış olan milletin bağımsızlık ateşiyle tutuşmuş olduğunu ve saltanat ve hilafetin haklarını desteklemek için kararlılık içinde olduğunu söyleyen kim? Yine Atatürk ![]() Vahdettin'e, hatt-ı hümayununuz milletin mücadele gücünü uyandırdı diyen de o, İngilizlere ve onların destekçilerine karşı mücadele etmek üzere anlaştıklarını söyleyen de ![]() Peki Turgut Özakman neyi savunuyor: Canım Vahdettin gönderdi ama Atatürk'ün ne için gittiğini bilmiyordu ki ![]() ![]() Şimdi Havza telgrafıyla görüyoruz ki, ikna eden de, gönderen de, hatt-ı hümayunuyla halka direniş mesajı veren de, İngilizleri barışa ikna etmek için Mustafa Kemal'le gizlice mutabakat sağlayan da Vahdettin'den başkası değil ![]() Üstelik Vahdettin'in Anadolu halkına, yanınızdayım mesajını veren bir beyannamesi var ki, gazete sütunlarında alkışla karşılanmış ![]() ![]() ![]() MUSTAFA ARMAĞAN |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|