![]() |
Üzüm Cinsleri Terimleri Sözlüğü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Üzüm Cinsleri Terimleri SözlüğüÜZÜM CİNSLERİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ A- Acıkara (Göller yöresi, sık, yuvarlak ve küçük taneli), Adakarası, Akgemre-Algerme (Isparta yöresi, güvez renkte bir üzüm, sofralık, şaraplık üzüm) ![]() Aladiriz, Alberino, Alatavşan, Alicante Boushet, Alman riesling Altıntaş, Amasya karası Antep karası, Aşeri, Atasarısı, Atsarısı, Ayaş, Ayı, -B- Balbal Ballıboz, Barış, Batum üzümü Bektaşi Besni, Beyazkere, Beylerce, Big perlon, Boduroğlu, Boğazkara Bonnoir, Bordo Büzgülü (siyah ve uzun taneli), -C- Cabernet Franc (Fransız), Carignane, Chardonnay (Fransız), Chardonnan Cabernet Sauvignon (Fransız), Chasselas guıtendel Cimin (Erzincan yöresine özgü siyah üzüm) ![]() Cinsaut (Şaraplık Tekirdağ üzümü), Cinsault Colombard -Ç- Çal karası, Çavuş, Çoban Çubuk karası, -D- Dabouki, Damit (sofralık), Danaboku (Muğla), Danlas, Datal, Değirmendere Deniz Deve dişi, Devegözü Dımışkı, Dımsık Dimitri Dirmit, Dimrit, Dimnit (Erken olgunlaşan bir cinsi), Dimyat (Seyrek ve yuvarlak taneli uzun), Dökülgen (Gaziantep yöresine özgü), -E- Eldaş, Emir, Emirali (çekirdeksiz şıralık üzüm), Esebalı, Erik üzümü -F- Frenk -G- Gamay (Trakya şaraplık), Gelin parmağı Gemre (siyah, pembe üzüm), Grenache Gülüzümü, |
![]() |
![]() |
![]() |
Üzüm Cinsleri Terimleri Sözlüğü |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Üzüm Cinsleri Terimleri Sözlüğü-H- Hacıbalbal, Hafızali, Hasandede, Hatun parmağı, Horoz karası Hönüsü (Sofralık), Hüseyni (Gaziantep yöresine özgü) , -I- Işıklı, -İ- İlkeren(Trakya), İpek, İrikara, İsabella, İsabella (Çilek üzümü' de denir ![]() ![]() İt -J- Jamit, -K- Kabarcık, Kadarka Kalecik karası, Kale burcu Karaburcu (Pekmez yapılan Kayseri yöresi üzümü), Karaerik, Karagevrek, Karga Karalahna (Şaraplık), Karanlıkdere Karaparmak-Sergikarası-Karasergi (Yuvarlak, iri, ekşi ve siyah üzüm), Karasakız (Şaraplık), Karasirke (Ekşi üzüm), Kardinal-Cardinal (Kırmızı ve iri taneli üzüm), Kazak beyazı, Keçimemesi (uzun taneli, sert kabuklu, şaraplık üzüm, Bulgaristan' da Mavrud denir ![]() Kına Kınalı yapıncak Kızıl üzüm, Keçi memesi Klaret (Beyaz şaraplık Trakya yöresi üzümü), Kişmiş, Konak beyazı, Kozak, Köpek Kroko (Trakya yöresi), Köhnü, Kömüşmemesi, Kuntra (Karasakız da denir) Kuş Künefi, -L- Lival -M- Malaga Marzıvat Matilde, Merlot (Fransız), Misket Mourverde Muhammediye, Muskat, Misket Müller Müşküle, -N- Narince (Tokat yöresinde şaraplık üzüm), Neferiye (Bozcada), Nebbiolo Neferiye -O- Odesa Ora, Osmanca, -Ö- Öküzgözü (Elazığ yöresine özgü kırmızı şaraplık), |
![]() |
![]() |
![]() |
Üzüm Cinsleri Terimleri Sözlüğü |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Üzüm Cinsleri Terimleri Sözlüğü-P- Pafi, Pamit (ince kabuklu bir üzüm), Papazkarası, Parmak, Patlak, Petit verdot, Perlet,Perlette Pino-Pinot noir (şıralık, şaraplık üzüm), -R- Razakı, Rumi (Gaziantep yöresine özgü) Riesling -S- Sapaklavi (Doğu, Kuzeydoğu Anadolu yöresinde yetişen üzüm cinsi), Sarıbesni, Semillon, Sıksarı (Muğla), Sirah, Siraz (Fransız), Shiraz Siyahcumbur, Sultani (çekirdeksiz), Sungurlu, Sultana Sultaniye Sungurlu -Ş- Şardone Şilfoni, Şiraz (iran kökenli) Sylvaner -T- Tahannebi (Uzun ve sarı taneli bir üzüm türü), Tarsus Beyazı, Tarsus Karası Thurgau Topacık Topbaş, Traminier -U- Ugni (İtalya ve Fransa' da yetişen şaraplık beyaz üzüm cinsi) ![]() Uslu, -V- Vasilaki (Bozcaada' ya özgü şaraplık üzüm), Victoria, Verigo (kıbrıs a özgü), -Y- Yapıncak, Yıldız, -Z- Zinfandel (Şaraplık Kaliforniya üzümü), |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|