Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bozulmadan, etler, saklanır, süre, uzun

Etler Bozulmadan Uzun Süre Nasıl Saklanır ?

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etler Bozulmadan Uzun Süre Nasıl Saklanır ?



Etler Bozulmadan Uzun Süre Nasıl Saklanır ?

Genel olarak taze yenen etler, bazı durumlarda, uzun süre bozulmadan saklanarak konserve halinde de yenmektedir Etleri, bozulmadan saklamanın çeşitli usulleri vardır Bunlar şöylece sıralanabilir :

1 — Tuzlama :
Et parçaları ya doğrudan doğruya tuzla, ya da 100 birim tuza 2 - 4 birim potasyum güherçilesi konulmuş bir tuzla ovularak fıçılara doldurulur

2— Tütsüleme :
Et, kayın, meşe, ardıç gibi ağaçların dumanına tutulur Bu iş ya bir tütsü odasında ya da bir baca içinde yapılır Böylece et, hava akımı ile kurutulmuş olur

4— Kurutmak :

Etin yaklaşık olarak yüzde 70 oranındaki suyu yüzde 15 civarına indirilir Kurutmada et şeritler halinde kesilir, güneşte bırakılır Kuruduktan sonra tuzla ovulur (Pastırma da bir tür kurutulmuş ettir Ancak
pastırma özel iklim istemektedir Bu bakımdan Kayseri pastırmaları ünlüdür)

5— Dondurmak :
Bu durumda et sıfır derecenin altına kadar dondurulur Donma sırasında etten çıkan sular lifler arasında donar Bu yüzden, daha sonra, eti kullanmak gerektiği zaman, birden ısınıp özsuyu kaybolmaması için 5 -10 derece arasında bir süre bekletmek, böylece çözüldükten sonra pişirmek doğru olur Ancak, donmuş et pişirilince hemen yenmelidir Bekletildiği takdirde mikrop üremesine çok uygun bir ortam meydana gelir

6— Kutu eti :
İyice kapatılmış kutularda etin ısı ile sterilize edilmesidir Et, pişirildikten ya da kızartıldıktan sonra kutulara konur Sonra bu kutular lehimlenir ve bir süre daha ısıtılır Bozulmaya sebep olabilecek bütün mikroplar böylece tamamen yok edilmiş olur

7— Sucuk :
Sucuk yapımında etle birlikte yağ, kan ve iç organlar kullanılır Tuz, baharlar,

süt, yumurta, soğan, sarımsak gibi bazı maddeler de karıştırılır Sucuk için hazırlanan karışım, temizlenmiş barsak, işkembe, mesane, parşömen kâğıdı veya selefon kılıflar içine konur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.