Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
satılan, sokakta, süt, zararlı

Sokakta Satılan Süt Zararlı Mı?

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sokakta Satılan Süt Zararlı Mı?



Sokakta satılan süt zararlı mı?

Hacettepe Üniversitesi, 2001 yılında yapılan araştırmayı geçen sene yeniledi ve durum daha da kötü çıktı Ankara sokaklarında satılan sütlerde 100 binden fazla bakteri tespit edildi; kabul edilebilir sınır ise 500

Hacettepe Üniversitesi, gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi Tetra Pak'ın desteği ile Ankara'da açıkta satılan sütlerle ilgili bir araştırma yaptı

2001 yılındaki araştırmanın yenilendiği çalışmada, 10 yıllık dönemde bir iyileşme kaydedilmezken, kötüye gidiş olduğu saptandı

Açıkta satılan sütün 1 mililitresinde, tifo, dizanteri ve brusella gibi bulaşıcı hastalıklara neden olan 100 binden fazla bakteri tespit edilirken, kabul edilebilir oranın 500 bakteri olduğu belirtildi Ayrıca, mikroptan arındırmak için yapılan kaynatmanın, sütün besin değerleri yüzde 50 ile 90 oranında azalttığı vurgulandı

Hacettepe Üniversitesi'nin araştırması, "Ankara Piyasası'nda Satılan Sütlerin (UHT, Pastörize, Sokak Sütü) Mikrobiyolojik ve Besin Değeri Açısından Değerlendirilmesi'' başlığı taşıyor

21 Mayıs Dünya Süt Günü öncesi açıklanan araştırmayı, kamuoyuna HÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, İnfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof Dr Serhat Ünal ve HÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Tanju Besler duyurdu

BESİN DEĞERİ DÜŞÜK
Açıklamaya göre, yüksek oranda su ve nişasta karıştırılan sokak sütlerinin besin değerleri olması gereken değerlerin oldukça altında belirlenirken, UHT ve pastörize sütlerde zararlı bakterilere rastlanmadı

Açık sütün vitamin değerlerinin, uluslararası kabul edilmiş besin kompozisyon cetveline ve ısıl işlem geçirmiş süte göre çok düşük olduğu da belirlendi

150 ÖRNEK İNCELENDİ
Açıklamada yer alan bilgiye göre, Ankara piyasasında satılan, işlem görmüş UHT ve pastörize sütler ile sokakta satılan sütlerin besin değeri ve mikrobiyolojik açıdan değerlendirildiği araştırmada 150 örnek incelendi

KABUL EDİLEBİLİR RAKAM 500 AMA
Uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken, araştırma kapsamında incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği belirlendi

EK BAKTERİLER GÖZLENDİ
2001 yılındaki araştırmayla kıyaslandığında 2010 araştırma sonuçlarına göre açık sütlerdeki mikrobiyolojik tablonun daha kötü olduğunu belirten Prof Dr Serhat Ünal, şu değerlendirmede bulundu:

''2001 ve 2010 yıllarında topladığımız tüm sokak sütü örneklerinde kabul edilemeyecek miktarlarda bakteri (E coli, Klebsiella spp, Enterobacter spp, Citrobacter spp, Proteus spp, Serratia spp) tespit edildi Hatta 2001 yılında rastlanmayan ek bakteriler de gözlendi

Koliform bakterilerin çiğ sütlerin yapısında bulunması o sütün bağırsak orijinli bir kaynakla temas ettiğini ve bu süt içerisinde her türlü hastalığa neden olabilecek mikroorganizmaların bulunabileceğini gösteriyor

Bu sütler kesinlikle tüketilmemeli, insan sağlığı için çok büyük tehdit oluşturuyor Alınan tüm önlemlere ve uyarılara rağmen 10 yıllık süreçte sokakta satılan sütlerde hijyen koşullarında hiçbir düzelmenin olmadığını gördük''

KUTU SÜT TÜKETİN
Prof Dr Ünal, besin değeri ve sağlık açısından uygunluğu bilimsel olarak da ispatlanan, ısıl işlemden geçirilmiş pastörize ve UHT (kutu) sütlerin tüketimini önerdi

''KAYNATILMASI BESİN DEĞERİNİ DÜŞÜRÜYOR''
HÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Tanju Besler de araştırma sonuçlarına göre incelenen 108 sokak sütünden 34'ünde istenmeyen maddelerin bulunduğunu belirterek, 2001 ile 2010 yılları kıyaslandığında katkı maddeleri nedeniyle besin değerindeki düşüşün yüzde 55 oranında daha sık görüldüğüne dikkati çekti

Besler, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için 90 ile 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürebileceğini ancak sütün kaynatılınca içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerlerinin yüzde 50 ile 90 oranında azaldığını vurguladı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.