|
|
Konu Araçları |
bayram, ikramlarının, noktaları, püf, sağlıklı |
Sağlıklı Bayram İkramlarının Püf Noktaları |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Bayram İkramlarının Püf NoktalarıSağlıklı bayram ikramlarının püf noktaları • BAYRAMA KAHVALTIYLA BAŞLAYIN: Mutlaka güne hafif bir kahvaltıyla başlamalı, öğlen yemeğini atlamamalı, karnımızı börek, tatlı ve şeker gibi gıdalarla doyurmamalıyız • TATLILARI ARA ÖĞÜNE YAYIN: Sütlü tatlı veya hafif olan ikramları daha çok öğlen ile akşam arasındaki vakitte tüketmeli, metabolizma hızı ve hareket düzeyimiz azaldığı için akşam ve geç saatlerde yememeye özen göstermeliyiz • ÜÇ SAAT ARAYLA BESLENİN: Öğün aralarını fazla açmamalı, az fakat üç saat arayla öğünlerimizi tamamlamalıyız • MİSAFİRLİĞE AÇ KARNINA GİTMEYİN: Özellikle bayram ziyaretlerine veya gezmeye giderken aç gitmemeliyiz Çünkü yapılan ikramları geri çevirmek veya ölçüsünü ayarlamak daha zor olabilecektir Öğün saatiyse ana yemeğimizi ara saatlerdeyse ara öğünümüzü ( süt- yoğurt- meyve gibi) yiyip öyle evden çıkmalıyız • BAKLAVA YERİNE GÜLLAÇ: Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, güllaç, aşure gibi daha hafif tatlıları tercih edebiliriz, • KIZARTMAYIN HAŞLAYIN: Et-tavuk- balık yemeklerini kızartmak veya kavurmak yerine ızgara, fırın, haşlama tarzı şeklilerde pişirebiliriz • DOLMA DEĞİL SEBZE PİŞİRİN: Zeytinyağlı dolma sarma yerine zeytinyağlı sebze yemeklerine yer vermeliyiz • BÖREĞİN SEBZELİSİNİ YAPIN: Fazla yağlı börekler yerine bol sebzeli fırında az miktarda sıvı yağla pişmiş börekleri tercih edebiliriz • SEVİYORSANIZ ISRAR ETMEYİN: Ziyarete gelen konuklara kesinlikle ısrarcı davranmamalı, yiyecekleri kadar konulup zorlama yapmamalıyız Sevdiğimiz için iyilik diye yaptığımız ısrarlar, farkına varmadan sevdiğimiz kişilerin sağlığını zarara uğratabilir • TABAKLARIN BOYLARINI KÜÇÜLTÜN: Porsiyonlarımızı ayarlamanın kolay yolunu ise tatlı veya yemekte kullanılan kaseleri, pasta ve yemek tabaklarını küçük boylarından tercih etmektir • ÇAY YERİNE SU İÇİN: Asitli içecekler, kahve veya çay yerine ramazan ayında tüketimi azalan suyu tercih etmeliyiz Ramazan boyunca uzun saatler tüketemediğimiz suya karşı isteksizlik az içme gibi durumlar yaşanabilmektedir Susamayı beklemeden aklımıza getirerek bol su tüketmeye dikkat etmeliyiz • DİYABETİKLERE SEFER TASI: Özellikle kalp ve şeker hastaları, tansiyonu ve mide rahatsızlıkları olan kişiler yeme içmelerine çok daha dikkat etmeli Yapılan ikramlara hayır demesini bilmeli, hatta şeker hastaları ara öğünlerini bir kaba koyup yanlarına almalıdırlar • BAYRAMDA DA YÜRÜNÜR: Ramazan boyunca uzun saatler açlık ve hareketlerin azalması, sporun bırakılması ile oluşan metabolizma hızındaki azalmayı, bayramda da fiziksel aktivitemizi artırıcı hafifi yürüyüşler ve egzersizler yaparak hızlandırmalıyız |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|