|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
gayrimenkulünüzü, mutlaka, okuyun, satmadan, yazıyı |
![]() |
Gayrimenkulünüzü Satmadan Bu Yazıyı Mutlaka Okuyun |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Gayrimenkulünüzü Satmadan Bu Yazıyı Mutlaka OkuyunOkumazsanız, ileride başınız ağrıyabilir ![]() Hem de öyle ağrıyabilir ki hiçbir ilaç fayda etmez ![]() Ağrılar içinde kıvranırken “Ben nerede yanlış yaptım” diye düşünebilirsiniz ![]() Sözü uzatmadan olayı iki basit örnekle anlatalım ![]() OYA TEYZE’NİN EVİ Oya Teyze, Ocak 2007’de 150 bin liraya aldığı evi Nisan 2010’da, 200 bin liraya satmak için Nuri Bey ile anlaşıyor ![]() ![]() ![]() Oya Teyze ile Nuri Bey’e; “Bu evin, tapu harcına esas alım-satım değeri 350 bin liradan aşağı olamaz” diyor ve her iki taraf da 350 bin lira üzerinden, ayrı ayrı binde 16 ![]() ![]() ![]() HAYRİ BEY’İN ARSASI Hayri Bey, 2009 yılında İstanbul’da 1 milyon liraya aldığı 800 m2 arsayı, Nisan 2010’da 1 milyon 200 bin liraya satmak için Ekrem Bey ile anlaşıyor ![]() “Bu arsanın 2010 yılı emlak vergisi m2 birim değeri 4 bin lira olarak belirlenmiş ![]() diyor ![]() ![]() BEKLENMEDİK SÜRPRİZ Buraya kadar tamam ![]() ![]() Ancak, olay bitmedi asıl film bundan sonra başlıyor! Hasan Pulur’un ünlü fıkrasında olduğu gibi, asma kabakçı arkadan geliyor ![]() Oya Teyze, 150 bin liraya aldığı evi 350 bin liraya, Hayri Bey, 1 milyon liraya aldığı arsayı, 3 ![]() satmış gözüküyor ![]() Yürürlükteki Gelir Vergisi Kanunu’na göre; gayrimenkullerin, iktisap (edinme) tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkartılmasından doğan kazanç, “değer artışı kazancı” olarak gelir vergisine tabi (Bkz ![]() ![]() Böyle olunca Oya Teyze’ye yaklaşık 200 bin, Hayri Bey’e de 2 ![]() ![]() ![]() Bu olayda kazanç hesaplanırken, alış bedeli aylar itibariyle ÜFE’ye göre yükseltiliyor ve 7 ![]() ![]() ÇÖZÜM YOLU Tapuda satış işlemi yapılırken, gerçek satış bedelinin tapu senedine yazdırılması yani Oya Teyze’nin 200 bin lirayı, Hayri Bey’in 1 ![]() ![]() ![]() Bu kadar önemli bir konu, kanunda yazmıyor, hiç değilse bir genel tebliğ ile de açıklansa daha iyi olurdu ![]() http://www ![]() ![]() ![]()
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|