|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
duygularımızın, felsefeaklımız, inam, neresinde or ahmet |
![]() |
Felsefe-Aklımız Duygularımızın Neresinde?/Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefe-Aklımız Duygularımızın Neresinde?/Ahmet İnamAkıl ve duygu ilişkisi hayatımızın çok önemli ilişkilerinden ![]() ![]() Aklımız ve duygularımızı taşıyan maddi dayanak da bedenimiz ![]() ![]() İnsanlık tarihine baktığımızda, akıl duygu ilişkisinin çok düşündürücü olduğunu görebiliriz ![]() ![]() İnsanın geçmişine baktığımızda, sanki daha iyi bir hayat yaşayabilirdi gibi geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka türlü olamazdı; çünkü insanın, hayatını düzeltebilecek birtakım donanımlara sahip olduğunu anlaması için uzun yüzyıllar geçmesi gerekiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan çok yanlış yapmış ve hâlâ yapmakta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O yüzden geçmişteki yanlışlarımız ve mutsuzluklarımız; yaşadığımız haksızlıklar, zulüm ve çirkinlikler, şimdiki yanlışlardan, mutsuzluklardan, zulümlerden ve çirkinlikten farklı ![]() ![]() İnsanın kendisini tanıması çok önemli ![]() ![]() O yüzden aklımız ve duygularımız arasındaki ilişkinin, insan olarak bizim kendimizi daha iyi tanımamızda yol gösterici olabileceği gibi bir umudum var ![]() Akıl, bizim elimizde olanlardır ![]() Aklımız, bizim yönetimimiz altında olan, farkına vardığımız, bir ölçüde dilediğimizce yönlendirebildiğimiz gücümüz ![]() ![]() Nereye kadar çözebildiğimizi biliyoruz ![]() Aklımız kendi üzerine de düşünebiliyor ![]() ![]() ![]() Aklımız deyince sadece bilim yapan, teorik düşünen, felsefe yapan aklımızı anlamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle akılsızların yaşadığı durumlar olarak anlaşılır; ama akılsızların yaşadığı aşka ben "şk" diyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabi aklımızın gücü her şeye yetmiyor ![]() ![]() ![]() İşte insan bu gezegendeki hayatı daha güzel yaşayabilirdi ya da yaşabilir ya da yaşayabilecek dediğimizde insanın akıl gücünü gözönüne alarak bunu söylüyorum ![]() ![]() ![]() Hayat tamamen tesadüflerle, rastgele, bir derenin üzerindeki kurumuş bir yaprağın akışı gibi, tamamen dış güçlerin eline bırakılmış bir akış değildir ![]() Hayatımızı bir ölçüde elimizde tutma olanağımız vardır ![]() ![]() Bu gücü kullanamayışımızın ardında duygularımızla ilişkilerimiz yatıyor olabilir; çünkü yaşam korkağı insanlarsak, risk almıyorsak, kullanmadığımız aklı potansiyel halinden etkin hale geçiremiyoruzdur; aslında gücümüzün içinde bulunanı, bizim farkına varmadığımız ve yeterince cesur, yeterince yiğit olamamaktan kaynaklanan korkaklıktan dolayı, gerçekleştiremediğimiz bir enerji olarak, bir güç olarak, bir yeti olarak, bir yetenek olarak, içimizde hareketsiz bırakıyoruzdur ![]() Duygularımız nasıl bir şeydir? Duygular, genellikle elimizde olmayan, aklımızın dışında, eski deyimle söylersek "maruz kaldığımız" şeylerdir ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben şimdi biraz sonra kıskanıyım" deyip, kıskanma durumunu, kıskançlık duygusunu yönetemeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() Ne aklımızın ne düşüncemizin bizi hiç bırakmadığını, sürekli akış halinde olduğunu, bu akışın kimi zaman da durgun, durağan olduğunu düşünüyorum ![]() ![]() Soyut düşünmemiz veya bilimsel araştırmada düşünme biçimimiz hep duygularla olan bir şey ![]() ![]() Bütün yaşam sorunlarını çözmedeki gücümüz nereden geliyor? Aklımız mıdır sadece? Düşünme bizim farkına varmadığımız biçimde de iç dünyamızda devam ediyor ![]() ![]() Demek ki, gözümüzden yahut bilincimizden, aklımızın ışığından kaçan yalnız duygularımız değildir; aklımızın işleyişinin bir kısmı da aklın ışığından uzaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Duygularımızın o akılsal bileşenini yakalayabilecek akıl keskinliğine sahip miyiz? Bunun için aklı bileylemek gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Duygu, akıl ve eylem bütünlüğünü kurabilmek gerek ![]() Duygularımızı dinleyebilen, duyguların sesini aklın ve iradenin kulağıyla anlayabilen, akıl dışı sesleri aklın kulağıyla dinlemeyi bilen bir insan için, eyleme geçebilme gücü de varsa, akıl dışı olanı adım adım tanıma ve aklın alanına katma olanağı da vardır ![]() (10 Mart 2004 Tarihinde TÜBİTAK'da yapılan konuşma özeti) * Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|