Sodyum Bikarbonat Nedir? |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sodyum Bikarbonat Nedir?Sodyum Bikarbonat - Sodyum Bikarbonat Nedir - Kimya Vikipedi, özgür ansiklopedi Sodyum bikarbonat ya da soda kimyasal formulü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir Sodyum tuzlarından birisidir Antiasit özelliği vardır Kabartma tozu olarak da kullanılır Suda çözünür Beyaz katı kristal tozdur Sodyum karbonat'ı andıran hafif alkali tadı vardır Salin solüsyonu bileşiminde de kullanılır Karbonatın marifetleri Hamuru kabartmak için kullanılan kabartma tozu genellikle Sodyumbikarbonatın (NaHCO3), kuru asitin (H+) ve mısır nişastasının birleşimidir Sodyumbikarbonat halk dilinde karbonat olarak bilinir Aşağıdaki yazıda da sodyumbikarbonat yerine kısaca karbonat kelimesi kullanılacaktır Sıcaklığın (50 °C ve üstü), suyun (H2O) ve asitin etkisiyle kabartma tozundaki karbonat birkaç bileşene ayrılır Bu işlem sırasında karbondioksit (CO2) gazı açığa çıkar, gaz kabarcıkları oluşur ve böylelikle hamur genleşir Kimyasal tepkime şöyledir: NaHCO3 + H+ ???> Na+ + CO2 + H2O Karbonat sadece hamuru kabartmakla kalmıyor: Yanmış tencereyi, yanmıs fırın tepsisini vs kolayca temizlemek için: Örneğin tencereye bir parmak kalınlığı kadar su doldurulur; bir paket kabartma tozu (ya da karbonat) ilave edilip, 10 dakika kadar kaynatılır Yanmış yemek tortusu anında çözülecektir Çaydanlıklardaki, termoslardaki ve çiçek vazolarındaki lekeler kaynamış su ve karbonat karışımı ile kolaylıkla giderilir Karbonatın bu temizleme gücünü kimyasal olarak şu şekilde açıklayabiliriz: Kaynamış suda karbonat CO2sinin yarısını kaybederek soda (Na2CO3) oluşur: 2NaHCO3 + ısı ???> Na2CO3 + H2O + CO2 Oluşan soda suyla tepkimeye girerek sodyumhidroksit (NaOH) meydana gelir Böylelikle çözelti daha da bazikleşir ve deterjan özelliği artar Na2CO3 + H2O ???> NaHCO3 + NaOH Haftada bir dişler kabartma tozuyla (veya karbonatla) fırçalanırsa, dişler beyazlaşır Burda dikkat edilmesi gereken husus, fırçalama işleminden sonra yarım saat boyunca asitli yiyecekler ve içecekler kullanılmaması Karbonat, suyun sertliğine sebebiyet veren kalsiyum (Ca2+) ve magnezyum (Mg2+) iyonlarıyla tepkimeye girerek çökelti oluşturur ve suyun yumuşamasını sağlar Yumuşatılan su daha sonra çökeltiden ayrıştırılır Ca2+ + SO42- + 2NaHCO3 ???>CaCO3 + 2Na+ + SO42-+ H2O + CO2 Bakliyatlar ve sert sebzeler haşlanırken, haşlama suyuna karbonat eklenirse daha çabuk yumuşamaları sağlanır Karbonatın bazik özelliği selülozun kabarmasına yardımcı olur Karbonat yine bazik özelliği sayesinde istenmeyen kokuları nötrleştirir yani yok eder Örneğin ağız kokusu, lavabo ve tuvaletlerdeki atık su akım yerleri, kokan ayakkabılar, buzdolabı gibi Çünkü karbonat kokuları kendine bağlama özelliğine sahiptir Lahana, karnabahar gibi sebzeler kükürtce zengindirler Bu kükürt, bu gibi sebzeler haşlanırken çözünür ve hoş olmayan kokuya sebebiyet verir Bu tür sebzeleri haşlarken haşlama suyuna biraz karbonat eklemek istenmeyen kokuların oluşumunu azaltır Bazik ortamda havadaki oksijen bu kükürt bileşenlerini yükseltger Aynı zamanda karbonat bu tür sebzelerin gaz yapıcı özelliğini de azaltır Deodorant yerine ve terlemiş ayaklar için ayak banyosunda kullanılır Bu uygulama en fazla haftada bir yapılmalıdır Böcek sokmasından sonra o bölgeye karbonatlı su ile pansuman uygulanırsa kaşıntıyı ve kabarmayı hemen azaltır Genel olarak yarım litre suda bir kaşık karbonatla yapılan karışım kaşıntılara karşı iyi gelir Günes yanığına maruz kalan bölgelere de karbonatlı su faydalıdır, anında ağrı kesici özelliği vardır Karbonat mide yanması için de kullanılır Mide yanması, midenin gereginden fazla mide asiti salgılamasından kaynaklanır Mide asitini azaltmak amacıyla anti asit olarak verildiğinde genel olarak vücudun fazla asidini yok eder Karbonat asitle tepkimeye girerek midenin pH degerini artırır (yani asitligi azaltır) Tepkimede oluşan CO2 gazından dolayı geğirme olur Bir çay kaşığının ucuyla aldığınız karbonatı bir bardak suyla yuttuğunuzda mide yanmasına karşı ilaç görevi görür Mide ülseri olan kimseler karbonatı çok kullanırlarsa da her zaman doğru değildir Sodyum Bikarbonat Eğer yemekler veya salatalar çok ekşili iseler karbonat katarak ekşiliği (asitlilği) azaltabilirsiniz Gümüş eşyalar karbonatlı suyla ovularak parlatılır Ancak önce eşyanın iç tarafını ovup denemeli 3 kaşık karbonat 2 bardak sıcak suda eritilir; temiz bir bez bu suya batırılıp buzdolabının içi silinerek en inatçı kirler, hatta yüzeye yapışan yağlar bile kolayca çıkar Rengi solan halıları karbonatlı su ile silerek canlandırmak mümkün Beyaz çamaşırlar karbonatla yıkanırsa daha da beyaz olurlar Kahveyi bir türlü köpüklü yapamayanlar, çok az bir miktar karbonatı cezvedeki karışıma eklemek suretiyle köpüklü kahve elde edebilirler Taze çiçeklerin ömrünü uzatmak için vazo suyuna bir tutam karbonat atmak yeterli Fırında pişirilen tavuğun derisinin üzerine karbonatlı su sürülürse gevrek olur |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|