|
|
Konu Araçları |
beslenme, için, kanserden, korunmak, tavsiyeler, önerileri |
Kanserden Korunmak İçin Beslenme Önerileri Tavsiyeler |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanserden Korunmak İçin Beslenme Önerileri TavsiyelerKanserden korunmak için beslenme önerileri tavsiyeler Vücutta antioksidana dönüşen karoten açısından zengin sarı, kırmızı ve turuncu renkli gıdalarla beslenin Böylece akciğer, deri, rahim ve rahim ağzı kanserlerinden korunun Karotenler olarak bilinen pigmentler; gıdalara kırmızı, turuncu ve sarı renklerini verirler Bitki ya da mikrop olsun, fotosentez (güneş ışığının enerjiye dönüştürülmesi) yoluyla sağ kalan tüm organizmalar karoten içerir Karotenler yağda çözünür ve hücre zarlarının bütünlüğünün korunmasında önemlidir Karoten koruması olmasaydı organizma fotosentez sürecinde ortaya çıkan oksidatif hasara bağlı olarak yok olurdu Karotenler; vücutta antioksidan olarak davranır Vücut; bazı karotenleri A vitaminine dönüştürür Bu karoten formları provitamin olarak bilinirler Bilinen 600'ün üzerindeki karotenin 30 ila 50'sinin bir miktar A vitamini etkisine sahip olduğu düşünülmektedir Bunların en yaygın olarak bilinenleri alfa-karoten ve betakarotendir A vitamini aktivitesi olmayan fakat gene de güçlü antioksidan olarak etki eden karotenler; lutein, likopen ve zeaksantindir Yapılan bazı araştırmalar; ne kadar fazla karoten alınırsa akciğer, deri, rahim, rahim ağzı ve sindirim sistemi kanserlerinin sıklığının o denli daha az görüldüğü sonucuna varılmıştır Karotenlerden zengin bir beslenme düzeni, deri kanserine karşı korumada da önemlidir İŞTE KAROTEN ZENGİNİ BESİNLER Beta Karoten: Yeşil bitkiler, havuç, taze patates, balkabağı, yeşil biber Kriptoksantin: Mısır, yeşil biber, hurma, papaya, limon, portakal, kırmızı erik, elma, kayısı, kırmızı biber Alfa-karoten: Yeşil bitkiler, havuç, bal kabağı, mı sır, karpuz, yeşil biber, patates, elma, şeftali Gama-karoten: Havuç, taze patates, mısır, domates, karpuz, kayısı Beta-zeakaroten: Mısır, domates, kiraz Likopen: Domates, havuç, pembe greyfurt Krosetin: Safran Kapsantin: Kırmızı biber Zeaksantin: Kırmızı biber, mısır, meyveler Lutein: Yeşil biber, mısır, patates, ıspanak, havuç, domates, meyveler Kantaksantin: Mantar, alabalık D VİTAMİNİ DESTEĞİ KANSERE KARŞI KORUR D vitamini vücüdumuzda güneş ışınlarının etkisi ile üretilebildiği için birçok uzman tarafından vitaminden çok, bir hormon olarak ele alınmaktadır D vitamininin en iyi bilinen özelliği; kalsiyumun vücut tarafından emilimini sağlamasıdır Araştırmalar; D vitamini seviyelerinin kolon, meme ve prostat kanserine karşı savaşta çok önemli olduğunu göstermektedir Kolon, meme ve prostat kanseri; kış mevsiminde daha az güneş ışığı alan yerlerde daha fazla görülmektedir Ayrıca nedeni de yüksek rakım, yüksek oranda kükürt içeren hava kirliliği, ortalamadan yüksek stratosferik ozon kalınlığı ve inatçı yoğun bulutlanmadır Deneysel çalışmalar D vitamininin; kolon, meme ve prostat kanserinde kanser gelişimi ve büyümesi ile apoptozun (hücre ölümü) kontrolünde vücudun hormonal sistemi ile etkileşime girdiğini göstermiştir FAZLASI VÜCUDA ZARARLI D vitamini için RDA (önerilen günlük miktar) 200-400 IU'dir Güneş ışığı görmeyen veya kuzey enlemlerde yaşayan erişkinler için günde 400- 800 IU alınması uygundur 800 IU'in üzerindeki dozlar tavsiye edilmez, toksisite birikimine neden olur (Sabah) |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|