Diyetisyen Gibi Beslenmenin Yolları |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyetisyen Gibi Beslenmenin YollarıDiyetisyen gibi beslenmenin yolları Fazla kilolardan kurtulmak ve formunu korumak isteyen diyetisyenlerin nasıl beslendiklerini ve nelere dikkat ettiklerini biliyor musunuz? İşte ideal kiloda yaşamanın püf noktaları… Metabolizmayı mutlu edecek yiyecekler tüketmek, doğru alışveriş yapmak, lezzetli yemekler için doğru baharatı doğru miktarda kullanmak ve çatal hırsızı olmamak ideal kiloya ulaşmada ve o kiloyu korumada son derece etkili Diyetisyen Berrin Yiğit, mesleği kilo kontrolü olan diyetisyenlerin bu kuralları özenle uyguladıklarını söylüyor Yiğit, diyetisyen gibi beslenmenin temel kurallarını 10 başlık altında şöyle sıralıyor: 1 Dengeli ama değişken kahvaltılarla güne başlayın Kahvaltı günün en vazgeçilmez öğünü Yeterli, dengeli, çeşitli bir mönüyle güne başlamanın altın kuralı ise uyanır uyanmaz en geç 1 saat içinde kahvaltı yapmak Buradaki önemli nokta ise bir gün tam tahıl ekmek ve peynirle klasik kahvaltı yapıyorsanız, diğer gün meyveli yulaf karışımları tüketmeniz gerektiğidir Kahvaltıya geçmeden ılık limon dilimli 1 bardak su içmek metabolizmanızı aktive edecektir Peki, bir diyetisyen hiç mi pazar günleri kahvaltı keyfi yapmaz? Muhakkak bu keyfi yaşar Bunun için o gün fazladan 1 saat egzersiz yapar Diğer öğünlerde ise sebze ve yağsız yoğurt tüketerek günlük kalori hesabını dengede tutar 2 Metabolizmanızı mutlu edecek, mevsime uygun besinler Giderek yapaylaşan tarım, her sezon her besini bulma imkânı sunan teknolojik ziraat, beslenmemizin kirlenmesine neden olabilir Bu nedenle mevsime uygun beslenmek çok önemlidir Hangi sebze meyvenin zamanı olduğunu bile artık unutuyoruz Bu konuda hassasiyetinizi koruyun Metabolizma değişen iklim, fiziksel aktivite, kilo ve enerji alımına göre değişir İşte bu nedenle her mevsim geçişi beden faaliyetlerini zenginleştirecek bir mönü planı oluşturmalısınız 3 Doğru alışveriş yapın, etiket okuma alışkanlığı kazanın Mutfağınızı doğru gıdalarla doldurursanız, sağlıklı beslenirsiniz ve riskleri azaltırsınız Doğru zamanda, yani tokken, doğru kaynaktan, yani günlük mahsul satan ve hijyen kurallarına uyan yerlerden alışveriş yapmalısınız En önemli alışveriş kuralı ise etiket okumasını bilmektir Etiket okurken şuna dikkat edin: Malzemeler listesinde ilk başta bulunan besin maddesi en çok yer alandır 4 Çatal hırsızı olmayın Ne kadar yediğinizin muhasebesini yapmalısınız Buzdolabı kaçamakları, başkasının tabağından çatal hırsızlıkları, fark etmeden ortadaki atıştırmalıklardan yemek, bilinçsiz kalorileri ve kiloları çağırır Kendinizi kandırmayın, çocuğunuzun artanlarını yemek ya da arkadaşınızın pizzasından bir dilim kaçırmak, eşinizin şarabından yudumlamak ya da annenizin pişirdiği yemeğin azıcık tadına bakmak da kalori alımıdır, bunlar da hesaba katılır Bir diyetisyen olarak önerim; daha küçük tabaklar kullanın ve ne yerseniz yiyin ama mutlaka kendi tabağınıza alın Günde 10 kalori fazladan eklediğinizde yılda yarım kilo alabilirsiniz, bunu unutmayın 5 Sorunlu besinler fazla kilolardan sorumludur Doyurucu olmayan, kalorisi yüksek atıştırmalıklar, fast food, abur cubur sık tekrar edildiği ve büyük porsiyonlarda tüketildiği takdirde fazla kilolardan sorumludur Bir diyetisyen bunlardan hiç mi yemez? Tabii ki yer ama nasıl yemesini bilir Mesele, dengelemeyi bilmektir Bir gün fazla kaçırdıysanız birkaç gün bunun karşılığı olarak çok dikkatli bir beslenme planı izlemelisiniz 6 Lezzetli yemekler pişirmek için baharatlardan faydalanın Yağı, şekeri, unu kesip baharatlarla daha lezzetli ve hafif yemekler yapmak mümkün Özellikle tarhun, fesleğen, kekik, nane, pul biber, kişniş, zerdeçal, kimyon, sarımsak ve limon kullanmaktan kaçınmayın 7 Rengârenk sofralar kurun Sebze ve meyvelerin her biri farklı renklerle, farklı besinsel faydalar sağlar Bu nedenle sofralarınızda her rengin olmasına özen gösterin Benim favorilerim kereviz, maydanoz, kırmızı dolmalık biber, kabak, pancar, roka, semizotu, havuç, böğürtlengiller, portakal, elma çeşitleri, kivi ve ananas 8 Doyana kadar yiyin, patlayana kadar değil! Doyma noktanızı bilin, tabağınıza makul miktarlarda yemek alın, artanları da sonraya saklayın, arkamdan ağlar, bitireyim mantığını silin Unutmayın; 2-3 saatte bir yemek yiyeceksiniz, her seferinde aşırı doymak zorunda değilsiniz Öte yandan maalesef porsiyonlar çok büyüdü, bu tuzağa düşmeyin 1950lerden 2003 yılına kadar değişen porsiyon ölçülerini inceleyen bir çalışma, patates kızartmasının neredeyse 35 katına, hamburger köftesinin 4 katına, makarnanın ve tek dilimli keklerin 2 katına çıktığını göstermektedir 9 Su içme alışkanlığı kazanın Hayatın en önemli besini sudur, suyu sevmeme gibi bir hakkımız yoktur Her gün düzenli olarak su için, çünkü su depolanmaz Su yerine başka alternatif koymayın Ilık, soğuk, sıcak, meyve parçalı ya da nane yapraklı, nasıl içecekseniz için Mevsimsel değişimlere bağlı olarak yeteri kadar su için 10 Düzenli olarak düzensiz egzersizler yapın Her gün ya da haftanın 4 günü spor yapın Önemli olan ritimsiz egzersizlerle nabzı şaşırtıp yağ yakımını hızlandırmaktır Bunun için önce ısının, yürüyün, hafif ritimde koşun, kısa sürede hızla koşun ve tekrar ritmi düşürün Aralarda şınav çekebilir, hoplayıp zıplayabilirsinizYeter ki düzensiz bir egzersiz düzeniniz olsun |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|