![]() |
Tasvir Etme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tasvir EtmeTasvir Etme tasvir nedir - betimleme - betimleme yoluyla anlatım - betimleme örnekleri Tasvir veya betimleme; tasarlama, bir şeyi sözle veya yazıyla anlatma, göz önünde canlandırma demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tasvir etme anlatım türü, belli bir konuda izlenim kazandırmak istendiği zaman kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tasvir Etme ( Betimleme ) Yoluyla Anlatım Özellikle roman, hikâye, anı ve gezi türlerinde kullanılır ![]() Esas olarak, iki türlü tasvir vardır: (1) İnsan Tasviri (Portre) (a) Fizikî Portre : İnsanın dış görünüşünü ortaya koyan tasvirdir ![]() (b) Ruhî Portre : İnsanın ruh özelliğini (sevinç, üzüntü, olaylar karşısındaki tepki, heyecan, korku, cömertlik, cimrilik vb ![]() ![]() © Fizikî ve Ruhî Portre: İnsanın hem fizikî, hem de ruhî özelliğini veren tasvirdir ![]() (2) Eşya (Şeyler) Tasviri: İnsan dışındaki bütün canlı ve cansız varlıkların tasviridir: Örnekler: (a) Olay Tasviri (b) Doğa Tasviri © Hayvan Tasviri (d) Bitki Tasviri (e) Kültürel Değerlerin Tasviri (f) Tarihî ve Mimarî Eserlerin Tasviri (g) Yerleşim Merkezleri Tasviri (İl, ilçe, mahalle ve sokak) vb ![]() Tasvir yazıları, daha çok olaya dayalı (tahkiyeli) edebî türlerde bulunur ![]() ![]() Her hangi bir şeyi, etkili olarak tasvir edebilmek için özellikle gözlem yapmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Tasvir etme anlatım türüne örnek: "İğdelerin keskin bayıltıcı bir kokusu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan, bu düş içinde zamanı unutur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selâhattin BATU, Ankara Geceleri Kaynakça: wikipedia ansiklopedi ![]() cengizpehlivanoglu |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|