|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| anlatım, nelerdir, türleri, özellikleri |
Anlatım Türleri Nelerdir? -Anlatım Türleri Özellikleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anlatım Türleri Nelerdir? -Anlatım Türleri ÖzellikleriAnlatım Türleri Nelerdir? -Anlatım Türleri Özellikleri BETİMLEYİCİ ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 Betimlemeler açıklayıcı ve sanatsal betimleme olmak üzere ikiye ayrılır![]() 2 kişinin iç dünyasını anlatan betimlemelere tahlil(ruhsal portre) denir![]() 3 Kişinin dış görünüşünü anlatan betimlemelere simgesel betimleme denir![]() 4 Roman hikâye tiyatro gezi yazısı Şiir gibi türlerde kullanılır![]() 5 Kelimenin yan ve mecaz anlamlarına yer verilebilir![]() Sanatsal Betimleme: 1 İzlenim kazandırmak amacıyla yazılır![]() 2 Değişik duyulara seslenen özel ayrıntılar üzerinde durulur![]() 3 Ayrıntılar sübjektif olarak verilir![]() 4 Amaç sanat yapmaktır![]() Örnek metinler:s 91-92”İnce Memed” ve “Çarşı” Yani gelecekten söz eden anlatım gerçeğe daha yakındır (Bakınız dil ve anlatım kitabı sayfa 183 “Ütopya” ve “İklim Değişikliği” başlıklı metinler ) SÖYLEŞMEYE BAĞLI ANLATIMLA OLUŞTURULMUŞ METİNLERİN ÖZELLİKLERİ 1 Jest ve mimikler anlatımın gücünü arttırır![]() 2 Sohbet mülakat ve diyalog monolog metinleri söyleşmeye bağlıdır![]() 3 Karşılıklı konuşmalar bağlama ve konuşulan kişiye göre değişebilir![]() 4 Görme ve işitmeyle kurulan iletişim önemlidir![]() 5 Vurgu ve tonlama önemlidir![]() 6 Hikâye Roman Tiyatro Mülakat Röportaj Monolog söyleşmeye bağlı anlatımın kullanıldığı metin türleridir![]() 7 Roman hikâye ve tiyatrolardaki karşılıklı konuşmalara diyalog iç konuşmalara ise monolog denir![]() 8 Tekrarlar söyleşmeye bağlı anlatımlarda ifadeyi kuvvetlendirir![]() 9 Söyleşmeye bağlı metinlerde anlatımın süresi sınırlandırılmalıdır MİZAHİ ANLATIM Özellikleri: 1 Okuyucuda uyandırılmak istenen etkiye göre düzenlenir![]() 2 Ses taklit hareket ve konuşma önemlidir![]() 3 Mizahi unsurlarda gerçekten sapma vardır![]() 4 Mizahi unsurları oluşturmada karşılaştırmalar durumlar hareketler kelime ve kelime gruplarından yararlanılabilir![]() 5 Amaç okuyucuyu düşündürmek ve eğlendirmektir![]() 6 Roman hikâye tiyatro şiir deneme gibi türlerde kullanılır![]() 7 Mizahi anlatımlarda dil bir olayı anlatmak için kullanılır (sanatsal edebi işlevlerde kull )Açıklayıcı Betimleme: 1 Bilgi vermek amacıyla yazılır![]() 2 Genel ayrıntılar üzerinde durulur![]() 3 Ayrıntılar objektif (olduğu gibi)olarak verilir![]() 4 Amaç sanat yapmak için değil bir konu hakkında bilgi vermektir![]() 5 Değişik duyulara seslenen özel ayrıntılar üzerinde durulmaz![]() 6 Betimlenecek varlığa kişisel duygu ve düşünceler katılmaz![]() Örnek metinler: s 92”Akdeniz Bölgesi”ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 Olay kişi mekân ve zaman ortak öğeleridir![]() 2 Olaylar birinci şahsın ağzından anlatılabilir (Anlatıcı olay kahramanlarından biridir)3 Sanat metinleri öyküleyici anlatımla yazılır![]() 4 Olaylar ilahi bakış açısıyla anlatılabilir![]() 5 Olaylar 3 şahsın ağzından anlatılabilir (Olan biten bir kamera sessizliğiyle izlenip anlatılır6 Kişi mekân ve zaman olay ve olay örgüsünü oluşturmak için kullanılan ögelerdir![]() 7 Öyküleyici anlatım hikâye roman anı söyleşi görüşme(mülakat) gibi metin türlerinde kullanılır![]() 8 Öyküleyici anlatımda bir olayın olması şarttır![]() 9 Yaşanmış olaylarda olay zincir kurgulanmış olaylarda olay zinciri vardır![]() 10 3 Şahıs anlatımda anlatıcı her şeyi bilir![]() 11 Öyküleyici anlatım sanat metinlerinde ve öğretici metinlerde kullanılır![]() 12 Sanat metinlerinde anlatıcı kurmaca kişi öyküleyici metinlerde ise gerçek bir kişidir![]() 13 Kelimeler daha çok mecaz ve yan anlamda kullanılır![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 73 (Kefil) 75 (Kıbrıs’ın Fethi)76(Cemile)77(On İkiye Bir Var)78(Biz İnsanlar)81(Ayı ve İki Ahbap)82(İstanbul’un Fethi)83 (Başını Vermeyen Şehit)adlı metinler ![]() COŞKU VE HEYECANA BAĞLI (LİRİK) ANLATIM Özellikleri: 1 Lirik anlatımda dil “heyecana bağlı işlev”de kullanılır![]() 2 Coşku ve heyecana bağlı anlatım daha çok şiir roman hikâye tiyatro türlerinde kullanılır![]() 3 Öyküleyici anlatımda bir olay ve durumun anlatılması; betimleyici anlatımda kişi durum ve varlıkların betimlenmesi; lirik anlatımda ise duyguların ifade edilmesi esastır![]() 4 Coşku ve heyecana bağlı anlatımlarda kelimeler daha çok mecaz ve yan anlamda kullanılır![]() 5 Öyküleyici anlatımlarda olay ve durumlar anlatılırken duygusal düşünceler katılmaz Coşku ve heyecana bağlı anlatımda duygular ve içinde bulunulan ruh hali yansıtılır![]() DESTANSI(EPİK)ANLATIM Özellikleri: 1 Olağanüstü olaylar ve kişiler anlatılır![]() 2 Destan türünün yiğitçe havası vardır![]() 3 Yapıp etmeler yani fiiller ön plandadır![]() 4 Tarihi konular ve kahramanlıklar işlenir![]() 5 Etkileyici bir özellik taşır![]() 6 Sürekli hareket vardır![]() 7 Kelimeler mecaz ve yan anlamlarda kullanılabilirler![]() 8 Şiir destan roman hikâye tiyatro destansı anlatımın kullanıldığı türlerdir ![]() 9 Anlatımda abartıya yer verilebilir![]() 10 Sanatlı bir dil kullanılır![]() Örnek metin: s 124 Çanakkale Şehitlerine s 125SivastopolOsmancık Kanije Kalesi’nin Fethi Genç OsmanEMREDİCİ ANLATIM Özellikleri: 1 Dil alıcıyı harekete geçirme işlevinde kullanılır![]() 2 Emir telkin öneri anlamı taşıyan ifadeler yer verilir![]() 3 Öğretici ve açıklayıcı yönleri vardır![]() 4 Cümlelerde fiiller hakimdir![]() 5 Uyulması beklenen bir üslubu vardır (Zorlama anlamı vardır)6 Sosyal hayatın düzenlenmesinde emredici anlatım kullanılır![]() 7 Trafik kuralları bazı eşyaların kullanma kılavuzları ilaçların kullanma kılavuzları emredici anlatıma örnek verilebilir![]() ÖĞRETİCİ ANLATIM 1 Dil daha çok göndergesel işlevde kullanılır![]() 2 Söz sanatlarına kelimelerin mecaz anlamı yer verilmez![]() 3 Verilen bilgiler örneklerle ve tanımlarla pekiştirilir![]() 4 Daha çok nesnel cümleler kullanılır![]() 5 Açıklama aydınlatma bilgi verme amaçlarıyla yazılır![]() 6 Öğretici metnin anlaşılması ve yorumlanması için okuyucunun verilen bilgiyi kavrayabilecek birikime sahip olması gerekir![]() 7 İfade hiçbir engele uğramadan akıp gider![]() 8 Gereksiz söz tekrarı yapılmaz![]() 9 Ses akışını bozan söylenmesi güç sesler ve kelimeler yoktur![]() 10 Dil ve ifade sade gösterişsiz ve pürüzsüzdür![]() 11 Düşünce ve duygular kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir![]() 12 Bu anlatım türü daha çok ansiklopedilerde ve ders kitaplarında kullanılır![]() 13 Tarihi metinler Felsefi metinler Bilimsel metinler gibi bölümleri vardır![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabı sayfa 147–148 “Meridyenler” ”Klasizm” Maddenin Üç Hali” TARTIŞMACI ANLATIM Özellikleri: 1 Dil daha çok göndergesel işlevde kullanılır![]() 2 Düşünce ve duygular kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir![]() 3 Dil ve ifade sade gösterişsiz ve pürüzsüzdür![]() 4 Gereksiz ifadelere yer verilmez![]() 5 Karmaşık ve anlaşılması güç cümleler kullanılmaz![]() 6 Ses akışını bozan söylenmesi güç sesler ve kelimeler yoktur![]() 7 Savunulan ve karşı çıkılan görüşlere yer verilir![]() 8 İki farklı bakış açısının olduğu konular bu türde işlenmeye daha elverişlidir![]() 9 Fıkra deneme makale röportaj gibi türlerde kullanılır![]() 10 Yeteneğe bilgi ve deneyime göre yöntem belirlenir![]() 11 Eleştirici bir bakış açısıyla yazılırlar Anlatım tarzı sohbete varabilir 12 İhtimal bildirmeyen kesin kanıtlanmış bilgiler kullanılır![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 160–161–162’deki metinler KANITLAYICI ANLATIM Özellikleri: 1 İnandırma aydınlatma kendi görüşünü kabul ettirme amaç edinilir![]() 2 Kavramları tanımlama ve açıklama önemlidir![]() 3 Okuyucu ve dinleyiciyi ikna etmek düşündürmek ve üzerinde durulan konudan uzaklaşmamak için bazı kelime kelime grupları ve cümleler tekrar edilir![]() 4 Konuşmacı ve yazar üzerinde durduğu konuyu aydınlatmak ve düşüncelerini kabul ettirmek için örneklere başvurur![]() 5 Konuşmacı ve yazar konuyu aydınlatmak maksadıyla farklı kişilerin düşüncelerine müracaat eder![]() 6 Kelimeler ve kelime grupları gerçek anlamında kullanılır![]() 7 Dil daha çok göndergesel işlevde kullanılır![]() 8 ”Tanımlama açıklayıcı betimleme sınıflandırma örneklendirme karşılaştırma tanık gösterme sayısal verilerden yararlanma “ gibi düşünceyi geliştirme yollarından faydalanılır![]() 9 Kanıtlayıcı anlatımda hitap edilen toplumun kültür düzeyi ve beklentileri önemlidir![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 165–166–167–169 ‘daki metinler ![]() ÖĞRETİCİ METİNLER AÇIKLAYICI METİNLER TARTIŞMACI METİNLER KANITLAYICI METİNLER’İN BENZER VE FARKLI YÖNLERİ Anlatım türleri Ortak özellikleri Farklı özellikleri Öğretici metinler —Dil göndergesel işlevde kullanılır ![]() —Kelimeler gerçek anlamda kullanılır ![]() —Amaç bilgi vermektir ![]() —Tanımlama açıklama ve örneklendirmeden yararlanılır ![]() —Kesin açık ve anlaşılır ifadelere yer verilir ![]() —Sade gösterişsiz bir dil kullanılır Öğretici metinlerde okuyucunun gerekli bilgi birikimine sahip olması gerekir![]() Açıklayıcı metinler Tartışmacı metinler Tartışmacı anlatımda iki farklı bakış açısının olduğu konular işlenir ![]() Kanıtlayıcı metinler Kanıtlayıcı anlatımda kendi görüşünü kabul ettirme amaçlanır ![]() DÜŞSEL (FANTASTİK) ANLATIM Düşsel Anlatımın Özellikleri: 1 D A da konu; olağanüstü ve fantastik özelliklere sahip hayal ürünüdür![]() 2 Zaman belirli ya da belirsizdir; olağanüstü özelliklere sahip olabilir![]() 3 Mekân olağanüstü düşsel öğelerden oluşmuş olabilir Mekân günlük yaşamda karşılaşamayacağımız niteliktedir![]() 4 Kişiler çoğu zaman gerçekten uzak kişilerdir Olağanüstü nitelikte olabilirler![]() 5 Düşsel anlatımda hayal varsayım abartma kişileştirme gibi unsurlar çok kullanılır![]() 6 Daha çok di’ li veya miş’li geçmiş zaman kipi kullanılır![]() Örnekler: Harry Potter Yüzüklerin Efendisi Gora E TYıldız SavaşlarıDüşsel Anlatımla; Düşsel Olmayan Metinlerin Benzer Ve Farklı Yönleri: Benzerlikleri: Her iki anlatımda da yapıyı meydana getiren ögeler (kişizamanmekanve olay örgüsü)aynıdır ![]() Farklılıkları: 1 Düşsel anlatımda: D A da konu; olağanüstü ve fantastik özelliklere sahiphayal ürünüdür![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Konu yaşanmış ya da yaşanabilir olmalıdır Günlük yaşama ait unsurlar konu olabilir![]() 2 Düşsel anlatımda: Tema hayali unsurlardan oluşurDüşsel Olmayan Anlatımda: Tema konuyla ilgili olarak günlük yaşama ait yaşanabilir özelliktedir ![]() 3 Düşsel anlatımda: Zaman belirli ya da belirsizdir Bazen zaman ötesi nitelikler taşır![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Zaman belirli ya da belirsizdir İçinde bulunduğumuz zamanın özelliklerine sahiptir![]() 4 Düşsel anlatımda: Mekân olağanüstü düşsel ögelerden oluşmuş olabilir Mekân günlük yaşamda karşılaşamayacağımız niteliktedir![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Mekân olağanüstü düşsel ögelerden uzak sıradan günlük yaşamda karşılaşacağımız mekânlardır ![]() 5 Düşsel anlatımda: Kişiler çoğu zaman gerçekten uzak kişilerdir Olağanüstü nitelikte olabilirler![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Kişiler gerçekte olabilecek sıradan günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz kişilerdir ![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 176(“Bitmeyecek Öykü” ”Ağrı Dağı”) 177 (Dünyalar Savaşı) adlı metinler GELECEKTEN SÖZ EDEN ANLATIM Gelecekten söz eden anlatımın kullanıldığı metin türleri: roman hikâye tiyatro şiir deneme Gelecekten söz eden metinlerin ortak özellikleri: 1 Gelecekten söz eden metinler varsayım ile oluşmuştur![]() 2 Gelecekten söz eder![]() 3 Verilerden yola çıkılarak geleceğe ait tahmin yapılabilir![]() 4 Olandan çok olması istenilen anlatılır![]() 5 Gerçekleşmesi mümkün olmayan tasarı ve düşünceler(ÜTOPYA) anlatılır![]() 6 Genellikle gelecek zaman ifadesi kullanılır![]() “Gelecekten söz eden anlatım” ile “Düşsel anlatım” arasındaki benzerlik ve farklılıklar: Gelecekten söz eden anlatımda ve düşsel anlatımda kişinin kendi hayal dünyasındakiler dile getirilir ve buna göre bir anlatım yolu seçilir ![]() Düşsel anlatımda gerçeklikle ilgisi olmayan tamamen çağrışımlara dayalı olaylar kişiler zamanlar anlatılır ve bu yapı unsuruyla konu ve tema oluşturulur ![]() Gelecekten söz eden anlatımda ise gerçeklerden yola çıkılarak tahmine dayalı bir anlatım yolu benimsenir
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|