![]() |
Montaigne - Denemeler İi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiDÜŞÜNCE GELENEKLERİ İnsanların düşüncelerinin çoğu, dinler ve yasa gibi, eskiden beri süregelen inanışlara dayanır ![]() öğreniriz, herkesin düşündüğü gibi düşünmeyi de tanıtma örgüsü ile birlikte benimseriz; içimize yerleşen bu sağlam örgüyü artık sarsamayız, doğruluğundan kuşku duyamayız ![]() dışardan gelme inanışı elinden geldiği kadar berkitmeye çabalar ![]() (Kitap 1, bölüm 2) Hiçbir iyi insan yoktur ki, bütün yaptıkları ve düşündükleri yasalara vurulursa hayatında on kez idamlık suç işlememiş olsun, hem de ceza görmeleri ve yitirilmeleri çok yazık ve çok haksız da olsa ![]() da vardır ki yasalara uymayan hiçbir şey yapmamış da olsa iyi insan diye övülmeyi haketmez ve filozof onu haklı olarak kırbaçlar ![]() 3, bölüm 9) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiYASALAR Aklın o kadar çeşitli yolları vardır ki hangisinden gideceğimizi bilemeyiz ![]() ![]() sonuçlar pek inanılır gibi değildir ![]() olmazlar ![]() değişik olmalarıdır ![]() Bununla birlikte yasaları çoğaltarak yargıçların yetkilerini daraltmak, yargılara sınır çizmek düşüncesine de yanaşmıyorum ![]() olanlar şunu unutuyorlar ki, yasaları yapmakta olduğu kadar onların yorumlanmasında da özgürlük ve yetki vardır ![]() Yargıçlarımızı yasalar üzerinde düşünce yürütmek ve karar vermek işinde o kadar serbest bıraktık ki hiçbir özgürlük bundan daha keyfi, bundan daha geniş olmaz ![]() durum düşünüp her biri için ayrı yasa yapmakla ne kazandılar? Bunları ne kadar çoğaltsak insan işlerinin sonsuz değişikliğini karşılayamayız ![]() olaylar arasında öyleleri bulunacaktır ki bizim yaşamdan alıp kitaba koyduğumuz olaylardan hiçbirine benzemeyecek yeni maddeler koymayı gerektirecektir ![]() değişmez yasalarla ilgisi pek azdır ![]() olanlardır ![]() olmasa daha hayırlıdır ![]() zaman daha akıllıcadır ![]() Bir kavgaya sudan nedenlerle katılanların, sudan nedenlerle ayrılıvermeleri olağandır ![]() Bütün kamusal eylemler kararsız ve değişken yorumlara uğrar, çünkü çok fazla insan akıl yürütür onlar üstüne ![]() Ben insanın iş görmesini, yaşama çabasını uzatabildiği kadar uzatmasını isterim ![]() ama ölüm korkusu, hele kusurlu bahçemi yitirme korkusu içinde değil ![]() (Kitap 1, bölüm 20) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiSÖZ ÖZGÜRLÜĞÜ İster sözle olsun, ister davranışla, zorbalığın her çeşidinden nefret ederim ![]() karşı koymuşumdur ![]() anladım ki çoğu, herkes gibi insandır ![]() Rarus enim ferme sensus communis in illa ![]() Yüksek mevkilerde sağduyuya az raslanır ![]() Kralların şaştığım tarafı, hayranlarının bu kadar bol olmasıdır ![]() şeyimizi emirlerine verelim, ama düşüncemiz bize kalsın ![]() bükülen, dizlerimiz olsun, aklımız değil ![]() Melanthius'a Dionysios'un bir tragedyası hakkında ne düşündüğünü sormuşlar: Laf kalabalığından tragedyayı görmedim ki, demiş ![]() gibi, büyüklerin nutukları üstüne hüküm verecek olanlar da şöyle diyebilirler: Bu kadar ciddilik, büyüklük, şatafat içinde sözlerinin gerçek anlamı anlaşılmıyor ki ![]() ünlerle de bir araya geldi mi, büsbütün tehlikeli oluyor ![]() yerde dev ünlü bir adam, masasında rahat rahat konuşulan önemsiz bir konuya karıştı ve söze şöyle başladı: Kim böyle düşünmüyorsa yalancıdır, cahildir ![]() ![]() ![]() İnsan düşüncesi böyle bir yola saptı mı hançerinizi hazırlayın tetik durun ![]() Her okuldan bütün filozofları birleştiren genel bir anlaşma varsa o da en iyi şeyin ruh ve beden rahatlığı olduğudur, ama nerede, kimde bulabiliriz bu rahatlığı? (Kitap 3, bölüm 2) Güzel eylemlerin karşılığını başkalarından beklemek, çok kararsız ve bulanık bir varlığa bel bağlamak olur ![]() Ben ne isem, ne durumdaysam, eylemlerim de ona göre, ona uygun olur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiVİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ İyi niyetlerin, ölçüsüzce yönetildikleri zaman, insanları çok kötü sonuçlara götürdüğü oluyor ![]() çatışmada tutulacak en iyi, en sağlam yol kuşkusuz ülkenin eski dinini, düzenini sürdüren yoldur ![]() (çünkü sözünü ettiklerim bu yoldan yararlanıp özel kinlerini boşaltanlar, cimriliklerini doyuranlar, krallara yaranmak isteyenler değil, dinlerine gerçekten bağlı olanlar, yurtlarında barışı, güveni kutsal bir sevgiyle yaşatmak isteyenlerdir), evet bu berikiler arasında diyorum, birçokları var ki tutkuları yüzünden aklın sınırları dışına çıkıyorlar, haksız, hoyratça ve çılgınca davranışlara kapılıyorlar bazen ![]() Dinimizin yasalarla egemen olmaya başladığı ilk zamanlarda, inanç çabasının birçoklarını her çeşit pagan kitaplarına saldırttığı, bu yüzden aydın kişileri eşsiz hazinelerden yoksun bıraktığı su götürmez ![]() bu kargaşanın bilimlere ve sanatlara verdiği zarar, barbarların çıkardığı bütün yangınlardan daha büyük olmuştur ![]() Tacitus iyi bir kanıtıdır bunun; çünkü akrabası olan imparator Tacitus onun kitaplarını özel bir buyrukla bütün kitaplıklara koydurttuğu halde, bizim inancımıza uymayan birkaç cümle yüzünden bu kitapları yoketmek isteyenlerin elinden bir teki bile sağlam kurtulamamıştır ![]() Şunu yaptılar: Bizden yana olan bütün imparatorlara hiç çekinmeden yalan övgüler buldular, bize karşı olanlarınsa her yaptıklarını toptan lanetlediler dönme adını verdikleri Julianus'a yaptıkları gibi ![]() Aslında eşine az raslanır çok büyük bir insandı o ![]() dedikleri içine iyice işlemiş, bütün eylemlerini onlara uydurmaya çalışmıştı ![]() bulunmasın ![]() onu İskender'e ve Scipio'ya benzetirler kendisine getirilen çok güzel tutsak kadınlardan hiçbirini görmek bile istemedi, oysa en diri gençlik çağındaydı; çünkü Partlar onu öldürdükleri zaman daha otuz bir yaşındaydı ![]() Adaletine gelince, çatışanları ayrı ayrı dinlemek zahmetine katlanırdı; üstelik karşısına çıkanların hangi dinden olduklarını merak edip sorar, ama bizim dinimizden olanlara karşı duyduğu hasımlık adalet terazisinde hiç de ağır basmazdı ![]() Kendiliğinden birçok iyi yasalar koydu ve öncekilerin aldığı baçların, vergilerin çoğunu kaldırdı ![]() Yaptıklarını gözleriyle görmüş iki iyi tarihçi var ![]() Marcellinius, tarihinin birçok yerlerinde Julianus'un Hıristiyan edebiyatçı ve gramercilerin okul ve öğretimlerini yasaklamasını kınar ve bu yaptığının dile düşmeyip unutulmasını dilediğini söyler ![]() Bizimkilere karşı daha kötü şeyler yapmış olsaydı, bize sevgisi olan bu tarihçi onları da yazmayı unutmazdı elbet ![]() karşı sertti doğrusu, ama zalimce düşman değildi ![]() bizimkilerin kendileri anlatır: Julianus bir gün, Galkedonya kenti çevresinde dolaşırken, oranın piskoposu gözleri kör Marius'a: İsa'ya hıyanet eden kötü insan; demek cüretinde bulunmuş, buna karşı İmparator yalnızca: Git, zavallı adam, git, yitirdiğin gözlerine ağla, demekle yetinmiş, Piskopos da buna şu karşılığı vermiş: İsa'ya şükrediyorum, senin hayasız yüzünü görmemem için gözlerimi kör etti ![]() ![]() Ne denirse densin, bu olay onun bizlere ettiği söylenen zulümlere ömek gösterilmez pek ![]() Hıristiyanlığın düşmanı, ama hiç kan akıtmayan bir düşmanıydı, der ![]() Adaleti üstüne şunu da söyleyebiliriz ki, gösterdiği bütün sertlik olsa olsa, imparatorluğunun başlangıcında kendinden önceki imparator Konstantin'in yolunda gidenlere karşı olmuştur ![]() gelince, herhangi bir asker gibi yaşamış ömrü boyunca; barış zamanında savaşın yoksulluklarına alışmak ister gibi beslemiş kendisini ![]() Öylesine uyanık kalmış ki her zaman, üçe dörde böldüğü gecenin en azıymış uykuya verdiği; üst yanını kendi gözüyle ordusunu ve bekçilerini görmeye ya da okumaya vermiş ![]() Bütün değerleri arasında her türlü edebiyattan anlayışı başta gelir ![]() okumasına engel olmasın diye yatağının yanına bir leğen koydurur ve bir bakır top tutarmış yatak dışına uzanan elinde; uyku bastırdı mı top parmaklarından leğene düşecek, o da gürültüden uyanacak ![]() istediğini öyle gergin bir ruhla isterdi ki, şaşılası perhizciliği dolayısıyla da başı o kadar az dumanlanırdı ki, uyumamak için böyle yollara başvurmak gereğini duymazdı ![]() Askerlik bilgisine gelince, bir büyük komutanın bütün yetkileri vardı onda ![]() Almanlar ve Franklarla savaştı ![]() Tarihte ondan çok serüvenleri olmuş, kendini ondan daha çok gösterme fırsatı bulmuş adam azdır ![]() Ölümü Epaminondas'ınkine benzer: Bir okla vurulur, oku kendi eliyle çıkarmaya çalışır ve çıkaracakken eli kesilip tutamaz olur ![]() halinde, askerlerini coşturmak için kapışma yerine götürülmesini ister askerleri savaşı yiğitçe onsuz sürdürürler, gece iki orduyu ayırıncaya kadar ![]() öğretmişti ![]() ![]() Din konusunda, tutumu toptan bozuktu ![]() bıraktığı için dönme demişler kendisine; oysa benim aklıma daha yakın gelen, Hıristiyanlığı zaten içtenlikle benimsememiş, yasaların hatırı için ve imparatorluğu avucuna alıncaya kadar benimser görünmüş olmasıdır ![]() inançları vardı ki, çağında kendi dindaşları bile alay ediyorlardı onunla: Partları yenseydi kurban kesmekten öküzlerin neslini kuruturdu, diyorlardı ![]() ![]() çeşit fal belirtilerine önem veriyormuş ![]() kendisini habersiz öldürmek istemediler, öleceği yeri ve saati çok önceden bildirdiler, onu şanı onuru içinde yiğitçe ölmeye değer gördüler diye ![]() ölümüne yakın garip görüntülerle karşılaşmıştı ![]() Vurulduğu zaman sözde: Beni yendin, Nazaretli (İsa), ya da: Gözün aydın, Nazaretli, demişmiş ![]() ölümü sırasında her yaptığını, her söylediğini izlemiş olan benim tanık tarihçiler unutmazdı bunu ve buna benzer başka uydurmaları ![]() Asıl konumuza dönelim: Marcellinus der ki, o içinden hep pagandı, ama askerlerinin çoğu Hıristiyan olduğu için açığa vurmuyordu bunu ![]() Sonunda kendini yeterince güçlü bulunca tanrıların tapınaklarını açtırdı ve putlara tapılması için elinden geleni yaptı ![]() biri de şu oldu: Konstantinopolis'de Hıristiyan kilisesinin başındakiler arasında çatışmalar yüzünden halkın birbirinden koptuğunu görünce sarayına çağırdı onları, halkı birbirine düşürmelerine çattı, buna son vermelerini, herkesin kendi inancına korkusuzca bağlı kalabilmesi gerektiğini söyledi ![]() ayrılmaları, bölünmeleri daha artıracağını ve böylece halkın kendisine karşı birlik olmasını önleyeceğini umuyordu; çünkü kimi Hıristiyanların zalimliğini görerek dünyada insana insan kadar kötülük edebilecek hiçbir hayvan olmadığını anlamıştı ![]() Söylemek istediği buydu aşağı yukarı ![]() ki; İmparator Julianus'un halk arasında anlaşmazlığı körüklemek için başvurduğu vicdan özgürlüğünü bizim krallarımız iç savaşı söndürmekte kullanıyorlar şimdi ![]() tarafları inançlarını sürdürmekte serbest bırakmak, ayrılığı yaymak geliştirmek, hiçbir sınırla, yasa engeliyle dizginlenmediği için büsbütün artırmak olur ![]() yürütmekte alabildiğine serbest bırakırsak, kolaylık ve rahatlık onları yumuşatır, gevşetir azlığın, yeniliğin, zorunluğun sivrilttiği dürtü körletilmiş olur ![]() daha çok şuna inanıyorum ki, istediklerini yapmadıkları için, yapabildiklerini ister göründüler ![]() Ben derim ki erkekler ve dişiler aynı kalıptan çıkmadır eğitim ve gelenekler dışında, büyük bir ayrılık yoktur aralarında ![]() bölüm 5) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiKİTAPLAR İki alışveriş, (dostluk ve aşk) raslantılara ve başkalarına bağlıdır; biri aramakla bulunmaz kolay kolay, öteki yaşla solar gider ![]() yaşamımı doldurup doyuramazdı onlar ![]() kurduğumuz ilişkidir ki daha sağlam ve daha çok bizimdir ![]() başka üstünlükleri vardır, ama bu üçüncüsü daha sürekli ve daha kolayca yararlıdır ![]() Ömür boyu yanı başımda, her yerde elimin altındadır ![]() yaşlılığımda ve yalnızlığımda avuturlar beni ![]() baskısından kurtarır, hoşlanmadığım kişilerin havasından dilediğim zaman ayırıverirler beni ![]() Fazla ağır basmadıkları, gücümü aşmadıkları zaman acılarımı törpülerler ![]() kitaplara başvurmaktan iyisi yoktur, hemen beni kendilerine çeker, içimdekinden uzaklaştırırlar ![]() daha canlı, daha doğal rahatlıklar bulamadığım zaman aramama hiç de kızmaz, her zaman aynı yüzle karşılarlar beni ![]() Atını yularından tutup ardından çekene yürümek kolay gelir, derler ![]() Bizim Jacques, Napoli ve Sicilya kralı, o genç, güzel, gürbüz adam, sedyeyle taşıtırmış kendini uzun yollarda, başı fukara işi bir yastığa dayalı, boz kumaştan bir giysi ve takkeyle; ama şahane bir alay gelirmiş ardından: Tahtırevanlar, yularından çekilen türlü türlü binek atları, rütbeli cübbeli kodamanlar, görevliler: Bu ne perhiz, bu ne turşu dedirtecek gibi ![]() ![]() olan bu atasözünü ben denemiş ve kullanmış olarak, kitaplardan gördüğüm yarar için söyleyebilirim ![]() nedir bilmeyenlerden fazla kullanmam diyebilirim ![]() günün birinde kullanacağım diye hiç dokunmazlarsa definelerine, ben de öyle saklarım kitaplarımı ![]() yetinir ![]() kitap açmadığım günler, aylar olur ![]() zaman okurum derim ![]() kitaplarımın dilediğim zaman bana sevinç verecekleri, yaşamama destek olacakları düşüncesi anlatabileceğimden daha büyük bir rahatlık verir bana ![]() bulduğum en iyi nevale kitaplardır ve ondan yoksun anlayışta insanlara çok acırım ![]() Vermekte aşırı giden bir kralın uyrukları istemekte aşırı giderler ![]() Akla göre değil örneklere göre pay biçerler kendilerine ![]() bölüm 6) Bir düzeni sarsanlar, onun yıkılmasıyla ilk ezilenler olur çoğu kez ![]() Kargaşalığı çıkaran, yararını kendi görmez pek; Başka balıkçılar için suları bulandırmış olur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiDÜNYA YURTTAŞLIĞI Sokrates söylemiş diye değil, kendi yaratılışıma uyarak, üstelik aşırılığa bile kaçarak, bütün insanları hemşerim sayıyorum ![]() Polonyalı'yı tıpkı bir Fnansız gibi kucaklıyorum, dünya ile akrabalığımı kendi ulusumla akrabalığımın üstünde tutuyorum ![]() Doğduğum yerin pek o kadar düşkünü değilim ![]() vardığım yeni bilgiler, bana yalnız esintilerle edindiğim hazır ve gelişigüzel bilgilerden daha değerli gelir ![]() dostluklar nerde, iklim ve kan dolayısıyla bağlı olduğumuz dostluklar nerde! Doğa bizi özgür ve bağımsız yaratmış, bizse tutup kendimizi birtakım çemberler içine hapsediyoruz ![]() Talih bazı olayları ustaca düzenliyor sanki: Helena oğlu Konstantin, Bizans imparatorluğunu kurdu ve bu imparatorluk Helena oğlu Konstantin'le sona erdi ![]() İlgimizi anlattığı şeylere değil, kendisine çeken söz ustatığından nefret! (Kitap 1, bölüm 25) BAŞTAKİLER VE BİZ Bizi yöneten, dünyayı ellerinde tutan kimselerin bizim kadar akıllı olması, bizim yapabileceğimiz kadarını yapması yetmez ![]() üstün değillerse bizden çok aşağı sayılırlar ![]() için çok şeyler vapmak zorundadırlar ![]() Başkalarından aktardığım sözleri kendi söylediklerimi değerlendirecek biçimde seçebilmiş miyim, ona bakılsın ![]() Çünkü ben, kimi zaman dilimin, kimi zaman kafamın yetersizliği yüzünden gereğince söyleyemediğim şeyleri başkalarına söyletirim ![]() Aktardığım sözleri saymam, tartarım ![]() Kendimle oynadığım zaman, kimbilir; belki benim onunla oyalandığımdan çok o benimle oyalanıyor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiYABANCIDAN KAÇINMA Bizim Fransızların bir huyu var: Kendi bildiklerine benzemeyen bir yaşayış, bir hal gördüler mi şaşırır, ürkerler ![]() giderler ki Fransız olmaktan utanacağım gelir ![]() sudan çıkmış balığa dönecekler neredeyse ![]() kendi adetlerini de birlikte götürür, yabancı adetleri kötü görürler ![]() Macaristan'da bir Fransız gördüler mi bayram eder, canciğer olur ve kafa kafaya verip gördükleri barbarca şeyleri çekiştirmeye başlarlar ![]() Bir şey Fransız olmadı mı barbardır onlara göre ![]() yabancıları tanıyabilen zeki Fransızlar'dır ![]() gider ![]() kimseye açılmazlar: Dünyalarına yabancı bir hava bulaşacak diye ödleri kopar ![]() Hizmetçilerimiz bize kuşlardan, atlardan, köpeklerden daha ucuza hizmet ediyorlar, üstelik bu hayvanlara gösterdiğimiz meraklı, özenli dikkati de göstermiyoruz hizmetçilerimize ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiHALK VE KRAL Kral Hieron'un en çok yakındığı şey, insan yaşamının en güzel, en tatlı meyvesi saydığı dostluktan, karşılıklı bağlanmadan yoksunluktur ![]() Benim için elinden geleni ister istemez yapacak olan bir insanın sevgisine, iyi niyetine nasıl inanabilirim? Önümde eğilip bükülmesinin, bana diller dökmesinin ne değeri olabilir? Bunları yapmazlık edemez ![]() değildir ![]() Onların saygısı bana değil, krallığadır ![]() Maximum hoc regni bonum est Quod facta domini cogitur populus sui Quam ferre tam laudare ![]() (Seneka) Hükümdarların kavuştukları en büyük nimet, Halkın hem dertlerini çekmeği hem de üstelik Onları övmek zorunda olmasıdır ![]() Kralın iyisi kötüsü, sevileni sevilmeyeni hep aynı saygıyı görür ![]() kralsam, halkın bana çatmaması beni sevmesine alamet sayılmaz, çünkü çatmak istese çatamazdı ![]() için gelmiyorlar; halleşip dertleşemeyen insanlar arasında dostluk olamaz ![]() kalmamış, birbirimizden çok ayrılmış, çok uzaklaşmışız ![]() bölüm 42) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiPAZARLIK Para vermekten haz duyarım; omuzlarımdan bir yük atmış, bir çeşit kölelikten kurtulmuş gibi olurum ![]() yapmanın, başkasını memnun etmenin keyfini duyarım ![]() kitap pazarlık isteyen alışverişlere yanaşmam; bu türlüsünü benim yerime yapacak kimse olmadı mı, işin uzamasına meydan vermem ![]() Yaratılışıma çok aykırı gelen o iğrenç konuşmalara düşmektense bırakır kaçarım ![]() ![]() (Kitap 1, bölüm 13) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiSAVAŞ ÜSTÜNE Gelelim savaşa: İnsanların en büyük, en şatafatlı eylemlerinden biri olan savaşı, bizim hayvanlara üstünlüğümüzü göstermekte mi kullanacağız, yoksa tam tersine, budalalığımızı, eksikliğimizi mi? Doğrusu, birbirimizi paralayıp öldürme, kendi türümüzü yıpratıp yoketme sanatımızın, bu sanattan yoksun olan hayvanları imrendirecek bir yanı olmasa gerek ![]() Ne zaman bir aslanı daha güçlü bir aslan öldürdü? Hangi ormanda Büyük domuzun dişi küçük domuzu paraladı? (Juvenalis) Ama hayvanların tümü bu marifetten uzak kalmış da denemez: Bal arıları arasında da azgın çatışmalar olur, iki hasım ordunun başları bizim krallar gibi davranırlar: Bir kavgadır kopar iki bey arasında çoğu kez O zaman seyredin arı milletindeki azgınlığı; O coşkun vızıltılı savaş hengamesini ![]() (Vergilius) Bu yaman tasviri her görüşümde insanların saçmalığını, budalalığını okur gibi olurum onda ![]() kendinden geçiren savaş tepinmeleri, o gümbürtü ve çığlık kasırgası ![]() Kimi yerde bir parıltı sarar gökleri Ayak patırtıları yükselir her yandan Dağlara çarpan bağrışmalar Yankılanır yıldızlara doğru ![]() O kaç binlerce silahlı insanın korkunç düzenliliği, bunca azgınlık, bunca coşkunluk, bunca yiğitlik ![]() ![]() ![]() parlayıverdiğini ve ne sudan nedenlerle sönüverdiğini düşününce gülüyor insan: Paris'in aşkıymış derler Hellenlerle Barbarları savaşa sokan ![]() (Horatius) Paris'in zamparalığı yüzünden koca Asya savaşlarla bitti tükendi ![]() tek adamın tutkusu, bir kırgınlık, bir keyif, bir karı koca kıskançlığı, ringa balığı satan iki kadının birbirini tırmıklamasına değmez ![]() Böylesine nedenler bütün o büyük hengamenin canı, ilk hızı olabiliyor ![]() imparatorların en büyüğünü, en çok zafer kazanmış olanını, en güçlüsünü; bakın nasıl eğleniyor kendi kendisiyle, çocukça hoşlanarak nasıl alay ediyor karadan, denizden giriştiği birçok savaşlarla, ardından giden beşbin insanın kanıyla, canıyla, seferleri uğruna dünyanın iki büyük parçasında harcanan nice güçler ve zenginliklerle: Antonius Glaphyra ile yatır diye benim de Fluvia ile yatmam gerekirmiş, Fluvia ya göre ![]() Manius'la da mı yatacağım gerekiyor diye? Kendine gel! Ya savaş, ya yatak diyor kadın ![]() Çalsın savaş boruları! (Martialis) İşte o büyük ordu, yeri göğü titreten o binbir yüzlü, binbir ayaklı ordu: Likya denizi üstünde ak dalgalar yuvarlanır gibi Sert Orion kış sularına gömüldüğü zaman, Ya olgun yaz buğdayları gibi Hermus'un, Likya'nın sarışın, ovalarında, Ürperiyor çiğnenen toprak, gümbürdüyor kalkanlar ![]() Binlerce kollu, binlerce kafalı bu azgın dev nedir aslında? Hep aynı zavallı, dertli, cılız insanoğlu! Kızışıp kaynaşan bir karınca yuvasından başka bir şey mi ki bu? Kara tabur ilerliyor ovada ![]() Ters bir rüzgar, bağrışan bir karga sürüsü, bir atın sürçmesi, yukarıdan bir kartalın geçivermesi, bir rüya, bir ses, bir görüntü, bir sabah sisi yeter bu devi yıkıp yere sermeye ![]() görsün yüzüne, eriyip dağılıverir ![]() şairin arılarına serpildiği gibi) bakın nasıl kopup param parça oluyor sancak erleri, alaylar, başlarında büyük Pompeius'la birlikte; çünkü oydu sanırım Sertorius'un bu yaman silahlarla İspanya'da yendiği ![]() Aynı silahları Eumenes Antigonus'a, Surena Crassus'a karşı kullanmıştı ![]() O azgın yürekler, o korkunç cenkler, Biraz toz atın durulur hepsi ![]() (Vergilius) Bizim arıları bile salsanız üstüne, güçleri ve yürekleri yeter o devi bozmaya ![]() kuşatmışlardı ![]() kovan getiriyorlar; ateş yakıp arıları dumanla birden öyle salıyorlar ki dışarı, saldırılarına ve iğnelerine dayanamayan düşman bırakıp gidiyor kuşatmayı ![]() ![]() ![]() İmparatorların ruhlarıyla çarıkçıların ruhları aynı kalıptan çıkmadır ![]() Kralların gördüğü işlerin önemine, ağırlığına bakıp öyle sanıyoruz ki bunları yaptıran nedende önemli ve ağırdır aldanıyoruz ![]() davranışlarında dürtükleyip durduran nedenler bizimkilerden başka türlü değildir ![]() arasında bir savaş koparır ![]() bir krala düştü mü bir ili yıktırır ona ![]() gibi sudan, ama yapabildikleri daha fazla ![]() aynı iştahlardır dürtükleyen ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiBİLGELİK VE MUTLULUK Çağımda yüzlerce işçi, yüzlerce çiftçi gördüm ki üniversite rektörlerinden daha bilge ve daha mutluydular ve ben daha çok onlara benzemek isterdim ![]() arasındadır: Şeref, soyluluk, saygınlık gibi, ya da çok çok güzellik, zenginlik ve benzeri üstünlükler gibi: Bunlar yararlı olmasına yararlıdırlar, ama uzaktan, kendi varlıklarından biraz daha çok bizim sanrımızla yararlıdırlar yaşamaya ![]() İnsan topluluğunda yaşamak için bize turnalar ya da karıncalardan fazla görevler, yasalar gerekli değildir pek ![]() ki bu hayvanlar bilgin olmaksızın pek düzenli yaşıyorlar ![]() bilgeliğe erse, her şeye hayatına yararlı ve gerekli olduğu ölçüde değer verir ![]() Bizi eylemlerimiz ve davranışlarımızla ölçecek olsalar bilgisizler arasında bilgililerden daha çok sayıda iyi insan çıkar; iyi derken de her türlü erdemi düşünüyorum ![]() Bana öyle geliyor ki eski Roma'da, kendi kendini batıran o bilgin Roma'da daha büyük değerde insanlar vardı ![]() olsa da dürüstlük ve yürek temizliği eski Roma'nın ayrıcalığıdır; çünkü o şaşılası bir sadelikle yaşamasını bilmişti ![]() --->: Montaigne - Denemeler II frmacil sayfa 2iki --->: Montaigne - Denemeler II |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiÖFKE ÜSTÜNE Plutarkhos hep hoştur, ama insan halleri üstüne düşüncesini söylerken eşi yoktur ![]() eğitimini babalarına bırakmanın ne büyük bir saflık olduğunu o kadar güzel anlatır ki ![]() Devletlerin çoğu herkesi, kadınlarını ve çocuklarını diledikleri gibi yönetmekte serbest bırakır, onlar da masallardaki devler gibi akıllarına esen her deliliği yaparlar ![]() çocukların eğitimini yasalara bağlamışlar ![]() eğitimine bağlı olduğunu kim bilmez? Ama yine de çocukları hiç düşünmeden, ne kadar deli ve kötü olurlarsa olsunlar, ana babalarının keyfine bırakırız ![]() Kaç kez sokaktan geçerken öfkeden kudurmuş bir baba veya ananın çocukları öldüresiye dövdüklerini görmüş, oğlancıkların öcünü almak için ana babalarına türlü oyunlar oynamayı kurmuşumdur ![]() gözleri öfkeden alev alev yanar, daha yeni sütninenin kucağından çıkmış bir çocuğa gırtlaklarını yırtasıya bağırırlar, suratları allak bullak olur Hippokrates'e göre de en tehlikeli hastalıklar insanın yüzünü değiştiren hastalıklardır ![]() Dayaktan sakatlanmış, sersem olmuş nice çocuklar vardır ![]() devletimizin yasaları yine bu işe karışmaz, sanki bu sakatlar, bu sersemler bizim toplumumuzda yaşamıyormuş gibi! Hiçbir şey öfke kadar insan düşüncesini sapıtamaz ![]() bir suçluyu idama mahkum eden bir yargıca ölüm cezası vermekte kimse duraksamaz ![]() iken çocukları dövmekte serbest bırakıyoruz? Bu artık eğitim olmaktan çıkıyor, öc alma oluyor ![]() sayılmalı, öyle verilmelidir ![]() öfkelenmesini kabul edebilir miyiz? Öfkeli olduğumuz sürece hizmetçilerimize el kaldırmak doğru değildir ![]() hisseder etmez sorunu kapatmalıyız ![]() Öfkemiz geçtikten sonra her şeyi başka türlü göreceğiz ![]() zaman bağıran, konuşan biz değil, hırsımızdır ![]() olduğundan daha büyük görünüyorsa hırs içinde de suçlar büyüdükçe büyür ![]() veremez ![]() eder, hem de onların yararını görür ![]() verdiği cezayı kimse hak ettiğine inanmaz ![]() Öfke kendi kendinden hoşlanan, kendi kendini şişiren bir hırstır ![]() Hepimizin başına sık sık gelir ![]() aldandığımızı ispat eden tanıtlar getirirler bu sefer de doğrunun kendisine, suçsuzluğuna içerleriz ![]() eskilerden okumuştum, hiç aklımdan çıkmaz ![]() doğru bir insan olan Piso bir askerine kızmış, çayırdan dönerken arkadaşının nerede kaldığını bilmiyor diye ![]() demiş ve adamı birdenbire ölüme mahkum etmiş, tam asılacağı sırada kaybolan arkadaşı çıkagelmiş ![]() sarılıp birbirlerini öpmüşler, cellat da ikisini almış Piso'ya götürmüş ![]() Herkes onun da bu işe sevineceğini sanıyormuş ![]() Henüz geçmemiş olan öfkesi, kendini utandıran bu gerçek karşısında büsbütün artmış ve hırsının bir anda aklına getirdiği şeytanlıkla suçluları üçe çıkarmış, bir kişinin masum çıkması, üç kişinin birden başını yemiş ![]() kaybolduğu için, celladı da verilen emri yerine getirmediği için ölüme mahkum etmiş ![]() Öfke saklanmaya da gelmez, büsbütün içimize işler ![]() bir meyhaneye girmiş, kimse görmesin diye arkalarda bir yer arıyormuş ![]() meyhaneye o kadar girmiş olursun ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiKÖRÜKÖRÜNE İNANMAK Öyle köylüler biliyorum ki ayaklarının altını yakmışlar, bir tüfeğin tetiği altında parmaklarının ucunu ezmişler, başlarını cendereye sokup gözlerini kan içinde dışarı fırlatmışlar, yine de ağızlarından söz alamamışlar ![]() Bir tanesini gözümle gördüm: Ölmüş sanarak bir çukura atmışlardı; boynundaki ip hala duruyordu; bu iple onu bütün gece bir atın kuyruğuna bağlayıp sürüklemişlerdi ![]() etmek için, yüz yerine hançer saplamışlardı ![]() bütün bunlara katlanmış, sonunda da kendini kaybetmiş; istedikleri sözü söylemektense, bin kez ölmeyi göze almış ![]() ölüm hiç kalırdı ![]() biriydi ![]() başkalarından aldıkları, ne olduğunu bilmedikleri fİkirler için ses çıkarmadan diri diri yanmışlardır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Montaigne - Denemeler İiÖDEMELİ KÖTÜLÜK Geçenlerde Armagnac'daydım; yakınlarımdan birinin çiftliğinde herkesin hırsız lakabıyla bildiği bir köylü tanıdım ![]() anlattı ![]() yoksullukla başedemeyeceğini anlayınca hırsızlık etmeyi düşünmüş ![]() Bütün gençliği boyunca bu meslekte çalışmış ve kol gücü sayesinde hiç yakalanmamış; çünkü başkalarının tarlasını, bağını soyuyormuş, ama uzağa gidiyormuş bu iş için ve öylesine dolu çuvallarla dönüyormuş ki bir gece içinde bunca yükü başka yerden taşımış olabileceği kimsenin aklından geçmiyormuş ![]() buna ölçüyle dağıtıyormuş ki kimsenin payına düşen pek önemli olmasın ![]() bunu o işe borçlu olduğunu açıkça söylüyor ![]() hoşgörmesi için de, mallarını çaldığı insanların varislerine iyilik etmeye çalışıyormuş (hepsine birden yardım edemezmiş çünkü) mirasçılarına yükleyecekmiş bu görevi, kime ne zarar verdiğini yalnız kendisi bildiğinden ![]() hırsızlığı ayıp sayıp kötülüyor, ama yoksulluk kadar değil ![]() ettiğine pişman, ama yoksulluktan kurtulmanın böyle ödemeli bir yolunu bulduğuna pişman değil ![]() Bu türlü bir kötülük ne bizi kendine maleden, kafamızı kendine uyduran cinsten bir alışkanlık, ne de ruhumuzu sarıp körleştiren, düşüncemiz ve her şeyimizle bizi birden kötülüğün buyruğuna kaptıran bir azgınlıktır ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|