Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bulunur, gıdada, vitamin

Hangi Vitamin Hangi Gıdada Bulunur?

Eski 08-12-2008   #1
Equinox
Varsayılan

Hangi Vitamin Hangi Gıdada Bulunur?



A vitamini Vucudun gelişmesigöz saglıgı solunum sistemi ve saglıklı bir cilt için gereklidir
Karaciger,yagsiz et,sut,tereyagı yumurta yeşil ve sari sebzelerde bulunur

B vitamini B-1,B-2,B-6 ve B-12 vitaminlerini icine alan gruptur Istah, sindirim ve sinir sistemi icin gereklidir
B grubu vitaminler; tahillar, yagsiz et, bobrek, yurek, beyin, karaciger, yerfistigi, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmegi ve yagli tohumlarda bulunur

B-1 vitamini Bugday, pirinc, misir, yulaf, dari, cavdar ve bunlarla yapilan besinlerde, kepek ekmeginde, mantar ve bira mayasinda bulunur

B-2 vitamini Sut, peynir, yogurt ve koyu yesil yaprakli sebzelerde vardir

B-6 vitamini Kumes hayvanlari, sigir ve koyun eti, karaciger, yumurta ve sutte bulunur

B-12 vitamini Karaciger, et ve yumurta bulunur

C vitamini Vucudun direncini artirir, mikrobik hastaliklardan korur, dokularin ve dis etlerinin sagligi icin lazimdir En cok sigara icenlere gereklidir
Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuc, cilek, kavun, taze kirmizi ve yesil biber, beyaz ve kirmizi lahana, maydanoz, kusburnu ve yesil sebzelerde bulunur

D vitamini Kalsiyum ve fosforun emilerek vucuda faydali bir hale gelmesi, kemiklerin gelismesi icin lazimdir Balikyagi, sut ve tereyaginda bulunur

E vitamini Buyume ve ureme icin gereklidir Bugday, pirinc, misir, dari, cavdar, marul, soya, yerfistigi, kabak cekirdegi, badem, susam, ceviz, zeytinyagi, aycicek yagi, misirozu yagi, pamukyagi ve yesil sebzelere bulunur

K vitamini Kanin normal surede pihtilasmasi icin gereklidir Et, karaciger, domates, kabak, karnibahar, ispanak ve diger yesil yaprakli sebzelerde vardir

__________________
CHP’siz Atatürkçü,MHP’siz milliyetçi,AKP’siz Müslümanım,Allah istismarcılardan korusun
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Hangi Vitamin Hangi Gıdada Bulunur?

Eski 08-12-2008   #2
Equinox
Varsayılan

Cevap : Hangi Vitamin Hangi Gıdada Bulunur?



Bu vitaminlere takviye günlük hayatta aslında yediğimiz fakat zanmanlamasını yapamadıgız bu şifalı bitkileri yersek ve içersek O zaman ilaç kullanmamıza gerek yok tabi ne varsa doga'da gelin bir okuyalım Hangi Hastalığa Hangi Bitki Kullanılmalı herşeyin başı saglık Saglıklı günlerkolay gelsin

ALERJİ
Kayısı: İçindeki betakarotene adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak,kanseri önlerBir kayısı ne kadar parlaksa,içindeki betakarotene oranı o kadar yüksektirİçerdiği kalsiyum ve magnezyum,gırtlak yanmalarını engellerKuru kayısıya eklenen sülfür dioksit,astım gibi alerjilere iyi gelir

ARAÇ TUTMASI
Zencefil: Sindirime yardımcı olurMide bulantısını giderir Enerjinizi artırırOtomobilde uzun süre gitmenin yol açtığı bulantı ve rahatsızlıkları azaltır

ARTİRİT
Enginar: Enginarın en büyük özelliği toksinleri temizleme yeteneğidirArtirit ve romatizması olan hastalara özellikle tavsiye ediliyor Cynarine adlı madde,karaciğer ve safra kesesinin rahatsızlanmasını engelliyor

ASTIM
Soğan : Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder Kükürt bileşimleri atardamarların zarar görmesini önler Soğan; kemik erimesine de iyi geliyor

ADET SANCISI
Muz : İçerdiği yüksek oranda B6 vitamini sayesinde kadınların adet dönemi sancılarını büyük oranda azaltırDoğal bir ağrı kesici gibidir
Tarçın: Koli basilinin üremesini önlerLimon çayına balla birlikte eklenerek içildiğinde hem boğaz ağrılarına hem de adet dönemi sancılarına iyi gelir

BAĞIRSAK
Elma : Protein, vitamin ve doğal kimyasallar sayesinde sindirime yardımcı olur Sindirimi kolaylaştırırBağırsak sorunları çeken kişiler için dengeleyici ve normalleştirici besin olarak nitelenirler

BAŞ AĞRISI
Nane : Nane çayı baş ağrılarını dindirmek için birebirdir İçerdiği mentol ve mentol doğal yağları sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir

Biberiye :Kimyasal içerikleri sayesinde doğal bir ağrı kesici görevi görür
Çikolata: Doğal antidepresan özelliği vardır Çikolata magnezyum ve demir içerir Sinirleri gevşetici özelliği sayesinde baş ağrısını dindirir

CİLT SORUNLARI

Papatya: Bitkisel yağ ve kimyasallar içerirÇay olarak içildiğinde sindirime yardımcı olur, karın ağrılarını dindirirSıcak bir banyonun ardından hazırlanacak papatya çayı torbaları, egzamanın neden olduğu kaşıntı ve yanmaları alır

Acı pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini içerir Capsantin adlı kimyasal madde zona hastalığının neden olduğu ağrıları dindirmek için yapılan kremlerde kullanılır

Portakal suyu: Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılarİçindeki potasyum vücudun su dengesini korur;cildin kurumasını, kırışıklıkların meydana gelmesi önler

Portakal yağı: Susam yağıyla karıştırılarak da iyi bir cilt yağı elde edilir Selüloitli bölgelere portakal yağıyla masaj yapılması tavsiye edilir

ÇÖLYAK HASTALIĞI

Kestane: Önemli bir enerji kaynağıdırKolayca sindirilebilir Çölyak hastaları için buğday içermeyen un kaynağı olabilirE ve B6 vitaminleri içerir

DEPRESYON

Avokado:Sindirimi çok rahat olan bu meyveyi özellikle yeni doğmuş bebeklerin ilk maması olarak tavsiye ederizİçerdiği E vitamini kalbe iyi gelir, yüksek potasyum da dinç tutar ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rahatlığı üzerinden atar Vücudun kolesterol oranını ayarlarTeninizin sürekli hücre yenilemesine neden olur

(Zayıflamak isteyenler Yağ oranı yüksek olan avokadoyu yememenizi öneririz)

Çikolata:Sütlü çikolataları tercih edinÇünkü içerdiği kakao yağı,magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlık sağlamasına yardımcı olurMigreni olanlar çikolatadan uzak durmalıdır

İstiridye :İçindeki demir,sperm sayısını ve insanın (bu-kelime-sansurlendi) gücünü artırır A, B12 ve C vitaminleri içerirBeyin için en faydalı yiyecek olan istiridye, enerji verir

(Dikkat: Kolesterol oranı birçok balığın iki katıdır)
Patates: Bir patates,bir kişinin bir gün içinde alması gereken C vitaminini içerir Beyindeki serotonin adlı kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sağlar

DİŞ

Ekmek: Şekerli yiyecek yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır Ekmek,dişleri korurGün boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin

Meyve: (Her çeşit) Günde 2 ila 4 öğün meyve tüketin

Sebze: (Her çeşit) Günde 3 ila 5 öğün tüketin
Yoğurt veya beyaz peynir:Eğer yemek arası atıştırırken diş sağlığınızı düşünüyorsanız, kalsiyum deposu olan bu iki yiyeceği tercih edin

Muz : Yüksek miktarda karbonhidrat içerirZengin bir potasyum kaynağıdır Bu mineral,kalbin düzenli çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar

DİYABET

Kuru fasulye: Lif açısından zengin bir besindirBu da diyabet riskini büyük oranda azaltırİçerdiği karbonhidratları vücudun şekere dönüştürmesi uzun sürer

Mercimek :B vitamini,demir,kalsiyum,potasyum,fosfor ve magnezyum içerir Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranını düşürür Diyabet ve kalp hastaları için iyi bir besindir

FELÇ

Turunçgiller:C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adlı antioksidanlar sayesinde atardamarların,kalbin zarar görmesini önlüyor Portakal içerdiği folik asit,kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde sağlıklı alyuvar hücrelerinin çoğalmasına neden oluyor

Hamsi : Kolesterolü düşüren ve kan pıhtılaşmasını önleyen Omega-3 bol bol var
GÖZ

Mısır: Zeaksantin adlı bir bitkisel bileşim içerirBu madde yaşa bağlı olarak gelişen görme bozukluklarını azaltır

Ispanak: Antioksidan özelliği taşıyan A vitaminine dönüşen betakaroten içerir Sağlıklı gözler için gereklidirKatarakt ve diğer göz tabakalarının bozulmasına karşı lutein maddesi de içerir Pişirdikten sonra hemen tüketin;Beklediğinde yararlı maddeler toksik maddelere dönüşebilir

GRİP

Satsuma:(Küçük portakal) İçerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde öksürüğü ve kanlı tükürükleri keser Ayrıca kan pıhtılaşmasına karşı en etkin doğal yiyecek olduğu için ileri yaşlarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltır

Tarçın: Yemeklere girmiş olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayılmasını engeller Mideyi düzene sokar Kusmayı engellerHatta bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmaları keser

Hardal: İçindeki singrin maddesi,midenin gaz çıkarmasına yardımcı olurSindirim sistemini düzenler,mide ağrılarını giderir1/2 çay kaşığı alınmalıdır

GUT (DAMLA HASTALIĞI)

Hamsi : Omega-3 yağı açısından çok zengindirKolesterol seviyesini düşürür Kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığı, kalp krizi ve felç geçirme riskini düşürürHaftada en az 1 kez yemek gerekir Kalp hastaları için bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalıdır

HAMİLELİK

Enginar:Bol miktarda folik asit ve potasyum içerirDüşük yağ oranı,sindirimi kolaylaştırıcı etkisi,antioksidan özellikleri sayesinde anne adayı ve bebeğin sağlığına önemli faydaları vardır
Böğürtlen: E vitamini içerirVücuttaki zararlı atıkların temizlenmesini sağlar C vitamini boldurCenini korur

HEMOROİD (BASUR)

Hindistan cevizi:İçerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur için birebirdir (Dikkat! Fazlası basur için tehlikelidir)

İDRAR VE BÖBREK

Pancar: Böbrekleri çalıştırırÖnemli bir potasyum kaynağıdır Vücuttaki tuz oranını dengeler Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını destekler

Kavun : Orta boy bir kavunun yarısı,günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar A vitamini ve betakaroten içerir Bunlar vücudu temizleyici etkiye sahiptir Böbrekleri rahatlatırYüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir

İDRAR YOLLARI

Nane : İdrar söktürücü özelliğe sahiptirİçerdiği mentol,midenin normal işlevini görmesine neden olurVücuda giren grip mikrobunakarşı savaştığı gibi,ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltırSabahları mide bulantısını keser Nane çayı,baş ağrısı,stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir Nane çayını aç karnına değil,tok karnına içiniz

Elma : İçindeki C vitamini ve pektin oldukça faydalıdır Kolesterolü düşürür,sindirim sistemini düzenler ve idrar ve hacet yollarındaki sorunları giderir

Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit içerirÇok fazlası idrar yollarına zarar verirken, günde 2 dilim yemek iyi gelir

KALP

Bezelye: Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemeği yiyen bir erkeğin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha az B vitamini ve protein deposu olan bezelye,kalp için de çok önemli

Kepekli Ekmek: Kalp hastalıklarıyla bağırsak kanseri için faydalıdır Günde 12 gramdan fazlası kişiye göre zararlı olabilir

Kiraz: 100 gramında 40 kalori bulunuyorİçerdiği ellegic asit, vücudu kansere karşı korurken,kiraz kalp damarlarındaki normal bir kan dolaşımını sağlar Çok kiraz yenmesi, gut hastalığına yakalanma riskini de düşürür Günde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine geçiyor

Çikolata:E vitamini,magnezyum ve demir;Kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür Günde en fazla 1 çikolata yiyin

Elma: Günde 5 adet yiyin

Mısır Gevreği: Günde 1 tabak yeterli

Salatalık: Diyet yapanların en büyük yardımcısı olan salatalık,kolesterolü düşürür Kalbi güçlendirirSalatayı soymadan yiyin,Çünkü kalbi kuvvetlendiren madde, kabuğu ile derisi arasında bulunuyor

Yumurta:Tüm yiyecekler içinde en kaliteli proteini içerirEn önemli özelliği,kolesterol oranını düzenleyen lesitin maddesi içermesi Tavada az yağda pişirilmiş yumurtayı tavsiye ederiz
Sarımsak :Mutfağınızdan eksik etmeyinEn az 1000 doğal tedavide kullanan sarımsak,sindirim sisteminden,kansere,kan dolaşımından kalp hastalıklarına kadar her şeye yaralıAncak hamileler dikkat olmalıAşırı sarımsak da kalp yanmaları ve çarpıntılarına yol açarGünde bir diş yeter

Humus: E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranını da ayarlar

Kavun: Bir kavunun yarısı insan vücudunun günlük C vitamininin ihtiyacının tamamını, A vitaminin de yüzde 15’ini karşılar Kavun, kalp ve böbrek hastalarının diyetlerinde sıkça kullanılan bir meyvedir

Süt: Tam bir kalsiyum,protein,folik asit,A,E ve D vitaminleriyle fosfor deposu Çocuk,genç ve hamilelerin günde en az yarım litre süt içmesi gerekiyor

Şeftali: Bir şeftali,günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılar Sindirimi kolay olan meyvanın koyu renklilerini tercih edinÇünkü kabuğuna renk veren betakarotene maddesi,kalp ve kansere karşı faydalıdır

Pirinç: E ve B12 ve B vitaminleri ve potasyum içerirÖzellikle kolon ve bağırsak kanserlerine karşı faydalıdırKolesterolü düşürdüğünden kalbe iyi gelir

Tuz: Vücuttaki kan dolaşımını ve sinir sistemini düzenlerMide kanseri,kemik erimesi, kalp sorunlarına bire birdirİngiliz Sağlık Bakanlığı, halkına günde 9 gram tuzun kafi olduğunu,aşırısının vücuda zarar vereceğini açıkladı

Çay: Günde 2 bardak içilen çayla,4 elma,5 soğan,7 portakal yemiş gibi kalp dostu antioksidan madde almış olursunuz İngilizler,özellikle çocukların haftada en az 6 bardak sütlü çay içmesini öneriyor

Ton Balığı: Kolesterol ve tansiyonu düzenlerAnemi hastalığına karşı D ve B12 vitamini içerirBirçok kansere karşı vücudu içerdiği nikotinik asitle korur Bir konserve ton balığı vücudun D vitamini ihtiyacının tamamını karşılıyor

Hindi Eti: 125 gramı, vücudun günlük folik asit ihtiyacını karşılar Folik asit,kan hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur

Karpuz: Bir dilimiyle günlük C vitamini ihtiyacınızın %80’nini karşılarsınız İçerdiği potasyum,kan dolaşımını sağlar

KANSER

Kayısı: Antioksidan olan betakaroten açısından zengindirHücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etkisi vardırLifli olduğu için bağırsakları koruyucudur

Tahıllar: Arpa,mısır,buğday,yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerirKanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırırTahıl ağırlıklı bir beslenme rejimi, bağırsak kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor
Fasulye:Fasulye,C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir Ayrıca B vitamini (bu-kelime-sansurlendi) hormonlarını kuvvetlendirir

Pancar: Demir ve folik asit açısından zengin olan pancar eski çağladan beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır Amerikalı uzmanlar pancar suyunun sarılık tedavisinde de etkili olduğunu belirtiyor

Lahana: Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesi içerir

Havuç: Tam 40 araştırma havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuşturBunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur

Nohut: Yağ düzeyi düşük ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum,bakır,manganez, betakaroten ve folik asit açısından zengindir Göğüs kanserine karşı korur

İncir: Potasyum,demir ve kalsiyum içerirSindirim sistemine yardımcı olur Eski çağlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan incir, modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak öneriliyor

Sarımsak: Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kansere, yüksek kolesterole,kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır

Fındık: Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından zengin bir besindir Her gün yenilen bir avuç fındık kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucudur

Mercimek: B vitamini,demir,kalsiyum,magnezyum,fosfor ve potasyum içerir Lifli özelliği kandaki kolesterol oranını düşürür Şeker ve kalp hastaları için yararlıdır

Zeytinyağı: İçindeki omega yağ asitleri,kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından da zengindirBu sayede kalp krizi,felç,kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir

Soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirirİçerdiği allicin ve sülfür; mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir Son araştırmalar kemik erimesine karşı,peynir ve sütten daha etkili olduğunu göstermiştir

Şeftali: Teki bile insanın C vitamini ihtiyacının %50,sini karşılayabilirSindirimi kolaydırKansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindirBir tanesinde 33 kalori vardır

Pirinç: Pirinç mükemmel bir enerji kaynağıdırE ve B vitaminleri açısından zengindir Bağırsak kanserine karşı koruyucu olan pirinç,kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini de azaltır

Çilek: Kolesterol düzeyini düşürür ve sindirim sistemini düzenler Ellegic asit adı verilen kansersavan bir maddeyi de içerir

Domates: Likopen açısından zengin ender bitkilerden biridir Likopen,pankreas gibi çeşitli kanser hastalıklarını önleme konusunda hayati önemdedir C vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir Lifli bir besin olması da bağırsak kanseri riskini azaltır

KANSIZLIK

Hurma: Hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar Doğal müshil etkisine sahiptir Daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir

KARACİĞER

Enginar: Cynarine adlı madde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardımcı olurKaraciğer hastalarının yanı sıra romatizma, artirit ve gut hastalığına yakalananlarla,hamilelere şiddetle tavsiye edilir

Meyan kökü: Dünya üzerinde birçok kabile yüzyıllardır ülser, artirit, bronşit ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı "doğal ilaç" olarak kullanır
Adrenalini yükseltir,insanın strese girmesini engeller, kan basıncını düşürür

Zerdeçal: Karaciğer rahatsızlıklarının yanı sıra sindirime de yardımcı olur

KARIN AĞRISI

Papatya çayı: Bağırsak yollarındaki gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, dengeler, mide ağrısını keser

KEMİK ERİMESİ

Kayısı:Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir

Süt : Kalsiyum,protein,B2-A-E-D vitaminleri,folik asit,fosfor ve demir kaynağıdır Kalsiyum,D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve dişleri güçlendirmek için çalışırBunların eksikliği kemikleri eritir

KİLO KAYBI
Çikolatalı puding: Bu sayede vücuttaki kan istediği protein ve mineralleri alır Kilo kaybı yaşayanların günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesi gerekiyor

Peynir: 100 gramında 78 kalori bulunuyor
Yumurta: Günde 2 yumurta kadınların günlük protein ihtiyacının 4’te 1’ini, erkeğin ise 5’te birini karşılarA,D,E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi,bebeklerde sindirim sorunlarını çözer, yetişkinleri de kansere karşı korur

Dondurma :Günde 2 top vanilyalı dondurma yemek,insan vücudunun günlük protein ihtiyacının yüzde 20’sini karşılar

Salam : B vitamini,demir,sodyum ve potasyum deposudur

TANSİYON

Rezene: İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenlerKan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur Rezene çayı sindirim için iyidir

Tahıl: Kan damarlarını gevşeten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyorBu sayede kanın damarlardan daha rahat geçmesini sağlıyor Tahıl yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakılmasını sağlar Kalorinin azalması tansiyonu düzenler

Un : Yapıldığı tahılın besin değerlerini içerirB ve E vitamini,demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir
Karaciğer: Sağlıklı bir bağışıklık sistemi,cilt ve keskin gözler için gerekli olan A vitamini açısından zengindirKüçük bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylık B12 vitamini ihtiyacını giderir

LAKTOZ DAYANIKSIZLIĞI

Badem: Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum,potasyum,fosfor,E vitamini,B2 vitamini, antioksidan içerirBu nedenle laktoz (süt şekeri) dayanıksızlığı bulunan ve günlük gıdalar yiyemeyen kişiler için badem ideal bir besin kaynağıdır

MENOPOZ

Nohut : Sebze hormonu "fitoöstrojen" içerirBunlar östrojenin vücuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattığı etkilere karşı korurProtein bakımından en zengin sebzelerdendir

Kola : Kafein vücudun yorgunluğunu alır ve konsantrasyonu sağlar

Üzüm : İçerdiği "elajik" asit sayesinde kemik erimesine karşı korur Kandaki östrojen seviyesini yükseltir ve menopoz ağrılarını en aza indirir

Kuru erik: Sadece iki-üç adet yemek dahi vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşılar İdrar yolları kaslarını rahatlatır ve kolon kanserine karşı korurDemir,A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerirİçerdiği yüksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz döneminde östrojen seviyesini dengede tutar

Tatlı patates: Adrenal salgılayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji sağlarFosfor, magnezyum,kalsiyum,C vitamini,potasyum ve folik asit içerir

MİDENİZ RAHATSIZSA

Tarçın: Mide yanmalarını ve kusma hissini alır

Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendiği zaman mideyi gevşetici ve gazını alıcı bir etki yaratırMide bulantılarını önler

Lahana :Mayalanma sırasında laktik asit üretirBu da sindirim sistemindeki zararlı bakterileri öldürerek sindirime yardımcı olur

ROMATİZMA

Enginar:Vücuttaki zehiri atması nedeniyle Romatizma,gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdirFolik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir

Domates:C vitamini boldur

Tahıl : İçerdiği doğal kimyasallar,romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizma ağrılarını hafifletir

Kekik : Timol adı verilen bir tür doğal yağ,vücuttaki diğer yağların parçalanmasını sağlarKekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını azaltır

Zencefil: Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder

SİNDİRİM SORUNLARI

Arpa : İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandırırAyrıca ABD’deki bir araştırma, 6 ay boyunca her gün arpa ürünü şeylerin yenmesinin kolesterol oranını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı

Yoğurt: Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılarMeyveli yoğurtlara 3 çay kaşığı şeker eklendiği için şeker oranları daha yüksektir Yoğurttaki potasyum,kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler Midenin yiyecekleri düzenli olarak öğütmesini sağlar

SİSTİT

Kuşkonmaz:Folik asit,C ve E vitaminleri içerirYenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalıntılarını atmayı sağlarKaraciğer ve böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır,desteklerBu nedenle doktorlar, sistit hastalarının mutlaka kuşkonmaz yemeleri gerektiğini söylüyor

STRES

Meyan kökü:Antivirüs etkisi vardırKaraciğeri korur Adrenalin salgılanmasını dengeler Stresle başa çıkabilmek için gerekli olan kortizol hormonunu salgılatır

TİROİD

Midye: Omega-3 yağı açısından zengin bir besin kaynağıdır İçerdiği selenyum minerali tiroit bezlerinin normal işleyişi için gereklidir

ÜLSER

Lahana: Ülseri olan kişiler için tonik, yani mideyi temizleyici etki yaratırYüksek oranda C vitamini içerirKırmızı lahana vücutta antioksidan özelliğe sahip A vitamini içerirKanseri önleyici etkiye sahiptirÇiğ olarak salatalara katılması tavsiye edilir

Biber : Yeşil biberde; A,C,B1,B2 ve E vitaminleri bulunuyor Biber,mide salgısını artırdığı için,gastrit ve ülseri olanlara da tavsiye ediliyor Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir

VÜCUT SU TUTMUŞSA

Kuş üzümü:100 gramı günlük C vitamini ihtiyacının tam 3 katını karşılarAntibakteriyel ve yanmayı önleyici etkileri vardır Zengin potasyum ve düşük tuz içeriği, dehidratasyonu olanlar için önemli bir doğal ilaçtır

Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacının 4’te birini karşılar Yüksek orandaki potasyum sıvı-tuz dengesini sağlar

Tahıl: İdrar yollarını açıcı,çalıştırıcı ve rahatlatıcı etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsızlığı bulunanların yemeleri gerekirMideyi rahatlatıcı özelliği vardır

ŞİFALI BİTKİLER

ADAÇAYI: Mide ve bağırsak gazlarını giderirMide bulantısını keserHazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlarGöğsü yumuşatır Astım hastaları için yararlıdırBu uyarıcı bitki kan dolaşımını hızlandırırHücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar Bu bitkiyle sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz

AHLAT: (yaban armudu) : Gülgillerden; kendi kendine yetişen ve üzerine armut aşılanan bir ağaçtırYemişi iyice olgunlaştıktan sonra yenir
Faydası : Meyveleri, ishal keserZehirli hayvan sokmalarında da filizleri dövülüp, konur

AHUDUDU: : Gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidir Kümeler halindedirKendiliğinden yetişirMeyvesi duta benzerSarımtırak kırmızı portakal renginde,sulu ve güzel kokuludur Meyvesi toplanıp,kurutulurReçel, şurup ve likör yapılırMeyve olarak da yenir

Faydası : Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar Terletir ve idrar söktürür,kabızlığı giderir,vücuda dinçlik verir, romatizma,mafsal kireçlenmesi,nikris,boğaz,bademcik ve göz iltihaplarında kullanılırKansızlık ve veremde çok iyi bir gıdadır Ateş'i düşürürÜre ve şeker hastalarına da faydalıdır Mide ülseri olanların kullanmamaları gerekir

ALOE VERA (Sarısabır): Eski yunanlılarında güzelleşmek için kullandıkları bir bitkiYıpranmış ciltleri onarmak ve nemlendirmek için son derece yararlı Akne sıcaktan kaynaklanan kaşıntılara karşı cildi koruyorYıpranmış saçları onarıyor ve nemlendiriyor

ARMUT: Sulu ve tatlı bir meyvedirRengi sarı ile yeşil arasında değişirİçinde A,B1,B2,B3,B6,ve C vitaminleri bulunurBu meyve yemeklerden önce yenmelidirArmut kandaki üre asidi ve üre tuzlarını dışarı attığından,böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur

Faydası : Nezle'yi geçirir,hazmı kolaylaştırıp çarpıntıyı önler, sinirleri yatıştırarak beyni çalıştırırKabızlığı önleyerek idrar söktürür, böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder, tansiyonu düşürür,kanı temizler,hamilelerin kusmalarını önler Mafsal kireçlenmesi,nikris ve romatizma tedavisinde faydalıdır

AT KESTANESİ: Atkestanegiller familyasından;süs olarak yetiştirilen iri bir gölge ağacıdırNisan-Temmuz aylarında çiçek açar Meyveleri kestaneye benzerİçinde nişasta,saponin ve yağ vardır

Faydası : Kabuklarından yapılan ilaçlar ateşi düşürürVücuda kuvvet verirTohumları ise romatizma ve mafsal ağrılarını giderir Varis flebit ve basur memelerinin tedavisinde ve deri çatlaklarını gidermekte kullanılır

AVOKADO: Çok kalorili olmasına rağmen içerdiği Glutathion süper bir hücre koruyucusudur,çünkü en iyi antioksidant tır Antioksidant lar hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatırlar ve kanseri önlerler Tüm meyveler arasında protein bakımından en zengin olanıdırBol miktarda E vitamini de içerirBu vitamin kalp ve deriyi koruyarak dolaşımı düzene sokarAyrıca potasyum ve B6 vitamini de içerirKadınlar açısından çok gereklidir

AYVA: Vitamini bol bir meyvedirHer bölgede yetişir,limon ve ekmek ayvası olarak iki çeşidi vardırAltın sarısı renkli ve hoş kokulu bir meyve olan ayva A ve B Vitaminleri yönünden çok zengin olan bu meyvenin bileşiminde tanin ve kireçli tuzlar bulunur
Faydası : İshal ve dizanteriyi keser,mide ve bağırsakları güçlendirir, kanı temizler,karaciğeri çalıştırır,safra akışını sağlayarak çarpıntıyı giderirKadınlardaki beyaz akıntıyı keser Bronşit,müzmin öksürük ve verem tedavisinde kullanılırMerhem olarak kullanılırsa el ayak ve meme ucu çatlaklarını,egzamaya,yüz ve boyun kırışıklığını giderirYapraklarından yapılan çay gerginliğe iyi gelirTohumları soğuk algınlığı ve boğaz ağrısında kullanılır

BAL: Bal, kansızlar için kan deposudur Bal ilik bir beze sürülüp boğaza sarılırsa boğaz ve gırtlak ağrıları kesilirSinirleri bozulanları ve uykusuzları sakinleştirir Süt ile bol sulandırılıp içilirse şeritleri öldürürBir miktar sirke ile karıştırılıp ağız çalkalanırsa, ağızda koku kalmaz

BAKLA: İdrar yollarını temizler Böbrek ağrılarını dindirir Böbrek iltihaplarını giderirBöbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur

BİBERİYE:Eski zamanlarda gençliği geri getiren bitki olarak adlandırılan biberiye,sivilcelere iyi geliyorCildin esnekliğini ve sıklığını artırıyor Bir litre suya, biberiye ve kekik yağından iki kaşık ekleyinBu karışımı cildinizi temizlemek ve yumuşatmak için kullanın

BÖĞÜRTLEN: (tilkiüzümü) :Gülgillerden bahçe çitlerinde, ol kenarlarında kendiliğinden yetişen, dikenli bir çalıdırYemişi ahududuya benzer, fakat ondan küçüktürÖnceleri kırmızı iken sonraları kararırYaprakları;çiçekleri açmadan toplanıp,kurutulur

Faydası : İdrar söktürür,ayaklardaki şişlikleri indirirYüksek tansiyonu düşürür Gözlerdeki zafiyeti giderirMesane taşlarının düşmesine yardımcı olurAğız,dil,diş eti ve bademcik iltihaplarını giderirKadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirirKökü kaynatılıp,suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür

CEVİZ AĞACI: Uzun ömürlü; gövdesi kalın, kerestesi ve meyvesi değerli ulu bir ağaçtır Yemişi nişastalı ve yağlıdır Hekimlikte; yaprakları,meyvesinin üzerindeki yeşil kabukları ve yağı kullanılır Bir çok çeşidi vardır

Faydası : Yaprakları ve kabukları ile hazırlanan ilaçlar kanı temizler,kansızlığı giderir İshal ve dizanteriyi keserVerem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keserEl ve ayak donuklarında, deri çatlaklarında faydalıdır Saç ve elleri boyamakta da kullanılır Çok kuvvetli bir besin olduğundan fazla yememek gerekirCevizyağı,raşitizm ve sıracada faydalıdır Kabızlığı giderirBağırsak solucanlarını düşürürDerinin yanmasını önler

ÇAKAL ERİĞİ: Bir çeşit eriktirAğacı bodurdurÇiçekleri beyazdır ve yapraklarından önce çıkarMeyvesi yuvarlak ve yeşil ve tadı buruktur Çiçekleri; Mart ve Nisan aylarında toplanıp,kurutulur

Faydası : İshali keser, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar Ateşli hastaların kalbini kuvvetlendirirTerletir ve vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlarBoğaz ve bademcik iltihaplarını giderirAnne sütünü artırır

ÇAMAĞACI: Birçok çeşidi olan bir ağaçtırKozalakları ilk yıl kapalıdırİkinci yıl açılıp,kurur ve ağacın dibine düşer İlaç yapımında; tomurcuğu,palamutu,kozalağı, filizleri ve çırası kullanılır
Faydası : Balgam söktürür Müzmin öksürüğü keser Kolay doğum yapmayı sağlar

ÇAM FISTIĞI: Bronşit, verem,akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur Ruhi çöküntüyü giderir Kalp hastalıklarında da faydalıdır

ÇAY: Binlerce yıllık bir bitki olan çayın yaprakları güzelleşmek içinde kullanılıyorYağlı bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsinizGözleriniz şişse iki soğuk çay poşetini göz kapaklarınızın üstünde bekletinSaçlarınızın eskisinden daha parlak görünmesini istiyorsanız, şampuandan sonra çayla durulayınFarkı göreceksiniz

ÇİLEK: Gülgillerden sapları sürüngen,çiçekleri beyaz bir bitkidirYemişi pembe renkli olup,kokuludur

Faydası : Vücudu kuvvetlendirirHasta olmayı önlerİdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltırBöbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur Mide ve bağırsak tembelliğini giderirSinirleri kuvvetlendirirYüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür Bağırsak kurtlarını dökerSafra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderirAteşi düşürürDiş etlerini güçlendiriyor, dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor Cilde tazelik ve güzellik verirDamar sertliği, mafsal iltihabı,romatizma,ve nıkriste de faydalıdırŞeker hastaları da yiyebilir Midesi zayıf olanlar suyunu içmelidir

ÇÖREKOTU: İştah açarVücuda kuvvet ve dinçlik verirHazmı kolaylaştırır Mide ve bağırsak gazlarını sökerKoklanacak olursa baş ağrısını keser

DOMATES: Patlıcangillerden bir çeşit bitkidirÜrünü için yetiştirilir atanı Meksika ve Peru'durYabani türünün meyveleri yuvarlak ve kiraz kadar küçüktür Domatesin içeriğinde lycopin denilen bir madde bulunurB,C vitamileri bakımından zengindir Gövde ve yapraklarında solanin denilen zehirli bir alkoloid bulunur

Faydası : Bol idrar söktürür Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını ve kanın durulmasını sağlar, damar sertliğini giderir Romatizma ve nikriste faydalıdır Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur Üremiyi düşürür Hazmı kolaylaştırır Kabızlığı giderir Mide ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar Cilde tazelik ve pembelik verirİsiliği ve mayasılı giderir Nasırların sökülmesine yardımcı olur Çıbanların olgunlaşmasını sağlar Arı sokmasında ve yanıkların tedavisinde faydalanılır Kansere karşı korurMidesi zayıf olanlar,böbrek ve mesanelerinde iltihap olanlar,suyunu içmelidirler

DUT: Beyaz dut yaprakları idrar söktürürVücutta biriken suyu boşaltır Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını söktürür

EBEGÜMECİ: Göğsü yumuşatırÖksürük keserMide bulantısı ve kusmaları önlerAteşi düşürüp vücuda rahatlık verirBoğaz ve bademcik iltihaplarını giderirDişeti hastalıklarını tedavi ederBu bitkinin yaprakları tahriş olan cildi dış etkenlere karşı korurCildi nemlendirir ve yumuşatırEbegümeciyle kan dolaşımını hızlandırabilir, bağ dokusunun elastikiyetini artırabilirsinizAyrıca göz altındaki kırışıklara ve şişliklere de iyi gelir

ENGİNAR: Kandaki üre ve kolesterolü düşürürİdrar söktürür Kandaki şeker miktarını ayarlarDamar sertliği ve kalp hastalıklarını önlerBöbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olurProstat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin,hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar,ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirttiEnginarın içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu,bu sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikleri belirtildi

EKŞİ ELMA: (yabani elma) : Gülgillerden;ormanlarda yetişen bir ağacın meyvesidir Meyveleri küçük ve çok ekşidir Çiçekleri, açık pembedir

Faydası : Mide ve bağırsaklardaki gazı boşaltır Buralardaki iltihapları giderir

ELMA: Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutarİki elma yerseniz, kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler Sindirimi kolaylaştırır Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürürArtrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır

FASULYE: Baklagillerden; barbunya, çalı, ayşekadın, horoz gibi birçok çeşitleri olan bir bitki ve bunun sebze olarak kullanılan yeşil ürünü ve kuru tohumlarıdır
Faydası : Taze fasulye,bedeni ve zihni yorgunlukları giderir Vücudun kuvvetlenmesini sağlarPankreas bezi'nin gereği gibi çalışmasına yardımcı olurŞeker hastalığını önler ve kandaki şeker miktarını düşürürİdrar tutukluğunu giderirAlbümini düşürür Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olurKaraciğer yetersizliğini tedavi ederKalbi ve böbrekleri kuvvetlendirir ve kalp çarpıntılarını giderirZehirlenmelerden sonra yenilecek olursa; çabuk iyileşmeyi sağlarFasulye pişirilirken, pişirme suyunu 2-3 kere değiştirmek gerekir

FESLEĞEN: Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardırEnerji verir ve cildi rahatlatır Fesleğenli saç losyonlarıyla saç derisine masaj yaparak, onların kökünü güçlendirebilirsinizFesleğen yağıyla selüloitlerinizden de kurtulmanız mümkün

FINDIK: Palamutgillerden; kuzey yarımküresinin ılık yerlerinde ve yurdumuzun en çok Karadeniz Bölgesinde yetişen ufak bir ağaçtırMeyvesi (Fındık), sert bir kabuk içindedir İçeriğinde nişasta ve yağ vardır

Faydası : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderirVücuda kuvvet verirNekahet devresinin çabuk geçmesini sağlarHamilelere de faydalıdırDövülmüş yenirse öksürüğü keser Varise faydalıdır Fındık yağı,böbrek ağrılarını giderirKum ve taşların düşürülmesinde yardımcı olurBağırsak solucanlarını düşürür Sarada da faydalıdır Mideleri hasta olanlar,damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenler,çok az yemelidirler

GREYFURT: C vitamini bakımından çok zengindirYarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur Kansere karşı koruyucu özellik taşırİştah açar

HAVUÇ: Havuç Unbelliferae familyasından iki yıllık bir bitkidir Bilimsel adı Daucuz carota olan sebze önemli miktarlarda B1 ve B2 vitaminlerini de içerir Havuçta bol miktarda şeker de bulunur
Faydası :Havuç suyunun mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği bildirilmiştir

HELVACI KABAĞI: (kestanekabağı) : Kabakgillerden tatlısı yapılan bir çeşit kabaktırYaprakları uzun ve büyüktür Ev ilaçlarında çekirdekleri kullanılır

Faydası : Bağırsak kurtlarının düşürülmesinde yardımcı olur

IHLAMUR: Ihlamurgiller familyasından; kerestesi güzel, bir gölge ağacı ve bunun kurutularak çay gibi haşlanıp içilen güzel kokulu çiçeğidirTemmuz ve ağustos aylarında toplanıp, kurutulur Birçok çeşidi vardır

Faydası :Sinirleri kuvvetlendirir,sinir bozukluğunu giderir Uyku verirKan dolaşımının normal olmasını sağlar Kansızlığı giderirKalp kifayetsizliğinde faydalıdırDamar kireçlenmesini önler Böbrekleri ve mesaneyi temizler, idrar söktürür, kum döker,taş oluşmasını önler,ter söktürürGrip ve soğuk algınlığının şikayetlerini giderirGöğsü ve bronşları yumuşatır Mide ifrazatını artırırBalla karıştırılıp içilirse,mide ülserine faydalıdır Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderirBoyun ve yüze güzellik verirBurkulma ve ezilmelerde ağrıyı keser Saç dökülmesini önler

ISIRGAN OTU: Isırgangillerden ilkbaharda yetişen,her tarafı sert tüylerle kaplı bir büyük otturTüylerinin içeriğinde formik asit vardırSürüldüğü yeri kaşındırır ve yakarTohumları da kullanılır

Faydası : Dıştan tatbik edildiği zaman,iç organlarda biriken kanı çeker Romatizma ve mafsal ağrılarını dindirirBurun kanamasını keserEgzamanın şikayetlerini giderirAybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlarBöbrek kumlarını döker Balgam söktürürHaricen tatbik edildiği zaman,dalak hastalıklarına ve çıbanlara da faydalıdır

ISPANAK: Kalp hastalıklarına,felce,yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere,hatta pişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebzeGöz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkiliIspanak içerdiği iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklarına karşı etkili Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin % 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gösteriyor Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da etkiliBir porsiyon ıspanak,günlük demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor

İNCİR: Bağırsakları yumuşatırKabızlığı giderirBronşit,öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdırEnerji verir

KARA LAHANA: Turpgiller familyasından iri ve kalın yapraklı bir bitkidir En çok yetiştirileni baş lahanadırYurdumuzun bütün bölgelerinde yetişir Başlıca çeşitleri: Kemer lahanası, Batman lahanası, köse lahanası, Brüksel lahanası ve kara lahana Lahana C vitamini bakımından zengindir Yapısında kükürt bulunur Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır

Faydası : Kansızlığı giderir,idrar söktürür Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır Kabızlığı giderirKandaki şeker miktarını düşürürVücudu hastalıklara ve kansere karşı korurGöğüs ucu çatlaklarını giderir Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir Astımda faydalıdır Romatizma, siyatik, lumbago ve Apsede yararlıdır Ses kısıklığını giderir, iştah açarBGuatr olanlar yememelidir

KEKİK: Etlere,köftelere vb hoş bir tad veren güzel kokulu ottur Kekik çayı, soğuk algınlığına, boğaz ağrısına çok iyi gelir kekikte bulunan «timol» tabii antibiyotiktir Kekik çayı emzikli anneler için de çok faydalıdır
Faydası :Bir avuç kekiği 3 bardak kaynar suya atıp,15 dakdemlendirinSüzün ve için

KESTANE: Kayıngiller familyasından; kışın yapraklarını döken, 25 - 30 metre boyunda bir ağaçtırYaprakları geniş ve meyveleri iridir

Faydası : Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; teş düşürür ve sinirleri yatıştırırMeyvesi, kasları kuvvetlendirirKan dolaşımını düzenlerBedeni ve zihni yorgunluğu giderir Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir Kansızlığı giderirMideyi kuvvetlendirir Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle,şeker hastaları yememelidir

KIRMIZIBİBER: Bulaşıcı hastalıklara karşı etkiliVücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini artırıyor Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze,aynı zamanda içerdiği beta karoten ile bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor Kırmızı biber mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma,mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir,kolera ve azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır Terlemeyi artırır, gut hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelirKanser riskini azaltır, öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede (gargara olarak) kullanılır,sinir hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır,vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlarAnti bakteriyel etkisi ile hastalıkların önlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ülkemizde ağırlıklı olarak Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Güney ve Güneydoğu illerinde fazlaca tüketilir

KİRAZ: Gülgiller familyasından; anayurdu Asya olan, düz kabuklu bir çeşit ağaç veya ağaçcıktır Genellikle yapraklanmadan önce çiçek açar Meyvesi, etli ve tek çekirdeklidir Ev ilaçlarında sapları, meyvesi, kabuğu ve çiçekleri kullanılır
Faydası : Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu Günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyorİdrar söktürür Böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur Kabızlığı giderirKanın temizlenmesine yardım eder Nikris,romatizma,damar sertliği ve mafsal kireçlenmesinde faydalıdır Karaciğer şişliğine iyi gelirSafra akışını normale döndürür Sivilceleri önlerSusuzluğu giderirKabukları ishali keser Ateşi düşürürÇiçekleri göğsü yumuşatır ve öksürüğü giderir

KUŞBURNU: Vitamin deposu,Kuşburnu insanların bu zamana kadar tanıdıkları en güçlü vitamin deposu olarak gösteriliyor

Faydası : İhtiva ettiği bol miktarda C vitamini dolayısıyla vücut direncini yükseltiyorRomatizmalılar için en önemli gıdadır Kanı inceltip toksinlerini çözerKan devir daimini hızlandırır Pankreası ikaz ederek daha fazla insulin salgılanmasına sebep olarak, şeker hastalığında etkilidir Kuşburnu kansere sebep olan toksik maddeleri vücutta temizlediği için bu hastalığa sebep olacak gelişmeleri engeller

MAYDANOZ: Maydanozgiller familyasından;yaprakları güzel kokulu ve parçalı,kazık köklü, 30 - 100 cm boyunda,iki yıllık otsu bir bitkidir Çiçekleri şemsiye halindedirTohumları ufak ve esmerdirMeyvelerinin içeriğinde uçucu bir yağ ile apiin adlı bir glikozit vardır Kökünde,biraz uçucu yağ,müsilaj ve apiin vardır Yaprakları,kökü ve meyvesi kullanılır

Faydası : İdrar söktürürİştah açarİltihaplı yaraların iyileşmesini sağlar Aybaşı sancılarını keser Sürmenajda faydalıdır Yüksek tansiyonu düşürürKalbin yorulmasını önler Kansızlığı giderirKansere karşı korurKaraciğer şişliğini giderir Safra akışını kolaylaştırırVücuttaki zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırırVücutta biriken suyu boşaltırBöbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur Romatizmada faydalıdır Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar Anne sütünü azaltır ve böylelikle memelerin şişmesini önler Cinsel istekleri artırır Görme gücünü artırır Böbrek iltihabı olanlar maydanoz yememelidir

MISIR: Buğdaygiller familyasından;180 - 200 cm boyunda, dik ve yüksek gövdeli,geniş şerit yapraklı,bir yıllık bir bitkidir Kökü kalın ve saçaklıdırYaprakları şerit gibi, uzun, paralel damarlı, sert ve sivri uçlu, sapsız, kenarları,dalgalıdır İki çeşit çiçeği vardır Erkek çiçekler gövdenin ucunda salkım başak şeklinde, dişi çiçekler ise yaprakların koltuğunda koçan halindedir Dişi çiçeklerin stilusları uzundur ve kınlarının tepesinden dışarı doğru sarkarlar Bunlar mısır püskülü denilen kısmı meydana getirirlerMeyvesi,koçanı üzerinde sıkışık şekilde dizilidir Rengi açık veya koyu sarı; esmer veya kırmızımtırak renklidir Mısır püskülünün içeriğinde glikoz,maltoz gibi şekerler, sabit yağ, steroller,reçine ve çok miktarda potasyum tuzları vardır İdrar söktürücü,idrar yollarını temizleyici ve hararet verici olarak kullanılır
Mısırözü yağı,mısır tanelerinden çıkarılırİçeriğinde yağ asitleri, A vitamini,az miktarda steroller ve bol miktarda nişasta vardır Mısırözü yağı damarsertliğini önler

Faydası : Daha ziyade mısır püskülü ve mısırözü yağı kullanılır Mısır iyi bir besindirAncak hazmı biraz güçtürGuatr olanların yememesi tavsiye edilir

MUZ: Folik asit,potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir Potasyum krampları önlerAdet sancılarını gidermeye birebirdir

ÖKSEOTU: Kalbin atışlarını arttırırDamar kireçlenmelerinde faydalıdırSara ve akciğer kanamalarında kullanılır

PAPATYA: Her derde deva bir bitkiTahriş olmuş, temizliğe ve ferahlamaya ihtiyacı olan ciltler için ideal Kurutulmuş papatyalardan hazırlanmış bir losyonla gözlerinize yapacağınız kompres şişkinliğini alıyor

PATATES: Patlıcangiller familyasından; yer altındaki yer altındaki yumruları yenen otsu bir bitkidirYeşil kısımlarında, renksiz filizlerinde ve yeşilimsi yumrularında Solanin denilen bir madde vardırİçeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C vitaminleri bulunur

Faydası : Şeker hastalarına faydalıdırSusuzluğu giderirMide ve Onikiparmak ülserinde yararlıdırKaraciğer şişliğini giderirSafra akışını kolaylaştırır Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olurDamar sertliğine faydalıdır Sert bir şey yutulduğunda yabancı maddenin zarar vermeden çıkmasını sağlarEl ve ayak çatlaklarında faydalıdırKandaki şeker seviyesini düşürür,kanı temizler Kansere karşı korur

PATLICAN: Ülkemizde çok tüketilirAnavatanı Hindistan'dır, Çekirdeksiz ve yumuşak olanı iyiidir Zeytinyağlı yapılarak közlenip kabuklarının soyularak yenmesi daha faydalıdırPatlıcan,A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahiptir

Faydası : Pankreas,karaciğer ve böbrekleri Kuvvetlendirir Bol idrar söktürür, kansızlığı giderir,vücuttaki fazla suyu dışarı boşaltır ve kilo verdirir Patlıcan salatası şeker hastalarının şeker seviyesini ayarlamakta etkilidir Böbrek yanması ve ağrısını keserKalp çarpıntısını giderir ve sinirleri yatıştırır

PIRASA: İdrar söktürürMide rahatsızlığına iyi gelirKabızlığı giderir Basur memeleri için faydalıdır Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur

SALATALIK: Salatalığı zaten birçok kadın cilt bakımı için kullanıyor Hassas ciltlerde meydana gelen kaşıntıyı,pullanmayı ve gerginliği ortadan kaldırıyorCilde yoğun bir şekilde nem vererek, günlük nem ihtiyacını karşılıyor Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolesterolü de düşürüyor

SARMISAK: Zambakgiller familyasından; bütün kısımları keskin kokulu, 30-100 cm yüksekliğinde, otsu bir bitkidirToprak altında iri bir soğanı vardır Çiçekleri beyazımsı pembedir Yaprakları uzun, yassı, paralel damarlı ve sivri uçlu olup, gövdeyi sarmıştır Soğanı özel kokulu uçucu bir yağ, şekerler, A, B, C, P vitaminleri içerirYağında alliin denilen bir madde vardır

Faydası : Yüksek tansiyonu düşürürİştah açar Solunum ve hazım sistemindeki mikropları öldürür Grip, tifo ve difteri gibi salgın hastalıklar sırasında faydalıdır Hazmı kolaylaştırır Kabızlığı giderir Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olurKanı temizler Kalp adalelerini kuvvetlendirir Böbreklerin normal çalışmasını sağlarKarında ve bacaklarda toplanan suyun boşalmasında yardımcı olurRomatizma ve mafsal iltihaplarında faydalıdır Damar sertliğini önlerAteşi düşürür Arpacık ve basur memelerinde faydalıdır Zehirlenmelerde kullanılırİdrar tutukluğunu giderirZehirli hayvan sokmasında da faydalıdır Saçların uzamasına da yardımcı olur

SOĞAN: Zambakgiller familyasından; yumrumsu ve yeşil yaprakları kullanılan keskin kokulu,acı bir otsu bitkidir Bileşiminde uçucu ve sabit yağ,şekerler,fermentler ve amino asitler vardır

Faydası : İdrar söktürürVücutta biriken zararlı maddeleri ve suyu atarRomatizma, mafsal iltihabı, idrar tutukluğu, damar sertliğinde faydalıdırBöbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olurZayıflamayı sağlarBöbrek ağrısını dindirirZihin yorgunluğunu dindirirBaygınlığı geçirirProstat bezinin hastalanmasını önler İktidarsızlıkta faydalıdır Cinsel gücü artırır Egzama ve diğer cilt hastalıklarında faydalıdırÖksürük söktürür, bronşları temizler,astım nöbeti,akciğer hastalıkları,grip ve soğuk algınlığında faydalıdırKandaki şeker seviyesini düşürür Şeker hastalarında faydalıdırKolera ve veremde bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur İhtiyarlamayı geciktirirKalbi kuvvetlendirirKoroner damarları genişletir Cerahatlerin boşalmasına yardımcı olurDolama ve arpacıkta da faydalıdırKırmızı soğan nikotini çözüyor,insan bünyesinde, özellikle sigara içenlerde biriken nikotinin çözülmesinde etkilidirKırmızı soğan kanda yükselmiş olan lipit miktarını düşürürSafrayı incelterek,karaciğerin rahat çalışmasını sağlar

ŞALGAM: Şalgam Curiciferae familyasından Brassica cinsine ait bir bitkidir Kökü ve yaprakları için ekilir Bileşiminde kalsiyum ve demir gibi madensel maddeler ile A,C ve B grubu vitaminleri bulunurŞalgam suyu yapımında maya olarak genellikle ekşi hamur kullanılırŞalgam suyu kırmızı renkli, bulanık, ekşi lezzetli ve fermantasyon ürünü bir içecektir

Şalgam Suyunun Faydaları:
Vitamin ve mineral miktarları yüksek olan bu hammaddelerden yapılan şalgam suyunun insan sağlığı için şüphesiz pek çok faydaları vardır
– İştahı açar,
– Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır
– B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır
– Mide ve karaciğere faydalıdır,
– Kalsiyum, potasyum ve demir içerir,kemik ve dişleri kuvvetlendirir
– Afrodizyak özelliği vardır
– 100 gramında 20 kalori olan şalgam,A–B–C vitamini içerir Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır
– Vücuttaki toksinleri atmak, kolesterolden uzaklaşmak, stresten kurtulmak için bolca yenip, suyu içilir
– İdrar söktürücü, romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının düşmesine, apse, dolama, kan çıbanı, donma, ergenlik sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir
– Toksinleri atmaya yarayan, sütasidi ,f osfor, kalsiyum, potasyum, stresi önleyip sinirleri yatıştır
Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerirKansızlık için ideal bir ilaç olup, yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir,bakır ve iyot içerir
– Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi, el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür
– Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler
– Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir Nikris hastalığına iyi gelir
– Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam, pekliği giderdiği gibi bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır
– Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır

TERE: Yapısındaki madeni tuzlar ve vitaminler sayesinde, kani mikroplardan temizler,bedenimizin hastalıklara karşı direncini artırır,idrarı söktürür,böbrekteki taşları eritir,ya da bunların düşmesini kolaylaştırırİştah açar,dokulardaki madeni tuzların eksiğini tamamlar,kan yaparKandaki seker oranını düşürdüğü için özellikle seker hastaları için bol bol tere yemelidirGüç vericidir, dermansızlık ve halsizliğe karşı bire bir ilaçtır Ayrıca, havanda dövüp cildin ya da yaranın üstüne sarıldığında, cilt hastalıklarını, bağ dokusu yangınlarını ve kızıl yara denen şirpençeyi iyileştirir

TURP: Gerçek bir şifâ kaynağıdırTeneffüs yolları için yararlıdır Bilhassa siyah turp böbreklere çok faydalıdır Turpun, tümörlerin ve kistlerin çözülmesinde etkili olduğu ileri sürülüyor Kırmızı Adana turpu da yanlış beslenme ve hareketsizlikten dolayı vücutta meydana gelen kireçlenmeyi önlüyor
Faydası :Bir kilo siyah turp rendeden geçirilir,biraz tuz atıp suyu tülbentle sıkılıp çıkarılırAç karnına yarim fincan içilirse, böbrek taşlarını eritirBir hafta süreyle devam edilirse, çok faydası görülür

ÜZÜM: Üzüm asmasının glikozca zengin olan meyvesidir
Faydası : Bedeni ve zihni gücü artırır Kan yapar Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar Yüksek tansiyonu düşürür Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır Kabızlığı giderir Kalbi kuvvetlendirir Kanı temizler Şişmanlıkta faydalıdır Hamilelerin mide bulantısını önler Cilt güzelliğini sağlar Nekahat devresinin kolayca atlatılmasına yardımcı olurBöbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olurBesleyicidir

YERELMASI: Şeker hastaları için faydalıdır Vücudun direncini arttırır Kabızlığı giderir

ZEYTİN: Zeytinyağı,safrayı artırırKaraciğeri çalıştırırKaraciğer ağrılarını keser Sarılıkta faydalıdırYaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düşürürKandaki şeker miktarını düşürürBağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur

KESTANE: Kayıngiller familyasından;kışın yapraklarını döken ,25 - 30 metre boyunda bir ağaçtırYaprakları geniş ve meyveleri iridir

Faydası : Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; teş düşürür ve sinirleri yatıştırırMeyvesi,kasları kuvvetlendirir Kan dolaşımını düzenlerBedeni ve zihni yorgunluğu giderir Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önlerKaraciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir Kansızlığı giderirMideyi kuvvetlendirir Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir

BÖĞÜRTLEN: (tilkiüzümü) :Gülgillerden bahçe çitlerinde, ol kenarlarında kendiliğinden yetişen,dikenli bir çalıdır Yemişi ahududuya benzer,fakat ondan küçüktürÖnceleri kırmızı iken sonraları kararırYaprakları;çiçekleri açmadan toplanıp,kurutulur
Faydası : İdrar söktürür,ayaklardaki şişlikleri indirirYüksek tansiyonu düşürürGözlerdeki zafiyeti giderir Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur Ağız,dil,diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keserHaricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirirKökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür

AHUDUDU: Gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidirKümeler halindedirKendiliğinden yetişir Meyvesi duta benzer Sarımtırak kırmızı portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur Meyvesi toplanıp, kurutulur Reçel, şurup ve likör yapılır Meyve olarak da yenir
Faydası : Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar Terletir ve idrar söktürür, kabızlığı giderir, vücuda dinçlik verir, romatizma, mafsal kireçlenmesi, nikris, boğaz, bademcik ve göz iltihaplarında kullanılır Kansızlık ve veremde çok iyi bir gıdadırAteş'i düşürür Üre ve şeker hastalarına da faydalıdırMide ülseri olanların kullanmamaları gerekir

ÇİLEK: (kocayemiş) :Gülgillerden sapları sürüngen,çiçekleri beyaz bir bitkidirYemişi pembe renkli olup,kokuludur
Faydası : Vücudu kuvvetlendirirHasta olmayı önler İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltırBöbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olurMide ve bağırsak tembelliğini giderirSinirleri kuvvetlendirirYüksek tansiyonu düşürür Bağırsak kurtlarını dökerSafra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderirAteşi düşürür Dişdibi taşlarını eritirCilde tazelik ve güzellik verirDamar sertliği,mafsal iltihabı,romatizma,ve nikriste de faydalıdır Şeker hastaları da yiyebilirMidesi zayıf olanlar suyunu içmelidir

ÇAKAL ERİĞİ: Bir çeşit eriktirAğacı bodurdurÇiçekleri beyazdır ve yapraklarından önce çıkarMeyvesi yuvarlak ve yeşil ve tadı burukturÇiçekleri; Mart ve Nisan aylarında toplanıp, kurutulur
Faydası : İshali keser,mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlarAteşli hastaların kalbini kuvvetlendirirTerletir ve vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlarBoğaz ve bademcik iltihaplarını giderir Anne sütünü artırır

FINDIK: Palamutgillerden; kuzey yarımküresinin ılık yerlerinde ve yurdumuzun en çok Karadeniz Bölgesinde yetişen ufak bir ağaçtırMeyvesi (Fındık),sert bir kabuk içindedir İçeriğinde nişasta ve yağ vardır

Faydası : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderirVücuda kuvvet verir Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar Hamilelere de faydalıdır Dövülmüş yenirse öksürüğü keserVarise faydalıdır Fındıkyağı, böbrek ağrılarını giderir Kum ve taşların düşürülmesinde yardımcı olur Bağırsak solucanlarını düşürür Sarada da faydalıdır Mideleri hasta olanlar,damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenler, çok az yemelidirler

HAVUÇ: Havuç Unbelliferae familyasından iki yıllık bir bitkidir Bilimsel adı Daucuz carota olan sebze önemli miktarlarda B1 ve B2 vitaminlerini de içerirHavuçta bol miktarda şeker de bulunur Havuç suyunun mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği bildirilmiştir

__________________
CHP’siz Atatürkçü,MHP’siz milliyetçi,AKP’siz Müslümanım,Allah istismarcılardan korusun
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.