Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
degisme, kültürel, mutfagi, türk

Kültürel Degisme Ve Türk Mutfagi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kültürel Degisme Ve Türk Mutfagi



Kültürel Degisme ve Türk Mutfagi

Sosyo-kültürel değişme, toplumumuzun her kesiminde görüldüğü gibi, mutfak kültürüne de yansımıştırMutfak kültüründeki değişmeler, çeşitli nedenlerle gerçekleşmiştirBu nedenler şunlardır:
a)Modernleşme sürecinin etkisi
b)Sanayileşme hareketinin hızlanması
c)Eğitim düzeyinin yükselmesi

d)Kentleşmenin yaygınlaşması
e)Kadının çalışma yaş***** geçişi
Bu nedenler ışığında mutfak kültüründe ne gibi değişmeler olmuştur?
Ayaküstü Yiyeceklerin (fast food) Popülerliği
Hızlı kentleşme ile özellikle çalışan kesimin zamanının kısıtlı olması, onları ayak üstü, kısa zamanda yenilebilen yiyeceklere yöneltmiştirHamburgerciler, pideciler, pizzacılar, kebapçılar, tost, sandviççiler, dönerciler, kentlerin hemen her köşesinde mantar gibi çoğalmıştırBu arada yabancı firmalar da fast food denen lokantalar açmışlardırBu tür yerlere özellikle genç kesim rağbet etmektedirArtık sulu yemek yapan lokantalar kalmamış gibidirİnsanlar sulu yemekleri sadece evlerinde yiyebilmektedir
Mevsimsizlik
Artık her türlü sebze ve meyveyi her mevsimde bulabiliyoruzSeracılığın, üretim tekniklerinin gelişmesiyle insanlar, her mevsimde istedikleri yiyecekleri piyasada bulabilmektedirlerHer ne kadar bu yiyecekler, mevsimi içindeki gibi lezzetli olmasalar bile, yine de tüketebilmektedirler
Yabancı Mutfakların Yemeklerinin Popülerleşmesi
Batı ülkeleriyle ilişkilerin yoğunlaşmasıyla onların yemek kültürleri de özellikle lüks otel ve lokantaların listelerinde yer almaktadırHatta Batıda olduğu gibi ayrı etnik lokantalar çoğalmıştırİtalyan, Çin, Japon lokantaları gibiBatı mutfağının Türk yemek kültürüne etkileri Osmanlılar zamanında başlamıştırBaşta Fransız mutfağı ve İtalyan mutfağı yemek kültürümüzü etkilemiştirÖzellikle pasta ve kek, batıdan alınmıştır
Yerel Yemeklerin Yaygınlaşması
Göçün yaygınlaşması, kentleşme süreci ile yöresel yemeklerin tüm ülkeye yayıldığını görmekteyizÖrneğin, Kayseri mantısı, Güneydoğu yöresindeki Çiğ ve içli köfte, Çukurova yöresindeki Kısır, yaygınlaşan yöresel yiyeceklerdirKöyden kente yoğun göç sonucunda köy yiyecekleri kentte de yaygınlaşmıştırBazlama, gözleme, yufka gibi hamur işleri, pazarlarda, dinlenme tesislerinde rağbet gören yiyecekler olmuşlardır
Büyük kentlerde ayak üstü yiyeceklerden bıkan insanlar artık ev yemeklerini arar olmuşlardırBu yüzden sadece ev yemekleri bulunduran lokantalar açılmaya başlamıştırMantıcılar,ev baklavası,sulu yemekler gibi ev yemekleri, ticari ilişkilere girmiştirGöç, yemek malzemesinin karakterini de değiştirmektedirÖrneğin Doğudan gelenler, Batı yöresi etkisiyle, yemeklerde hayvansal yağlar kullanmaktan vazgeçip bitkisel yağ kullanma yoluna gitmektedirler
Sokak Yiyeceklerinin Artması
Kentleşmenin hızlanması ve kentlerin büyümesiyle sokak yiyecekleri de artmıştırMidye, kokoreç, simit, köfte vs gibi yiyecekler, sokaklarda pişirilerek seyyar satıcılar tarafından satılmaktadırBüyük kentlerde bu tür yiyecekleri insanlar özellikle akşam ve geceleri daha çok tüketmektedirler
İthal Yiyecekler
Büyük kent ve metropollerde ithal yiyecekler de gerek sebze ve gerekse meyve olarak tüketilmektedirBrüksel lahanası, brokoli, ananas, muz, kivi, avokado çeşitli etler gibi
Hazır Yiyecekler
Her türlü çorbalar, dolmalar, mantılar, pizzalar, mezeler, zeytinyağlı yiyecekler hazır olarak satılmaktadırÇalışan kadınlar bunlara rağbet etmektedir
Sağlık Anlayışı
Sağlık nedeniyle insanlar doğal yiyeceklere rağbet etmektedirlerHer türlü sebze ve otların sağlık açısından çok yararlı olduğu etyemezlik akımını doğurmuştur
Güzellik Anlayışı
Tarım düzenindeki değerler sisteminde şişman olmak, güzellik simgesi idiBugün ise zayıflık, güzellik simgesidirBunun için şişmanlatmayan yiyecekler tercih edilmektedirHatta kalorisiz içecekler bile üretilerek tüketime konu olmuşturDiyet kola gibi
Zayıflık, tez canlılık ve üretkenlik simgesi olarak yeni bir estetik değer biçimi ortaya çıkmıştır18 yüzyılda Avrupada özellikle toplumun üst tabakalarında yer alan bu görüş, bugün tüm dünyada yaygınlaşarak bir sağlıklılık anlayışı yaratmıştırToplumlar değiştikçe, geliştikçe yiyecek anlayışlarında da değişmeler olmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.