Prof. Dr. Sinsi
|
Beyaz Etin Faydaları
Beyaz etin faydaları yararları
Yaz aylarında, besin değeri açısından zengin beyaz et tüketirken pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerekiyor Uzmanlar; farklı vitaminlere sahip olan tavukla balığın nasıl tüketileceğini, pişirme yöntemlerini ve vitamin kaybını önlemenin yollarını anlattı
Vücutta yeni dokuların yapımı, varolanların sağlığının devamı ve onarımı için proteinler hayati önem taşıyor Hayvansal protein kaynağı olarak süt ve ürünleri ile birlikte etler de beslenmede önemli yer tutuyor Sağlıklı beslenme açısından beyaz et; hem kaliteli protein, hem düşük yağ, hem de vitamin-mineral içeriği nedeniyle en iyi kaynakların başında geliyor Ayrıca kırmızı etlere göre uygun olan fiyatı ile de tercih ediliyor
HAZMI KOLAY
Beslenme açısından faydaları saymakla bitmeyen beyaz eti yaz aylarında tüketirken, pişirme yöntemine dikkat edilmesi gerekiyor Farklı vitaminlere sahip olan tavuğun parçalarının nasıl tüketileceği ve vitamin kaybını önlemek için yapılması gerekenler büyük önem taşıyor Uzmanlar; stres, cilt ve kemikler için vazgeçilmez olan beyaz etle ilgili ayrıntıları şöyle anlatıyor:
Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve liflerinin kısa oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır Ekonomik oluşu sayesinde de bol miktarda tüketilebilecek önemli bir protein kaynağıdır
Tavuğun her bir parçasının farklı özellikte olması, aile içinde farklı tercihlere çözüm oluşturur Örneğin; protein daha çok göğüs etinde, yağ ise boyunda yoğunlaşır Göğüs eti, en düşük yağ (yüzde 9) ve en az kolesterol (67 mg/100 gr) içeriğine sahip parçadır
VİTAMİN KAYNAĞI
Ayrıca proteinlerin vücutta kullanılabilme oranı da değişiklik gösterir Hayvan etlerinden sağlanan proteinlerin sindirilebilirlik oranları yüzde 90-100, tahıllardan gelen proteinin sindirilebilirliği ise yüzde 79-90 civarındadır
Protein ve yağ içerikleri açısından önemli avantaja sahip olan tavuk eti; demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin de kaynağıdır
100 gr ızgara tavukta yaklaşık 20 gr protein bulunur Tavuktaki but eti, göğüs etine göre daha fazla B2 vitamini (riboflavin) ve B1 vitamini (tiamin), daha az da niasin vitamini içerir
Tavuk but etinde, göğüs etine kıyasla demir, çinko ve sodyum içerikleri de daha fazladır
HER DERDE DEVA
Tavuk vücudumuzdaki hücrelerin büyümesi ve onarımı için elzem olan aminoasit açısından da zengindir Aynı zamanda içerisinde bulunan B3, B6, piridoksin, ve B5 vitaminleri deri, saç ve bağışıklık sistemine katkısıyla bilinir İçerisinde az yağ bulunduran tavuk; diyet yaparken tercih edilen ilk protein kaynağıdır
Derisiz olarak yenilen 100 gr tavuk sadece 124 kalori sağlar Ancak derisi ile birlikte tüketildiğinde 170 kaloriye kadar çıkabilir Izgara yapılarak tüketilen 100 gr tavuk kolesterol açısından düşük ancak doymamış yağ asitleri açısından zengindir
Bir porsiyon tavuk vücuda enerji sağlamak için önemli bir besindir Tavuk çocuklar tarafından da takdir edilme avantajına sahip Zevkler farklı olsa bile çeşitli şekillerde hazırlanabilmesi, sıcak veya soğuk tüketilebilmesi açısından aranan bir yemek
PİŞİRİRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Tavuğu pişirirken; pişirme yöntemi ve koşullarına bağlı olarak bazı vitaminlerde kaybolabilir Bu nedenle pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerekir:
Vitamin B6 ve pantotenik asit pişirme suyuna geçerek azalabilir, bu sebeple tavuk suyunu dökmeyin Besin değeri açısından zengin bu suyu değerlendirin
Tavuk etini ızgarada kömürleştirmeyin, alevle temasını engelleyin, çünkü kanserojen maddeler oluşabilir
PİŞİRİR PİŞİRMEZ TÜKETİN
Pişmiş tavuk etinin besleyici değeri yeniden ısıtılması ile az da olsa bir miktar azalma gösterir Tekrar tekrar ısıtmaktan kaçının, mümkün olduğunca pişirir pişirmez tüketmeye özen gösterin
Tavuk etini birçok çorbaya katmanız hem lezzet açısından hem de besin değeri açısından sofranıza zenginlik katacaktır
Haşladığınız veya ızgara yaptığınız tavukları salatalarınızın üzerine koyarak yeni ve değişik lezzetler oluşturabilirsiniz Özellikle diyet yapanlar için alternatif bir öğündür
DENGELEYİCİ
Nohut veya kuru fasulye yemeği pişirirken tavuk ilave ederseniz, protein kalitesi ve dengesi çok iyi olur
Ispanaklı börek yaparken tavuk ilave ederseniz, besin alımınızı güçlendirebilirsiniz veya tavuk ile bezelyeyi, karıştırarak börek içi hazırlayabilirsiniz
Çocuklarınızın en sevdiği yemeklerden olan makarnaya tavuk ilave edebilirsiniz İlave edeceğiniz tavuk, besin öğesinden zengin bir öğün oluşturabilmenizde size kolaylık sağlar
BALIK VE OMEGA 3 YAĞ ASİDİ
En az haftada iki kez balık tüketilmesi gerek Çünkü balıktan alınacak Omega-3 yağ asidinin çok yararlı etkileri var Omega-3 vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asitlerindendir
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
Yapılan çalışmalar, Omega-3 yağ asitlerinin LDL kolesterol denilen kötü huylu kolesterolü düşürdüğü, iyi huylu kolesterolü yani HDL kolesterolü artırdığını belirtmektedir Bu durumda kalp damar sağlığını koruyucu etki gösterir Bunun yanı sıra, trigliserid seviyesini düşürür, aterosklerotik plak oluşumunu engeller Damar sağlığını koruyucu etki gösterir Ancak unutulmamalıdır ki, aşırı protein alımı da sakıncalıdır Gereksinimden iki kat fazla protein alınırsa, idrarla vücuttan kalsiyum atımı artar Bu da karaciğer ve böbreklerin zarar görmesine neden olur
DİYETİSYENLER NE DİYOR?
SEVİL NAS CAN
HEM SELENYUM HEM ÇİNKO KAYNAĞI
Tavuk ile balık selenyum ve çinko bakımından zengin gıdalardır Ayrıca selenyum açısından tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp da zengindir Süt, peynir, yumurta, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar da çinko kaynağıdır
EMEL UNUTMAZ
ÇOCUKLARIN BÜYÜMESİ İÇİN ŞART
Çocukların büyüme ve gelişiminin devamı yeni doku oluşumuyla birlikte olur, bunun kaynağı da proteinlerdir Çocuk sporcularda artan enerji ihtiyacı, beraberinde alınması gereken proteinin de artması anlamına gelir Bu çocuklar günlük olarak süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk, balık ve kuru baklagiller gibi protein kaynaklarını düzenli bir şekilde almalılar
BANU KAZANÇ
SİNİR SİSTEMİ İÇİN BEYAZ ET TÜKETİN
Beyaz et, sağlıklı büyüme ve sinir sisteminin gelişmesinde rol alır Karaciğer, yumurta, süt, balık, tavuk, patateste değişik oranlarda B vitaminleri bulunur B-12 vitamini kan yapar, aneminin bazı türlerini önler Diğer B vitaminleri de metabolizmada, kas ve sinir dokularının iyi çalışmasında; ayrıca yağ, karbonhidrat ve proteinlerin vücuda daha yararlı olmaları için rol üstlenirler
|