Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
sağlıklı, yediğimiz, yiyecekler

Yediğimiz Yiyecekler Ne Kadar Sağlıklı ?

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yediğimiz Yiyecekler Ne Kadar Sağlıklı ?



Yediğimiz yiyecekler ne kadar sağlıklı ?

Taş Devri Diyeti kitabının yazarı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Beslenmesi ve Metabolizması Bölüm Başkanı Prof Dr Ahmet Aydın, yanlış bilgilendirmeden ötürü aklımıza gelmeyen soruların cevabını veriyor

Üreticilerin kârı bizim sağlığımızdan mı çıkıyor?

Tatlandırıcılar: Diyet yapanlara ve diyabet hastalarına önerilen kimyasal tatlandırıcılar (aspartam ve sakarin) marketlerde bulunan yaklaşık 4000 ürünün (diyet kola, düşük kalorili yoğurt, şekersiz sakız, meyve suları, aromalı sütler , meyve konservesi, tahıl, kilo verme amaçlı gıdalar, diyet gıdalar, bira, sütlü tatlılar) içinde kullanılıyor Nedeni, tatlandırıcının şekerden yüzlerce kat daha tatlı olması Bir bavul aspartamın bir kamyon şeker tadına eşit olduğunu, üretici açısından bir liralık ortalama tatlandırıcının on liralık şekerin yerini tuttuğunu belirtiyor Prof Dr Aydın Hekimlerin önermekten kaçınmadığı aspartamın etkilerine bakacak olursak şunları görürüz: Yüzde 40 oranında sinirsel bir uyarıcı olan aspartik asit, yüzde 50 oranında fazla alındığında beyin için zararlı fenilalanin ve yüzde 10 oranında metil alkol yani ispirto İspirto birçok zararının yanı sıra kanserojen formaldehiteye dönüşür Aspartamın zararları konusunda en çok ilgimizi çeken sıfır kalorisi olmasına rağmen şişmanlığa yol açması Bu madde vücuda girdiğinde beyne, "şeker geldi" komutu geliyor ve bedende insülin salgılanmaya başlıyor Çevrede şeker olmadığı için insülin kanda açlık şekerini düşürüyor, dolayısıyla da karnı acıkan insan daha çok yemeye başlıyor

Etkiler konusunda FDA'ya da güvenmiyoruz
Bilimsel açıdan sayısal niteliği yetersiz olan süre (104 hafta) ve denek ile yapılan çalışmalarla elde edilen istatistiklere göre aspartamın fazla kanserojen etkisi bulunmuyor (FDA tarafından bu veriler kabul ediliyor) Ancak İtalya'daki Ramazzini Kanser Enstitüsü tarafından, 1600 denek fare üzerinde, beş yıl boyunca yapılan bir araştırmaya göre bu madde lösemi ve lenfomlara neden oluyor

Mısır şurubu: Glükoza göre çok daha güçlü bir tatlandırıcı olan ve yıllarca diyabet ve şişmanlık tedavisinde kullanılan früktoz, emilmek için insüline ihtiyaç duymuyor Früktoz güçlü bir tatlandırıcı olduğundan daha az kalori alınmasını sağlar Ancak bu bir avantaj olarak algılanmamalı Metabolik süreçler için bir miktar früktoz kullanılabilir ama geri kalanın tümü trigliseridlere (kan yağı) dönüşür Prof Dr Ahmet Aydın, "Früktoz tüm şekerler arasında en hızlı yağa dönüşendir Fazla früktoz tüketiminin hayvan modellerinde diyabet hipertrigliseridemi, koroner kalp hastalığı, karaciğer yağlanması ve hipertansiyona yol açtığı gösterilmiş Son üç, dört yıldır çay şekeri yerine mısır şurubunun kullanılması şişmanlığın ve şişmanlıkla ilgili hastalıkların bir salgın haline dönüşmesini kolaylaştırdı" diyor

Yağlar: Hidrojenlejtirilmiş yağlarda (margarin) dikkat edilmesi gereken konu, çoklu doymamış yağ asitlerinib Omega-6 yağlarının (mısırözü, ayçiçeği ve soya) Omega-3 yağlarına (köy yumurtası, balık, ceviz ve keten tohumu) göre çok fazla tüketilmesidir Ayrıca yağların taşlarının rafine edilirken tahrip edilmesini de unutmamak lazım Hidrojenizasyon adı verilen (sıvı yağları katılaştırma) işlem ile meydana gelen trans yağlar tamamen sentetik ve doğada bulunmayan maddelerdir Dolayısıyla bedenimizin bunları tanımasını bekleyemeyizOysa tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı, sızma zeytinyağı trans formda olmayan doğal yağlardır Bunların da içeriğinde trans yağ asitleri bulunur ancak kesinlikle sentetik olanlarla karıştırılmamalı

Bugün neredeyse yediğimiz birçok şeyin içinde zararlı trans yağ bulunuyor Alışverişe gittiğinde karşına çıkan bisküvi, çikolata, kraker, çörek, börek, baklava, tatlılar, patates kızartması ve nugget'lar gibi birçok yiyeceğin içinde bu yağşar mevcut Aldığın ürünün paketinde yazan "hidrojenize bitkisel yağ" ifadesi bu ürünün sağlıklı olduğu anlamına gelmez Son yıllarda yapılan araştırmalardan sonra Dünya Sağlık Örgütü de trans yağların tüketilmemesi konusunda uyarılar yayımlıyor Zamanında hiçbir zararı olmadığı söylenmiş ve birçok kişinin ölümüne neden olmuş olmasına rağmen, anlaşılan bazı üreticilerin zihniyeti hala değişmedi Trans yağlar dönemi bitti Yerine üzerinde "sıfır trans yağ" ifadesi bulunan başka margarinler çıktı (Kaldı ki bunların içinde de hala bir miktar trans yağ bulunuyor)

Yeni margarinler: İnteresterifikasyon (katılığı sağlayan yağ asitleriyle sıvılığa neden olan asitlerin enzim ya da kimyasal yöntemlerle değiş tokuş edilmesi) adı verilen işlemle elde ediliyor Yapılan uygulamada yağların raf ömrü sonsuza kadar uzatılıyor Araştırmalarda kolesterol içermeyen margarin tüketenlerde kan kolesterol düzeyinin arttığı fakat kolesterol içeren doğal doymuş yağlar yiyenlerde bir değişim olmadığı ortaya çıkmış Prof Dr Aydın yıllardır kolesterolü kötü şekilde vurgulayan margarincilerle bu konuda hem fikir değil Kolesterol içeriğindeki D Vitamini, erkeklik ve kadınlık hormonları, diğer hormonlar ve safra asitlerinin ana maddesidir Yapılan diyetlerde yeteri kadar alınmadığında da vücudun doğal olarak yaptığı kolesterol üretimi artar Dolayısıyla bedende iltihap maddeleri türer ve kalp hastalığı ve kanser gibi çeşitli hastalıklara neden olur

Dahası margarinlere fiziksel ve kimyasal işlemler uygulandıktan (yani yağların içindeki doğal vitaminler tahrip edildikten) sonra margarinciler tarafından A ve D vitaminleri ekleniliyor Prof Dr Ahmet Aydın'ın tüm bu açıklamalarından sonra hala margarinin iyi bir enerji kaynağı olduğunu söyleyenlere cevabı "Margarinin enerji kaynağı olduğu doğrudur ama kötü bir enerji kaynağıdır Mazot da kötü bir enerji kaynağıdır ama uçağı uçuramaz" şeklinde

Tohumlu sıvı yağlar: Bu yağlar konusunda ayçiçeği yağı, pamuk yağı, kanola, mısırözü yağı, soya Omega-6 bakımından zengin çoklu doymamış yağ asitleridir Ancak Omega-3/Omega-6 dengesi bakımından tutarsızdır Yapısı değiştirilen yağlar insan bedenindeki dokulara zarar verir Eğer kullanmak istiyorsanız minimum dozlarda almaya gayret etmelisiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.