Telepinu Efsanesi .. |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Telepinu Efsanesi ..![]() Telepinu Efsanesi Telepinu büyük Fırtına Tanrısı'nın oğludur Bolluk ve bitki tanrısıdır Telepinu kaybolduğu zaman ocakta ateşler sondu Tapınaklarda tanrılar bunaldı Ağıllarda koyunlar boğuldu Ahırlarda sığırlar oldu Koyun kuzusunu; inek danasını bıraktı![]() Telepinu kaybolduğu zaman; tarladan ekinleri beraber götürdü Artık arpa buğday bitmez oldu Koyunlar sığırlar ve insanlar çiftleşmez; gebeler doğurmaz oldular Ağaçlar kurudu filizler çürüdü kaynaklar kesildi![]() Ülkeyi kıtlık burudu İnsanlar tanrılar açlıktan kıvrandılar Büyük Güneş Tanrısı bir ziyafet hazırladı Bin tanrıyı çağırdı Yedilerse de doymadılar içtilerse de kanmadılar![]() Bunun üzerine fırtına tanrısı oğlu Telepinu'yu araştırdı Telepinu ise kızarak kaçmış bütün iyi şeyleri beraberinde götürmüştü![]() Büyük tanrılar küçük tanrılar Telepinu'yu aramaya çıktılar Güneş Tanrısı kartalı öncü gönderdi ve "Git yüksek dağları dereleri yamaçları araştır " dedi Kartal gitti Telepinu'yu bulamadı Geri döndü Güneş Tanrısı'na: "Kudretli tanrı! Telepinu'yu bulamadım " dedi![]() Fırtına Tanrısı Baştanrıça'ya: "Ne yapalım? Açlıktan öleceğiz " dedi Güneş Tanrıçası Fırtına Tanrısı'na: "Ne istersen yap Telepinu'yu aramaya kendin git " dedi![]() Fırtına Tanrısı Telepinu'yu aramaya gitti Onun şehrindeki evinin kapısını çaldı Fakat o evde değildi Kapı açılmadı Kendi evine dönerek tahtına oturdu![]() Tanrıça kartalı bir daha gönderdi Ona: "Git Telepinu'yu ara!" dedi Fırtına tanrısı tanrıçaya: "Büyük tanrılar küçük tanrılar onu aradılar; fakat bulamadılar Bu kartal mi onu bulacak? Bunun gözü keskinse onların gözleri de keskindir " dedi![]() Tanrıça yine kartalı gönderdi: "Git yüce dağları ara tara!" dedi Kartal uçtu yüce dağları araştırdı bulamadı Şu haberi getirdi: "Ben onu bulamıyorum "![]() Tanrıça bu defa Arı'yı gönderdi: "Git Telepinu'yu sen ara! Bulursan onun ellerini ayaklarını sok! Onu al getir Mum al onu yıka temizle ve bana getir " dedi![]() Fırtına Tanrısı Tanrıça'ya dedi ki: "Büyük tanrılar küçük tanrılar onu aradılar; fakat bulamadılar Bu Arı mı onu bulacak?"Tanrıça Fırtına Tanrısı'na dedi ki: "Sen Arı'yı bırak O gidip onu bulacak "Arı oradan uçtu Aramaya başladı Her tarafı dolaştı Irmakları kaynakları araştırdı Sonunda Telepinu'yu uyurken buldu Telepinu acele evine geldi O zaman ocaklara ateş geldi ağıllara koyun ahırlara sığır doldu Ana çocuğunu; koyun kuzusunu ve inek danasını doğurdu![]() Kaynak: "Türk Mitolojisi" Murat Uraz Düşünen Adam Yayınları İstanbul Şubat 1992
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|