Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
diyabet, diyeti, hastalığı, şeker

Şeker Hastalığı - Diyabet - Diyeti

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şeker Hastalığı - Diyabet - Diyeti




diyabette beslenme - şeker hastalığı diyeti - şeker hastaları atıştırmalık ne yemeli - şeker hastalığı diyeti örnek menü - diyabette diyet listesi

Şeker Hastalığında Beslenme

Kişiye göre hazırlanmış “tıbbi beslenme tedavisi” temel olarak diyabette beslenmenin başarısını arttıran etki yaratmaktadır Özellikle Tip II diyabetliler için hazırlanmış iyi bir beslenme programı kan şeker seviyelerini insüline gerek kalmadan normal düzeylerde tutmaları için önemlidir

Her kişi birbirinden farklı olduğu için diyabetli bireylerin diyetleri de yaşam şekillerine göre farklılık gerektirir Diyabetliler için tek tip diyet örneği yoktur

Beslenme planı hazırlanırken en önemli nokta aksi bir durum yoksa diyabetli kişinin normal vücut ağırlığına getirilmesi ve korunması olmalıdır

Beslenme planı yeterli ve dengeli olacak şekilde hazırlandığında kan şekeri normal seviyelerde kalır

Sağlıklı Beslenmenin Altın Kuralları:

Şeker ve şekerli yiyeceklerden sakınınız
Posalı yiyecekleri tercih ediniz
Glisemik indeksi düşük yiyecekleri tercih ediniz

Her yiyeceğin, yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızları farklıdır Bu, yiyeceklerin, kan şekerini yükseltme hızlarına "glisemik indeks" adı verilir Genellikle posalı yiyeceklerin glisemik indeksleri düşüktür Kurufasulye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, portakal gibi yiyeceklerin glisemik indeksleri düşük; beyaz ekmek, patates, pirinç, havuç, muz, kavun ve üzümün glisemik indeksleri ise yüksektir Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler, kan şekerini hızla yükseltirler

Önerilenden fazla miktarlarda protein almayınız
Az yağ tüketiniz ve uygun yağı seçiniz, kolesterollü yiyeceklerden sakınınız
Tuzu az tüketiniz Bazı diyabetlilerin doğru vücut ağırlıklarını sağlayarak hipertansiyon ile ilgili rahatsızlıklarında iyileşme olduğu görülmüştür
Alkolü kullanıyorsanız kulanım miktarınızı mutlaka sınırlayınız

Kahvaltı Önerileri

*Az yağlı peynir
Tam buğday ekmek
Sınırsız çiğ sebze

*Haşlanmış yumurta
2- 3 adet zeytin
Tam buğday ekmek
Sınırsız çiğ sebze

*Yağsız süt
Yulaf gevreği

Ana Öğünler İçin Öneriler

*3- 4 yumurta büyüklüğünde ızgara et/tavuk/hindi
Tam buğday ekmek
Ayran
Bol salata

*Izgara balık veya yağsız ton balık (en az haftada 2 kez)
Tam buğday ekmek
Bol salata

*Sebze yemeği
Tam buğday ekmek
Yağsız veya az yağlı yoğurt/cacık
Bol salata

*Kurubaklagil yemeği
Tam buğday ekmek
Yağsız veya az yağlı yoğurt/cacık
Bol salata

Ara Öğünler İçin Öneriler

* Light kepekli bisküvi + az yağlı veya yağsız süt
* Simit + az yağlı peynir veya ayran
* Meyve + az yağlı veya yağsız süt
* Galeta + peynir veya ayran
* Kepek ekmeğinden yapılmış tost

Bu önerilerdeki miktarlar kişilerin yaşına, cinsiyetine ve kullandığı insülin miktarına göre ayarlanmaktadır Bu nedenle tüketim miktarlarının ayarlanması için uzman hekiminize ve diyetisyeninize danışmanız tedavinin uygunluğu açısından önemlidir

Yenilmemesi Gereken Yiyecekler

Şeker, şekerleme, şekerli tatlılar, bal, reçel, pekmez, bulama, şıra, boza, marmelat, şurup, dondurma, kremşanti

Hamur işleri, hamur tatlıları, börek, çörek, pasta, kek, kurabiye, çikolata, jöle, tahin helvası

Yağda kızartılmış, kavrulmuş ve sos ilave edilmiş yiyecekler (et, sebze, hamur)

Bütün yağlı yiyecekler (yağlı et, kavurma, yağlı balık, yağlı tavuk, kaymak, krema, mayonez)

Kuruyemişler (2- 3 adet ceviz veya 8- 10 adet badem veya fındık veya 10- 12 adet Antep fıstığı tüketilebilir)

Alkollü içecekler, meşrubatlar, hazır meyve suları

İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar (hazır çorbalar, bulyonlar-etsuyu tabletleri vb)

Hayvansal ve diğer katı yağlar (tereyağı, kuyrukyağı, içyağı, margarinler)

Sakatatlar (karaciğer, beyin, dil, dalak, yürek, işkembe, paça, kokoreç)

Hazır satılan diyabetik ürünler (diyabetik reçel, bal, çikolata, bisküvi vb)

Not:

Midenizde şikâyetiniz yoksa tüm baharatları, salça, sarımsak, sirke, hardal ve şekersiz çay, kahve ve ıhlamur kullanabilirsiniz

Diyabet Hastalığınız varsa;

Şekerli içecek ve tatlı tüketimi azaltılmalıdır, şeker içeriği az olan besinleri tercih edin Bu besinlerin fazla miktarda tüketimi, vücut ağırlığının artmasına ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasına neden olur

Vücut ağırlığının normalden az ya da çok olması şeker hastalığına ve çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlar, vücut ağırlığınızı dengede tutun, fiziksel aktivitenizi artırın Bu nedenle kilonuzu normal sınırlar içinde tutmak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin

Yağlar konusunda ölçülü olun ve doymamış yağları tercih edin Tereyağı, diğer hayvansal yağlar ve margarinlerin çoğu doymuş yağlardır ve kolesterol düzeyini artırırlar

Ayçiçek, soya, mısırözü gibi bitkisel yağların çoğu ise doymamış yağlardır ve kolesterol içerikleri düşüktür Bu nedenle yemeklerin doymamış yağlar ile pişirilmesi ve tüketimi sağlık açısından daha yararlıdır

Alkol ve sigaradan uzak durun

Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral içeriği zengin olan besinlerdir Posalı besinleri sıkça tüketin Posalı besinler kan şekerini hızlı yükseltmez bu sebeple kabukları ile yenebilen meyveleri soymayın, beyaz ekmek yerine kepekli ve posalı ekmekleri seçin, bulgur, kabuklu pirinç, mercimek gibi baklagillere ağırlık verin

Hareketli bir yaşam sürmeye çalışın; kısa mesafeleri yürüyün Çok gerekmedikçe asansör ve yürüyen merdivenleri kullanmamaya özen gösterin Her gün en az 30 – 45 dakika yürüyüş yapın

Diyabetin Dostu Tarçın

Kan şekerini düzenlemesi ile ilgili bir çok çalışma yapılmıştır Artık hipoglisemi ataklarını önlemedeki etkisi bilinen bir gerçek Her gün düzenli tüketiminde kan şekerinin yükselme hızını düşürerek kan şekeri seviyesine olumlu etki yaratıyor Çünkü alınan besinlerin mideden bağırsaklara geçişini azaltıyor, bu da acıkmayı geciktirici etki yaratır Bu etkisinden dolayı ağırlık denetim programlarında da sıklıkla tarçına yer verilir

Ayrıca,

Boğaz ağrılarına olumlu etki yaratır
Vücut direncini arttırır
Kokusu ile rahatlama hissi yaşatır
Mide ve bağırsak gazlarını önlemede etkilidir
İshal tedavisinde de olumlu sonuçlar vermektedir

hemensağlık alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.