Bebeklerimize Hangi Ek Gıdaları Verebiliriz?

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bebeklerimize Hangi Ek Gıdaları Verebiliriz?



BEBEKLERİMİZE HANGİ EK GIDALARI NASIL VEREBİLİRİZ

6 Aylık Bebeğe Verilecek ilk ek gıda yoğurttur

EK GIDALARIN HAZIRLANMASI

YOĞURT

l Yoğurt günlük olarak evde yapılır

l Süzülen süt ateşe konur

l Süt kabın içinde kabarınca, bir kaşıkla karıştırılarak 5 dakika daha ateşte tutulur

l Süt elimizin dayanabileceği sıcaklığa kadar ılındıktan sonra bir kaşık yoğurt sütün içine katılır

l Kabın üzeri örtülerek yaklaşık 6 saat oda sıcaklığında bekletilir

l Yoğurt bir gün buzdolabında bekletildikten sonra bebeğe verilir

l YOĞURT CAM KASE VEYA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR

l PİYASADA SATILAN HAZIR YOĞURDUN KAYMAK TABAKASI BEBEĞE VERİLMEZ

MEYVE SUYU

l Mevsimine göre; elma,şeftali, portakal, veya mandalina iyice yıkanır ve

dikkatlice soyulur

l Cam rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir

l Havuç iyice yıkandıktan sonra soyulur ve makinadan geçirilerek püre

yapılır

l Eğer bu süzülürse havuç suyu elde edilir

l Bebekler için kış aylarında; elma,havuç, portakal ve mandalina

l Yaz aylarında ise; şeftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir

MUHALLEBİ

l 1 Çay bardağı süt ile 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılır

l Yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir

l 1 tatlı kaşığı pekmez veya şeker, ocaktan alınırken eklenir

İNEK SÜTÜ

l İnek sütü mutlaka pastörize olmalıdır Eğer pastörize süt bulunamıyorsa;

l Süt süzülerek ateşe konur

l Kabarıncaya kadar beklenir

l Kabarınca 5 dakika daha karıştırılarak kaynatılır

l Cam bir kapta soğutularak buzdolabında saklanır

l Anne sütü alan bebeğe ayrıca inek sütü verilmez

l İnek sütü; kahvaltı, muhallebi, ve sütlü çorbalar gibi ek gıdaların hazırlanmasında kullanılır

SÜTLÜ ÇORBA

l 1Çay bardağı süt tencereye konur

l 1 silme yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir

l 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek bebeğe yedirilir

l Çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir

YOĞURTLU ÇORBA

l 1 Kepçe yoğurt bir tencereye konur, az su ile sulandırılır

l 1 yemek kaşığı pirinç ayıklanıp iyice yıkanarak eklenir

l Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilir

SEBZE ÇORBALARI

l Birinci Hafta

l 1 küçük patates

l 1 havuç

l 1 dal ıspanak

l Malzemeler çok iyi yıkanır, soyulur, doğranır

l 2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta ateşe konur

l Sebzeler ezilinceye kadar pişirilir

l Süzgeçten geçirilir

l 1 tatlı kaşığı sıvı yağ konur

l İkinci Hafta

l Yukarıdaki listeye 1 tatlı kaşığı bulgur, mercimek ,irmik veya pirinç eklenir

l Sebze çorbası bir önceki slaytta bulunan tarife göre hazırlanır

l Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katılabilir Örneğin ; domates, kabak gibi

TARHANA ÇORBASI

l 1Yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su küçük bir kaba konur

l Kaşıkla karıştırılarak pişirilir

l Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir

l Bebeğe verilen tarhana acısız olmalıdır

DİĞER ÇORBALAR VE SEBZE YEMEKLERİ

l Sebze çorbalarının içine küçük bir kaşık kırmızı mercimek konup pişirilir

l Ya da evde pişmiş mercimek çorbası acısız olarak bebeğe verilebilir

l Çorbaların içine kıyma eklenebilir

l Acısız, çok tuzlu olmayan tanesiz çorbalar bebeğe verilebilir

l Kıymalı veya kıymasız olarak hazırlanan sebze yemekleri ezilerek bebeğe verilebilir

KAHVALTI

l ½ Dilim ekmek

l 1 tane katı pişmiş yumurta sarısı (İlk önce sarısının 1/8’ i ile başlanır ve her gün yavaş yavaş arttırılarak devam edilir) veya

l 1 Çay kaşığı üzüm pekmezi

l 2 çorba kaşığı taze meyve suyu

l Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir

ÇAY

l Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur

l Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir

l Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur

IZGARA KÖFTE

l 60 Gr yağsız kıymaya, az miktar ekmek ufalanıp yoğrulur

l 2 küçük köfte haline getirilir

l İçinin iyi pişmesine dikkat edilerek ızgarada pişirilir

l Ufak parçalara ayrılarak ezilip bebeğe verilir

l Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir

BALIK

l Bebeğe verilecek balık çok taze kılçıksız olmalıdır

l Izgara veya haşlama yöntemiyle pişmiş balığın beyaz kısmı verilebilir

l İlk başlangıçta bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde verilmelidir

l Daha sonra miktar yavaş yavaş arttırılır

TAVUK

l Tavuğun göğüs eti haşlanarak bebeğe verilebilir

l Ayrıca, sebze çorbası ve yemeklerine, kıyma tavuğun göğüs eti çiğ

olarak konulup birlikte pişirilebilir

Tuz Kullansak mı?

l Bebekler, hepimiz gibi bir miktar tuza ihtiyaç duyarlar Fakat yine hepimiz gibi çok fazla tuza da gereksinim duymazlar

l Gerçekte, böbrekler yüksek miktarlarda sodyumla başa çıkamaz ki doğa da kesinlikle bu sebepten dolayı anne sütünü çok düşük bir sodyum oranıyla yaratmıştır

Ona yiyecekleri tuzla karıştırmadan tatması için bir şans verin Böylece bütün hayatı boyunca sahip olacağı doğal bir yiyecek lezzeti geliştirmiş olur


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.