Reçel Yapımının Püf Noktaları |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Reçel Yapımının Püf NoktalarıReçel Yapımının Püf Noktaları Reçel, meyve ve sebzelerin şekerli ve limonlu su içinde pişerek saklanmasıdır Reçele konan şeker, meyvenin tatlılık durumuna göre eklenir Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker Az tatlı meyvenin 1 kilosuna 15 kilo şeker Ekşi meyvenin 1 kilosuna 2 kg şeker olarak hesaplanır Yumuşak meyvelerin reçeli iki şekilde yapılır - Kıvamlı şurup hazırlanıp, meyveler (vişne, çilek, ahududu) içine atılır İneceğine yakın içine limon suyu eklenip, bir taşım kaynatılır - Yumuşak meyveler bir kap içinde üzerine tozşeker eklenerek, bir gece bekletilir Ertesi gün hiç su konmadan kendi suyuyla pişirilir Reçeli ateşten indirmeye yakın limon suyu eklenip, bir taşım kaynatılır Sert meyveler önce, biraz su içinde pişirilir Orta yumuşaklığa gelince şeker eklenip, kaynatılır (elma, ayva) Portakal ve turunç gibi meyveler ise haşlanıp, yumuşadıktan sonra kıvamlı şurup içine atılarak, kaynatılır |
Reçel Yapımının Püf Noktaları |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Reçel Yapımının Püf NoktalarıReçel Yapımının Püf Noktaları Sabah aranılan yiyeceklerimizin başında reçel ve marmelat gelir Evlerimizde hazırladığımız reçel ve marmelatlar her zaman dışarıdan satın alınanlardan hem ekonomik hem de temiz olur Reçeller bazı meyvelerden ve bazı sebzelerden şeker ve limonlu su ile kaynatılarak yapılır Reçeller taneli olur marmelatlar ise püre şeklinde olur Reçel yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekir * Şeker miktarı tam olarak ayarlanmalıdır * Limon reçelin kıvamı tam olunca ineceğine yakın konmalıdır Az yapılıp bir iki günde tüketilecek ise limon koymaya gerek yoktur * Reçeli kaynatırken üzerinde olan köpüğü bir kaşık yardımıyla almalıdır * Reçel buzdolabına konulmaz |
Reçel Yapımının Püf Noktaları |
10-28-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Reçel Yapımının Püf NoktalarıMeyve ve bazı sebzelerin limon ilâve edilmiş şekerli şurup içinde pişirilmesiyle elde edilir 1 kg meyveye 1,5 kg şeker, büyüklük ve sululuk derecesine ıgöre 1-2 limon suyu ilave edilir Sert meyveler (ayva, elma, incir vb gibi) yumuşayıncaya kadar su ile pişirilir Şeker ve limon suyu ilâve edilip, reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır (Aliminyum tencere kullanılmamalıdır) Yumuşak meyveler (vişne, çilek vb gibi) iki şekilde hazırlanır : a) Şurup hazırlanıp, meyveler içine atılır Limon suyu ilâve edilip kıvamı gelinceye kadar kaynatılır b) Derin bir kaba üste şeker gelecek şekilde bir kaç kat sıra ile meyve ve şeker yerleştirilip bir gece bekletilir Ertesi gün limon ilâve edilerek kıvamı gelinceye kadar kaynatılır Pişen reçel beş dakika dinlendirilir Temizlenmiş kuru ve ılık kavanozlara boşaltılır Soğuduktan sonra kapağı sıkıca kapatılıp serin yerde bekletilir Reçel yaparken özellikle şu noktalara dikkat etmelisiniz Dibini tutmaması için, reçeli kaynattığınız kabın içine cam bilye atın; köpürmesini önlemek için biraz tereyağı katın; bu arada reçeli tahta kaşıkla karıştırın Şu da aklınızda bulunsun, suya damlatacağınız birkaç damla reçel, dağılmadan durursa kıvam iyi demektir Reçel yapılırken kullanılacak meyvanın tatlı veya ekşi oluşa şeker miktarını değiştirir Kayısı, şeftali gibi meyvalara az, vişne, erik gibi meyvalara çok şeker konur Bazı reçel ve marmelâtlarda kullanılacak vanilya, tencere ateşten indirileceği zaman, pişen meyvaya katılır ve kapağı kapanıp soğumaya bırakılır Kışa saklanacak reçellerin, sonradan şekerlenmemesi için, şekeri mutlaka bir limon veya limon tuzuyla kestirmelidir - Mümkün olduğu kadar taze ve olgun meyvalar seçilmeli, reçeli yapılacak olan meyvalarda en ufak bir çürük bile bulunmamalıdır - Reçel tahta kaşıkla ve hep aynı yönde çevrilerek karıştırılmalıdır Böyle yapılmaz ise hem geç kıvama gelir, hem de yapıldıktan sonra kısa zamanda sulanır - Reçelin, kaynarken üstünde hasıl olan köpükleri, kaynama bittiği zaman, sıcak suya batırılmış madenî bir süzgeçle alınmalıdır Bu köpükleri reçel kaynarken arada almak lüzumsuzdur Reçelin çok köpürmesi istenmez ise, kaynamaya başladıktan sonra içine çok küçük bir parça tereyağ atılmalıdır - Reçel yapıldıktan sonra sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara ağzına kadar doldurulmalı ve üstü hava geçilmeyecek şekilde bir kâğıt ile örtülmelidir - Reçel kavanozlarının kapakları da, reçel ya çok sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır - Reçel kavanozları ışık görmeyen, çok sıcak olmayan havadar yerlerde muhafaza edilmelidir alıntı |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|