Halk Edebiyatı Nazım Şekilleri Test Soruları 2 |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Halk Edebiyatı Nazım Şekilleri Test Soruları 2Halk Edebiyatı Nazım Şekilleri Test Soruları 2 Halk Edebiyatı Nazım Şekilleri Test Soruları 2 - Halk Edebiyatı Nazım Şekilleri Test Soruları - Halk Edebiyatı - Nazım Şekilleri Test Soruları 11)Aşağıdakilerden hangisinde aşık edebiyatı nazım biçimleri birlikte verilmiştir? A) mani-koşma-varsağı B) koşma-ninni-türkü C) türkü-semai-koşma D) varsağı-koşma-semai E) ilahi-türkü-koşma Cevap D 12)Aşağıdakilerden hangisinde tasavvuf (tekke) edebiyatı nazım şekilleri birlikte verilmiştir? A) ilahi-nutuk-ağıt B) nefes-koşma-devriye C) şathiye-ilahi-devriye D) nutuk-destan-na?at E) hikmet-mani-nefes Cevap C 13) Le beni eyle beni Elekten ele beni Alacaksan al artık Düşürme dile beni Yukarıdaki dörtlüğün nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir? A) Ağıt B)Koşma C) Varsağı D) Mani E) İlahi Cevap D 14-Aşağıdakilerden hangisinde koçaklama şiirleriyle ünlü iki şairimiz bir arada verilmiştir? A) Karacaoğlan ? Yunus Emre B) Yunus Emre ? Mevlana C) Dadaloğlu ? Karacaoğlan D) Mevlana ? Dadaloğlu E) Hacı Bektaş- ı Veli ? Dadaloğlu Cevap C 15) * Maniler tek dörtlükten oluşur * İlk iki dize uyağı doldurmak ya da düşünceye giriş yapmak için söylenir Temel düşünce son dizededir * Uyak düzeni aaxa?dır Yalnızca bu bilgilerden yola çıkılarak, I Hey birince birince II Bir incecik ter bürür III Kaşık saldım pirince IV Yar kapıdan girince dizeleriyle mani oluşturulmak istenirse dizelerin sıralanışı aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) II-I-III-IV B) IV-III-II-I C) I-II-III-IV D) I-III-II-IV E) III-II-I-IV Cevap D 16) Kıldan köprü yaratmışsın Gelsin kullar geçsin deyü Hele biz şöyle duralım Yiğit isen sen geç ey Tanrı Yukarıdaki dörtlük Tanrı ile şakalaşır, konuşur gibi söylenmiş bir tekke edebiyatı nazım şeklidir Bu nazım şekline verilen ad aşağıdakilerden hangisidir? A) İlahi B) Nutuk C) Şathiye D) Nefes E) Devriye Cevap C 17) Yunus okur diller ile Ol kumru bülbüller ile Hakk?ı seven kullar ile Çağırayım Mevla?m seni Yukarıdaki dörtlüğün nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir? A) İlahi B) Şathiye C) Ağıt D) Nefes E) Devriye Cevap A 18)Tarikat şeyhlerinin tarikata yeni giren kişileri aydınlatmak için söylediği şiirlere ?? denir Güney Anadolu Türkmenleri arasında Varsak boyunun özel bir ezgiyle söylediği türkülerden gelişmiş nazım şekline ?? denir Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilebilir? A) ilahi-varsağı B) varsağı-nutuk C) nutuk-varsağı D) nutuk-ilahi E) nutuk-nefes Cevap C 19) I Uyak örgüsü II Konuları III Hece ölçüsü IV Dörtlük sayısı V Anonim olması Yukarıdakilerden hangisi koşma ile türkünün benzer özelliklerinden biri olamaz? A) V B) IV C) III D) II E) I Cevap A 20) I Koşma II Türkü III Şarkı IV Tuyuğ V Nefes Yukarıdakilerden hangisi halk edebiyatı nazım şekillerinden değildir? A) III ve IV B) II ve IV C) II ve III D) III ve V E) IV ve V Cevap A |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|