Fransız Mutfağı - Fransız Mutfağı Hakkında Bilgiler Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransız Mutfağı - Fransız Mutfağı Hakkında Bilgiler TarifiFransız mutfağı - Fransız mutfağı Hakkında Bilgiler Yapılışı Mazemeleri Fransız mutfağı Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır[1] Fransız mutfağının kökeni Orta Çağlara uzanır Fransa'nın Fransız Devrimi sonrasında Kolonileşme döneminde dünya sahnesindeki kazandığı gücüyle orantılı olarak gelişmiştir Napolyon Bonapart döneminde ün kazanmış Marie-Antoine Carême (1784-1833) gibi aşçılar haute cuisine (yüksek aşçılık sanatı) denilen özenli bir yemek tarzını geliştirerek Fransız mutfağına büyük katkılarda bulunmuşlardır Fransız mutfağının ünlü salyangoz (escargot) yemeği Özellikleri Fransız mutfağı Fransa'nın bölgelerine göre büyük farklılıklar gösterir Örneğin Champagne, Alsace ve Lorraine bölgelerinde jambon ve av etleri yaygındır Picardie, Normandiya, Bretanya ve Nord-Pas-de-Calais gibi deniz kıyısındaki bölgelerde midye, karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünleri, Ringa, levrek ve dil balığı sıkça kullanılır Loire vadisinde koyun eti, av etleri, özellikle yetiştirilmiş mantar çeşitlerine ve keçi sütünden yapılmış peynirlere rastlanır Paris civarındaki Île-de-France bölgesi ise ülkenin her bölgesinde yaratılmış yemeklerin kolayca bulunabildiği ortak bir noktadır Sadece Paris kenti sınırları içinde 5000'i aşkın restoran bulunmaktadır Michelin firması tarafından 1900 yılından bu yana yayınlanan Le Guide Michelin (Michelin Rehberi) tarafından en yüksek notu alan restoranlar genellikle Paris kenti civarında bulunurlar Fransız şarabı Fransız peynirleri Şarap, peynir ve tereyağ Fransız mutfağının en önemli ögeleri arasındadır Bu yiyecek maddelerinin kalitesini düzenlemek amacıyla Appellation d'origine contrôlée (kökeni kontrol edilen) denilen bir sistem oluşturulmuştur Fransa Tarım Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu bu yiyecek maddelerinin kalitesini kontrol altında bulundurur Fransa'da 10 civarında belli başlı şarap üretim bölgesi vardır Bunlar arasında Alsace, Bordeaux, Burgonya, Champagne, Korsika, Jura, Languedoc-Roussillon, Loire, Provence, Rhône ve Savoy bulunur Eskiden 350-400 civarında olan Fransız peynir çeşitleri günümüzde 1000'i aşmıştır Tanınmış Fransız peynirleri arasında Brie, Camembert ve Rokfor gibi çeşitler bulunur Öğünler Fransız mutfak kültürüne göre 3 öğün yemek aşağıdaki unsurlardan oluşur: Croissant KahvaltıLe petit déjeuner: Genellikle croissant denilen ay şeklindeki açmalar, pain au chocolat denilen çikolatayla doldurulmuş pastalar, üzerine tereyağ sürülmüş baguette (Fransız ekmeği) gibi yiyeceklerden oluşur Café tipi dükkânlar sabahın erken saatlerinde kapılarını açarak kahvaltı servisi yaparlar Öğle yemeği Le déjeuner: Eskiden 2 saat süren uzun ve zengin bir öğündü Şimdi bu gelenek sadece küçük kasabalarda devam etmektedir Büyük kentlerde yemek tatili genellikle 1 saat sürer Firmalar çalışanlara genellikle kafeteryalarda yemek servisi yaparlar ya da ücretsiz yemek fişi dağıtırlar Akşam yemeği Le dîner: Genellikle 3 bölümden oluşur: hors d'oeuvre (ordövr) veya entrée plat principal (ana yemek), ve peynir veya tatlı, bazan birlikte salata servisi de yapılır Akşam yemekleri genellikle ekmek, şarap ve maden suyuyla birlikte tüketilir Lokantalar Fransız kültüründe birçok değişik lokanta çeşidi vardır: Lyon'da Bouchon tarzında bir restoran Restaurant Kalitesine göre çeşitli fiyatlarda yemekler sunan bu tür lokantalar genellikle günün belirli saatlerinde açılır, belirli saatlerde kapanırlar Matbaa baskısıyla hazırlanmış menüleri vardır Genellikle haftanın bir günü kapalıdırlar Fransız yasalarına göre restaurantlar fiks menü seçeneği sunmak zorundadırlar Bistro Genellikle restorandan daha küçüktür Menüler bazan tebeşirle tahtaya yazılır Ya da sözlü olarak müşterilere aktarılır Genellikle daha basit ve çabuk hazırlanabilen yemekler sunarlar Foie gras (kaz ciğeri ve armut turşusu) Bouchon Lyon kentinde yaygın olan bir lokanta türüdür Kaz ciğeri (Foie gras), domuz rostosu, domuz sucukları gibi Lyon'un yöresel yemekleri üzerinde uzmanlaşmışlardır Brasserie Birahane anlamına gelir Alsace-Lorraine bölgesinden gelen göçmenler tarafından 1870'lerde açılmıştır Biranın yanısıra Riesling, Sylvaner, ve Gewürztraminer gibi Alsace yöresine ait şaraplar da servis ederler En yaygın yemekler sauerkraut ve deniz ürünleridir Brasserie bütün gün açıktır ve günün her saatinde aynı menü geçerlidir Croque monsieur (Jambon ve erimiş peynirli tost) Café Daha çok kahve ve alkollü içecekler servis eder Masa ve sandalyeler genellikle kaldırım üzerindedir Terasta fiyatlar daha yüksek olabilir Yemek seçenekleri sınırlıdır: croque-monsieur (jambon ve eritilmiş peynirli tost), salata, moules-frites (midye ve patates) yaygındır Caféler çok erken saatte açılır, akşam 9:00 civarında kapanırlar Salon de Thé Çay salonu anlamına gelir Pastanelere benzerler Alkollü içki servisi yapılmaz Pasta, salata, sandviç gibi yiyecekler çay, kakao, chocolat à l'ancienne (kakaolu bir içecek) bulunur Genellikle öğleye doğru açılır, akşama doğru kapanırlar Bar Amerikan tarzı barlara benzerler 20 yüzyılda yaygınlaşan bu kurumlar kokteyl, viski, pastis ve diğer alkollü içkiler sunarlar Vikipedi, özgür ansiklopedi |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|