![]() |
Bilge Kağan Ne Diyor.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilge Kağan Ne Diyor.."Ben, hali vakti yerinde bir millete kağan olmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoksul milleti zengin, tutsak milleti efendi kıldım ![]() ![]() ![]() ![]() Otuz Tatar, Dokuz Oğuz Beğleri! Millet! Sözlerimi iyice işitin, sağlamca dinleyin! Doğuda gündoğusuna, batıda günbatısına, kuzeyde gece ortasına kadar olan yerler içinde yaşayan milletler hep bana bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Doğuda Şantung Ovası'na kadar ordu şevkettim, denize ulaşmamıza az kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() Ötüken ormanında yabancılar yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Türk Milleti! Tatlı sözlere ve yumuşak armağanlara kandın ve birçoklarınız öldü ![]() Oralara gittiğiniz zaman Çin'den gelen kötü kişiler aranıza sokulur ve sizi şöyle kandırırlar: "Onlar uzaktakilere kötü, yakındakilere iyi armağanlar verirler ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Türk Milleti! Sen, aç olunca tokluk nedir bilmezsin, fakat tok olunca da açlık nedir düşünmezsin! Böyle olduğun için, seni yücelten kağanının sözünü tutmadın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk Beğler! Millet! İşitin! Türk Milletinin derlenip il tuttuğunu, yanıldığı zaman öldüğünü, buraya vurdum (bu taşa yazdım) ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bilge Kağan Ne Diyor.. |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilge Kağan Ne Diyor..Türk Milleti! Beğleri! Tahtına bağlı, kağanına itaat eden beğler olarak mı yanılacaksınız! Ben bu bengütaşı yontturdum, diktirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üstte mavi gök, altta yağız yer kılındıkta, ikisi arasında kişi oğlu yaratılmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tılmadığı için, bilgisiz kağanlar tahta oturmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başsız kalan Türk Milleti şöyle yakınıyormuş: İlli millet idim, ilim hani? Kime il kazanıyorum? Kağanlı millet idim, kağanım hani? Hangi kağana işimi gücümü vereceğim? Böyle deyip Çin kağanına düşman olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanrı güç verdiği için, babam kağanın erleri kurt gibi imiş; onlar için düşman koyun gibi imiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bilge Kağan Ne Diyor.. |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilge Kağan Ne Diyor..Türk Beğleri! Millet! İşitin! Üstte gök basmasa, altta yer delinmese, Türk Milleti, senin ilini, senin töreni kim bozabilirdi? Ey Türk Milleti! Titre ve kendine dön! itaat ettiğin zaman seni yükseltmiş, yüceltmiş olan bilge ve alp kağanına, hür ve bağımsız yurdunda, yanılıp isyan ederek kötü iş yaptın! Silâhlı insanlar nereden geldiler de seni dağıtıp götürdüler? Süngülü insanlar nereden geldiler de seni sürüp götürdüler? Ey Kutlu Ötüken Ormanının milleti! Gittiniz! Doğuya varanınız vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben, hali vakti yerinde bir millete kağan olmadım! İçeriden yiyeceksiz, dışarıdan giyeceksiz, güçsüz kalmış, yoksul bir millete kağan oldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babam Kağan uçmağa vardıkta, küçük kardeşim Kül Tegin yedi yaşında idi ![]() ![]() Altı Çub ve Soğdaklara karşı sefer ettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk Milleti! Kül Tegin'in nasıl hücum ettiğini, nasıl savaştığını hep bilirsiniz! Kül Tegin yirmi altı yaşındayken, Yir Bayırkulara, Kırgızlara, daha nice milletlere karşı savaştı, büyük zaferler kazandı (Burada tek tek bindiği bütün atları, kimlerle nasıl savaştığını anlatıyor) ![]() ![]() ![]() Dokuz-Oğuz milleti kendi milletimdendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beş savaştan sonra Amga Kalesi 'nde kışlayıp ilkbaharda yine ordu çıkardık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük kardeşim Kül Tegin uçmağa vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğcu (yasçı) ve ağlayıcı olarak, Kıtay, Tatabı milletlerinin başı Udar Sengün geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Türk Milleti! Bu ili küçük kardeşim Kül Tegin ile öle yite kazandım ![]() ![]() ![]() ![]() Türk Milleti! Beğleri! Sözümü işitin! Türk Milletini toplayıp, il tutacağını bu taşa yazdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Türk! Titre ve kendine dön! |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|