Yemek Kulturunde Sonuc |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemek Kulturunde SonucYemek Kulturunde Sonuc Beslenme alışkanlıkları bir ölçüde bir sorun olarak devletin sorumluluklarını gerektirmiştirBu nedenle konu, kalkınma planına da geçmiştir4 Kalkınma Planında beslenme sorunları aşağıdaki biçimde dile getirilmiştir (4 Beş Yıllık Kalkınma Planı, S 462; 463 ve 469) Türkiyede yer yer dengesiz, yetersiz ya da yanlış beslenmeye rastlanmaktadırNüfusun % 175inin yetersiz kalori tüketimi, % 10unun protein yetersizliği, % 225inin de protein yönünden dengesiz beslenme ile karşı karşıya olduğu saptanmıştırBu durumda dünya standartlarına göre orta derecede bir beslenme sorununun varlığından söz edilebilir Beslenmenin özel dikkat istediği doğum sonrası küçük çocukluk yaşları, Türkiyede beslenme sorunlarının en sık rastlanan devreleridirOkul öncesi çocuklar 0-5 yaş arasında yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak % 20 oranında büyüme ve gelişme geriliklerine rastlanmaktadır Çocuk ölümlerinin nedenlerinin % 50sinin beslenme bozuklukları olduğu söylenebilmektedirÖte yandan, Türkiyede kadının doğum öncesi ve sonrasının gerektirdiği özel bir beslenme ile desteklenmemesi, bir halk sağlığı sorunu olarak ağırlık taşımaktadır Kendi yiyecek gereksinmesinin tamamını üretebilen bir ülke olan Türkiyede beslenme sorunlarının nedenlerinin başında gelir yetersizliği ve dağılımındaki dengesizlik, beslenme ve yiyeceğe ayrılan gelirin iyi beslenmek için en iyi şekilde nasıl kullanılabileceği konusunda eğitimsizlik ve yiyecek maddelerinin ulaştırılma ve dağıtımında görülen yetersizlik gelmektedir Beslenme kalıbı incelendiğinde, besin maddelerinin tüketimi Türkiyede bazı özellikler göstermektedirBitkisel yiyecekler temel tüketim maddesidirGünlük kalori gereksinmesinin % 60ını sağlayan buğday bu grup içinde en büyük yeri tutmaktadır Hayvan varlığı yeterli olmasına karşın, çeşitli hayvansal yiyeceklerin özellikle et ve sütün, yurt içi tüketime aktarılacak biçimde üretilemediği, genellikle iyi dağıtılamadığı, piyasalarının iyi düzenlenemediği, bu nedenle tüketimlerinin de normalin altında olduğu görülmektedirBeslenme politikası da aşağıdaki gibi formüle edilmiştir Nüfusun yeterli ve dengeli beslenmesi için zorunlu olan temel besin maddelerinin üretimi özendirici ve yurt düzeyine dengeli dağıtımın yönlendirici düzenlemeler yapılacaktırAna çocuk sağlığı hizmetlerinde, okul ve okul öncesi çağdaki çocuklara yönelik beslenme programları, görülen eksik beslenmeye ve beslenme eğitimine ağırlık verecek biçimde yeniden düzenlenecek 0-6 yaş arası çocukları beslenmede zorluk çeken ailelere devlet yardımı sağlanacaktır” Yetersiz ve dengesiz bir beslenme üzerinde durulmuşturYetersiz ve dengesiz beslenme, toplum sağlığını olumsuz yönde etkilemektedirBöyle beslenen insanların hastalıklara karşı direnci az ve verimleri düşük olmaktadır Halkımız çoğu beslenme bilgilerinden yoksundurBu nedenle ülkemizde yaygın ve etkin bir beslenme eğitimine önem verilmelidirBu eğitim, kitle iletişim araçları yolu ile, okullar, ana-çocuk sağlığı merkezleri ve sağlık ocağı ve evlerinde uygulamalı ve sürekli olarak yapılmalıdır Toplumsal değişme süreci içerisinde hızla değişmekte olan mutfağımızda geleneksel türlerin kaybolmasına, korunmasına turistik açıdan tanıtılmasına çalışmalıyızÖzellikle ulusal ve yöresel Türk yemekleri ele alınarak bilimsel araştırmalara konu olmalıdırAncak araştırma bulgularıyla besinlerimizin besleyicilik ve sağlık açısından değeri daha iyi ortaya çıkacaktır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|