Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
eti, kurban, sağlıklı, tüketilir

Kurban Eti En Sağlıklı Nasıl Tüketilir?

Eski 12-08-2008   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Kurban Eti En Sağlıklı Nasıl Tüketilir?



Kurban eti en sağlıklı nasıl tüketilir?
Kesiminden pişirilmesine dikkat edilmesi gereken tüm kurallar




Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekan Vekili Prof Dr Mustafa Atasever, ''Hayvanlardan insana geçen 200 çeşit hastalık var Bu nedenle kurbanlıklar hijyenik ortamda kesilip, tüketilirken de iyi pişirilmesi gerekir'' dedi

Hayvan kesildikten sonra etinin hemen tüketilmesinin de doğru olmadığını ifade eden Atasever, kesilen hayvanın etinde sarılık ve kan pıhtısı, iç organlarında ise parazit görülmesi halinde bir veteriner hekime başvurulmasını istedi

Kesim sırasında kanının akıtılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Atasever, ''Hayvanın kanı ne kadar çok akıtılırsa etteki lezzet ve kalite de o oranda artar Yani hayvan kesilir kesilmez hemen yüzme işlemine geçilmemeli, kanı iyice akıtılmalı'' diye konuştu


DERİN DONDURUCUYA KOYUN

Kurban etlerinin kesildikten sonra derin dondurucuya konulması, kavurma yapılması ya da tuzlanarak kurutulması gerektiği belirtildi Prof Dr Yusuf Durak, kurban bayramlarında etlerin doğru muhafaza edilememesi nedeniyle bozulduğunu, besin değerinin düştüğünü söyledi

Kesimin ardından birkaç saat içinde ette mikro biyolojik faaliyetlerin hızlandığını bildiren Prof Dr Durak, şunları kaydetti: ''Derin dondurucuda muhafaza imkanı yoksa kavurma yapılmalı ya da tuzlanarak kurutulmalı

Dondurucuya konulan etler, don çözülmediği takdirde birkaç yıl bozulmadan saklanabilir Kavurma yapılan ya da tuzlanarak kurutulan etler de öyle Dondurucuya konulamayacaksa, 4 derecenin altında hava sıcaklığına sahip balkon ve kiler gibi yerlerde birkaç güne kadar geçici olarak muhafaza edilebilir, buzdolabına kesinlikle güvenilmemelidir, birkaç gün içinde bozulur

KALP HASTALARINA ÖNEMLİ BİR UYARI

Kardiyoloji Uzmanı Opr Dr Mustafa Kırman bayramlarda ve özel günlerde beslenme alışkanlığından bahsetmenin mümkün olmadığına işaret etti Kırman, et, tatlı ve asitli içeceklerin daha çok tüketildiği bugünlerde kalp hastalarının risk altında olduğunu vurguladı

"Etli ve tatlı gıdalardan oluşan bayram mönüleri adeta kalp sağlığımızı bombalamakta ve yanlış beslenmenin tetiklediği birçok kalp rahatsızlıklarına sebep olmaktadır" diyen Mustafa Kırman, şu uyarıları yaptı: "Kalp hastaları özellikle kırmızı et yerine balık, derisi alınmış tavuk ve hindi eti tüketmeli, bol miktarda sebze ve meyve yemelidir"

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.