|  | Damat Adayları|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |  | 
|  10-24-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Damat Adayları|Tiyatro Tarihi Ve SkeçlerDAMAT ADAYLARI Ekrem Bektaş KEKEME 25 yaşlarında KABADAYI 25 yaşlarında AZERİ 25 yaşlarında BABA 60 yaşlarında İBİŞ 25 yaşlarında KARADENİZLİ 25 yaşlarında EKREM BEKTAŞ, 1947 yılında Sürmene'de doğdu  İlk, orta ve lise öğrenimini istanbul'da tamamladıktan sonra 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu  Aynı yıl Kulu Lisesi'nde Edebiyat öğretmenliğine başladı  Çeşitli kademelerde nlıırecilik görevlerinde bulundu  Halen Kula Lisesi'nde öğretmenliğine etmektedir  Yayın hayatına öğrencilik yıllarında karikatürle başladı  Çeşitli dergilerde küçük hikaye ve inceleme türü yazılarıyla çalışmalarını sürdürdü  Halen Türk Tiyatro sanatından, Ortaoyunu ve Karagöz dallarında oyun yazma çalışmalarını sürdürmektedir  BİRİNCİ BÖLÜM (Baba sahnede dolaşarak kendi kendine düşünüp birtakım hesaplar yaparken İbiş sahneye gelir  İBİŞ — Merhaba amca! İBİŞ — (İbiş'e tanımamış gibi bakar) Merhaba! İBİŞ — Beni tanıdın mı amca? BABA —Seni mi? Yoo! İBİŞ — Nasıl  tanımazsın amca? Şöyle yakından bak  BABA — (Yaklaşır inceler) İBİŞ — İyi bak, iyi bak! BABA — (Kafasını yoklar; kulağının içine varıncaya kadar inceler  ) İBİŞ — Tanımadın mı? BABA — Tanımadın evladım, herhalde tüy değiştirmişsin  İBİŞ —Ben    Hani Ali vardı ya Ali    BABA — (Düşünür) Ali    Ali    Hangi Ali oğlum? İBİŞ — Hani benim babam vardı ya (eliyle başını göstererek) Kel başlı    Kel başlı   BABA — (Düşünerek) Kel başlı    Kel başlı    (Birden) Kel başlı Ali! İBİŞ —Tamam! Ben onun oğlu İbiş  BABA — (Düşünür) İbiş    İbiş    (Birden) Haa    Sidikli İbiş  İBİŞ —Hee ya hee    BABA — Sen şu kadarcıktın (Küçük bir boy işareti yapar) İBİŞ —O kadar büyük değil mi? BABA — (Daha küçük bir işaret yapar) Şu kadarcıktın? İBİŞ — Bebekken anam beni mikroskopla giydirilmiş   BABA — Ya    Şimdi essek kadar olmuşsun maşallah  İBİŞ —Essek mi? BABA — Yahu büyümüşsün demek istedim  Ananın peşinde dolaşır  Ah anam    Ah anam    (Merakla) Sahi anam nasıl? İBİŞ —Anam gitti    Gitti     BABA —Gitti mi? Nereye gitti? İBİŞ — (Alaylı) İmamın peşinden gitti imamın   BABA — Nee? Anan imamı da mı ayarttı? İBİŞ — (Alaylı) İmamı ayarttı şimdi sıra müftüde BABA —Müftümü? İBİŞ — Yahu anam sizlere ömür    Sizlere ömür  BABA — Haa! Deme yahu  Demek öbür tarafa gitti  İBİŞ — Hah çok şükil anladın  BABA — Baban da mı o tarafa gitti? İBİŞ — Yok babam karşı tarafa gitti  O karacaahmet'te  BABA — Aa! Oranın manzarası iyidir  İBİŞ — Manzarası iyi de babam bodurun katında    Deniz görmüyor  (Alaylı) Adam öbür dünyaya gitti, sen manzaradan bahsediyorsun  BABA — Biz bu dünyada duruyoruz da ne oluyor? İyi etti gittiğine  İBİŞ — Sen ne zaman gidiyorsun? BABA — (Telaşlı) Tövbe de    Tövbe de  Allah geçinden versin  Böyle şey söylenir mi? Neyse  Onları bırakalım sana gelelim  İBİŞ — Hah! Gel yahu bana gel    Onlar gitti gittiği yere  BABA — Senin vaziyetin nasıl? 8 İBİŞ — Ah! Anam gideli fena  İş yok güç yok,  kaldım meydanda  BABA — Vah vah vah! Ananın hatırı var ya    Babanı hiç sevmezdim  İBİŞ — Babamı karıştırma  BABA — Karıştırma midesi bulanır  Onda pek mide yoktu ya! Ananın hatırı var  Ananın hatırı için sana bir iyilik yapayım  İBİŞ — Yap yap    Anamın hatırı için    Babamı karıştırma  BABA — Söyle bakalım sen ne iş yaparsın? İBİŞ — Hoppalaa! Ne işi yahu? BABA — Bir mesleğin, bir sanatın falan yok mu? İBİŞ — Yok valla  BABA — Demek bir ustanın önünde diz çökmedin  İBİŞ — Bir kere çöktüm, dizlerim uyuştu bir daha çökme-dim  BABA — Peki    Anlaşıldı    Sana  benim  konakta  bir  iş Vereyim bari    Kahyalık yapabilir misin? İBİŞ — Yaparım tabii    Nasıl bir şey bu kahyalık? BABA — Konağın idaresine bakacaksın  Aşçıyı, bahçıvanı, hizmetçileri kontrol edeceksin    İBİŞ —iyi iyi  BABA — Konağın girdisiyle çıktısıyla uğraşacaksın  İBİŞ —İyi iyi  BABA — Madem iyi, düş peşime  (Sahnede yürüyerek dön-meye başlar) İBİŞ — Düşemem yerler sert    BABA — Peşimden gel, kuyruğumu bırakma  İBİŞ — Merak etme kuyruğun elimde  (Biraz dönerler) Daha çok var mı senin konağa? BABA — Az kaldı yürü   Damat Adayları — F  2 İBİŞ — Biraz daha hızlı yürüyelim    (Öne geçer) BABA — Dur dur    Ne yapıyorsun? İBİŞ —Neden? Yürüyorum  BABA — (Yeri göstererek) Dere var, görmüyor musun? İBİŞ —Ne deresi? BABA — Önündeki bu su ne? İBİŞ —Su mu?   Ha    Bu su mu? Bu su dere  (Eğilip paçalarını sıvamaya başlar  ) BABA — Ne yapıyorsun? İBİŞ — Paçaları sıvamadan dereyi nasıl geçerim? BABA — Köprüyü görmüyor musun? Köprüden geçsene  İBİŞ — (Önce bakınarak köprü arar) Haa    Bu köprüden mi? BABA — Başka köprü var mı burada? İBİŞ —Yok da     BABA —Eee öyleyse? İBİŞ — Peki geçeyim (Kuvvetli bir adım atar) BABA — Dur yavrum, yavaş, köprü böyle şiddete dayanır mı? Yavaaaş yavaş geç  İBİŞ — Bu köprü bir kişiyi çekmez mi? BABA — Çekmez    Bu köprüden bir kişi yarım yarım geçer  İBİŞ — Benim bu köprüyü gözüm tutmadı  Ben yüzerek geçeceğim  BABA — Olur mu canım köprü varken    İBİŞ — Mübarek sırat köprüsü mü bu? BABA — Her köprüden geçilir ama geçmesini bilmek lazım  İBİŞ —Nasıl yani? BABA — "Köprüyü geçinceye kadar ayıya dayı demek lazım" 10 İBİŞ — Yani ben sana dayı desem geçebilir miyim? , BABA — Tabiî    Şey!   Herneyse önce ben geçeyim Yavaş, nazik ve kırıtarak geçer) İşte böyle    Hadi gel  İBİŞ — Maşallah bu kırıtmaya köprü iyi dayandı  (Taklidini •yaparak İbiş de geçer  ) BABA — Afferin işte    Seni denedim, sabrını ölçtüm    İBİŞ — Ay    Sen deminden beri benim sabrımı mı ölçtün? BABA —Tabi ya    İBİŞ — Ben de zavallı kafayı üşütmüş dedim  BABA — Devam edelim (Bir tur daha dönerler  )   İBİŞ — Döne döne başım döndü baba   BABA — Geldik    İşte bizim konak  İBİŞ —Vay be konağa bak! BABA — Merdivenlerden çıkalım    Yalnız çıkarken dikkatet    Üç çık bir atla, dört çık iki atla    İBİŞ — Çıkmayı anladık da o atlamalar ne oluyor? BABA — O merdivenler gıcırdıyor da    (Döne döne merdi-venleri çıkar gibi yaparlar  ) İBİŞ — Of puf of puf of puf    BABA — Ne o lokomotif gibi oflayıp pufluyorsun? İşte burası evin hayatı  Senin odan üst katta  İBİŞ — Nee! Bunun üst katı da mı var? BABA — Evet, üst katı da var    Ayrıca tavan arası    En altta da bodrum katı var  İBİŞ — Daha altı da var mı? BABA —Var! En altta da dedem yatıyor  İBİŞ —Neee    BABA — Mezarlıktan yer beğenemedi, aşağıya gömdük   İBİŞ — Ben aşağıya inmeyeyim 11 BABA — İnme    Dedemi korkutursun    Hâydi sen konağı gez  Aşçıyla, bahçıvanla, hizmetçilerle tanış, erkenden yat    Yarın önemli bir işimiz var  İBİŞ —Nasıl bir iş? ^ BABA — Benim bir kızım var  ,  Epeyi zamandan beri istiyor-lar    Kısmeti mi kapalıdır nedir bilmem bugüne kadar nasip olmadı  İBİŞ — Ya    Kızınız kaç yaşında? BABA — Canım yaşını ne yapacaksın? İBİŞ ı— Lazım olur    Benim de eşim dostum var    BABA — Yaa! İBİŞ —Kaç yaşında? BABA — (Önemsemeyerek) Canım şey    Tuz    Tuz    İBİŞ —Ne tuzu? BABA — Canım tuz    otuz falan İBİŞ —Otuz falan mı? BABA — Otuz küsur     İBİŞ — Küsur mu? Küsuru ne? BABA — Otuz    dokuz    buçuk   İBİŞ — Aa! Sen bu kızı verme! BABA —Neden? İBİŞ — Kız küçük canım  BABA —Yaa! İBİŞ — Elbette    Kızına bakamadı da başından attı derler  BABA — Aaa    Ben kızıma seksen yaşına kadar bakarım  İBİŞ — Tabii nasıl olsa yolun yarısına gelmişsin  BABA — Neyse    Şimdi birkaç talip var benim kıza    Damat adaylarını yarın için çağırdım  Hepsini bir arada göreyim de içinden iyisini seçmek kolay olsun dedim  12 İBİŞ —İyi ettin, iyi ettin! BABA — Ben dışardan gelenleri buraya alırım; bir iki laf konuşur anlarım    Sonra içeri selamlığa gönderirim    Sen birer kahve içirir ağırlarsın    Daha sonra da içlerinden birini seçeriz  İBİŞ — Sen gönder    Ben seçerim    O yanını bu yanını yoklar    Kafasına vurur    Sağlamına sakatına bakarım  BABA — Kıçını da koklamayı unutma    Ne o yahu kavun mü alıyorsun? Sen seçme işini bana bırak  İBİŞ — Ama ben adamın keleğini iyi bilirim BABA — Sen dediğime bak    Haydi yürü    Ben de aşağıya ineyim (İbiş'i iterek beraberce sahneden çıkarlar  13 İKİNCİ BÖLÜM (Baba ile ibiş sahneye gelirler    İbiş kaşınmaktadır  ) BABA — Gel bakalım İbiş    Nasıl iyi uyuyabildin mi? İBİŞ — (Kaşınarak) Yukarıdaki yatakta hiç yatan yok muy du? BABA — Hayır    Orası ölen kahyanın yatağı idi  İBİŞ — (Kaşınmaya devam eder) Herhalde bitten ölmüştür zavallı  BABA — İyi evladım, "bit yiğitte bulunur  " İBİŞ — (Kaşınmaya devam eder) Ne yiğitlik    BABA — Hadi evladım nerdeyse kızın talipleri gelecek    Sen selamlığa geç    (Kapı vurulur) Hadi İbiş çabuk    Biri geldi galiba    (İbiş selamlığa geçer  Kapı açılır, içeri laz girer    Avanak avanak etrafa, yere ve tavana bakarak) KARADENİZLİ —Uyy    Ne beyuk konak! BABA —Uy  Sen kimsin? KARADENİZLİ — Ben benum ya sen kimsun? BABA — Ben de benim   KARADENİZLİ — He mi? Sen sen ol ben da ben    BABA — İyi be yavrum adın ne? KARADENİZLİ — Sen benum anam misun? BABA —Ne anası? KARADENİZLİ — Ya bağa yavrim dedun    BABA — Çattık  15 KARADENİZLİ — Nere çattım? Bir yenin acidi mi? BABA — Tamam tamam    Adın ne? KARADENİZLİ — Benum mi? BABA — Evet senin  KARADENİZLİ — Benum adum Temel BABA — Babanın adı ne? KARADENİZLİ — Benum mi? BABA — Evet senin   KARADENİZLİ — Benum bubamun adi Veli BABA —Ananın adı? KARADENİZLİ — Benum mi? BABA — (Sinirlenir) Yok benim    KARADENİZLİ — Aman buba ben senun ananun adini nerden bileyim? BABA — Yahu senin ananın adını sordum   KARADENİZLİ — Ama demin kendi ananun adini sordun   BABA — Canım vaz geçtim, şimdi senin ananı soruyorum  KARADENİZLİ — Vaz geçmaaa erkek adam sozinden dön-mez    Ananun adi ne? BABA — (Sinirli) Melek  KARADENİZLİ — Benumki Şeytan  BABA — Şeytan isim olur mu? KARADENİZLİ — Ben bilmem    Bubam oğa hep şeytan derdi  BABA — Zavallı baban çok çekmiş    Ne işle uğraşıyorsun? KARADENİZLİ — Görmimisun sağa cevap vermeklan uğraşuyrum  BABA — Yahu karnını neyle doyuruyorsun? 16 KARADENİZLİ —Yemeklan    Ya sen? BABA — (Sinirlenir) Destuuur     KARADENİZLİ — Deturla karin doyar mi? BABA — Yahu bir işte çalışmıyor musun? KARADENİZLİ — Yooo! BABA — Peki nasıl para kazanıyorsun? KARADENİZLİ — Uyy paraylan saadet olmaz    Samanluk seyran olur    Her iş yolina girer açluğa alişursun   BABA —İyi iyi  KARADENİZLİ — Sen penum böyle durduğuma bakma    otuz metreden bir sineğun erkek mi tisi mi olduğini anlarum    Yerde yuriyen karincanun ayak izinden kaç numara ayakkabı çiyduğini bilurum    Yedi dağun arkasinde yuzi bağa dönük adamun ensesini görürüm  BABA — Amma atıyorsun haa    KARADENİZLİ — Uyyy  Demek atici olduğunu da biluy-sun    Attuğumi vururum  BABA — Sen bunları bırak da buraya neden geldiğini biliyor musun? KARADENİZLİ — Uy! Ya bilmem mi? Burada bir kiz var    Oni çeşme başinda gördüm (İçini çekerek) Hii bi gözi var    bi gözi var    bi gözi var (Baba sözünü keserek)    , BABA —Dur    Dur    İki gözü var   KARADENİZLİ — (Hayretle) İki mi? BABA —İki  KARADENİZLİ — (Aynı şekilde içini çekerek) Hii    İki gözi var    İki gözi var    İki gözi var    uyy iki gözine kurban olayim oni da anasi mi doğurdi? BABA — (Sinirli) Yok    Anasının işi vardı onu babası doğurdu    17 KARADENİZLİ -He miii? Desene bir başkalık var bu kizda    BABA — Var var  Hadi sen içeri geç  KARADENİZLİ — Geçiim (Konuşmaya devam ederek) Bi Jburni var    bi burni var    BABA — Onu bildin bir burnu var    Hadi geç geç    KARADENİZLİ — Bi ağzi var    bi ağzi var    BABA — Yürü yahu    (Laz'ı iterek sahneden çıkarır ve onun söyledikleri ile alay ederek geri döner) İki gözü var    Bir burnu var    Dört bacağı var    (Bu sırada, bağırarak hızla içeriye kabadayı girer  ) KABADAYI —Heeyt    Açılın ulen    Keserim valla    Kim ulen bu konağın ağası?   Yerim şimdi hepinizi    Yerim valla    BABA — (Seyirciye) Karnı aç galiba    (Kabadayı'ya döne-rek) Hoş geldin evladım  KABADAYI —Hoşşş bulduk baba     BABA — (Kendi kendine) Bulduk galiba    ; KABADAYI — Ne dedin? BABA — Şey    Yani sen de talip misin? dedim  KABADAYI — Ne talibi adımı söylemedim ki daha    Benim adım Talip değil anladın mı baba (Sinirlenerek üzerine yürür  ) BABA — Sinirlenme oğlum, metin ol, metin ol    KABADAYI — Bakkk şimdi de Metin dedi  Nerden çıkardın Metin'i? BABA — Allah Allah    Oğlum doğru yere geldiğinden emin misin? Haa emin misin? KABADAYI — Aaa  Bu adam bana isim uydurup duruyor    Emin dedi    Yahu sen adımı bilmiyorsan sorsana    Benim adım Rıza    Yahut, yiğit namıyla anılır: Arrrsız Rıza    Annadın mı? | 
|   | 
|  | 
|  | Damat Adayları|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler |  | 
|  10-24-2012 | #2 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Damat Adayları|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler18 BABA — Annadım Hırsız Rıza    Ay    Arsız Rıza Bey oğlum  anladımda acaba hangi işle meşgulsünüz? KABADAYI — Ne demek? Bir iş mi olması lazım?   BABA — İşsiz adama kim kız verir? KABADAYI — (Durgunlaşır) Haa!    Öyleyse ben şeyim    Şey satarım    Şeyim ben    Şair!   Şairim ben şair    BABA —Evladım şimdi önüne gelen şairim diyor    Hem şairlik karın doyurur mu? KABADAYI —Ne demek baba evelallah gözümüz de tok karnımız da    (Sinirlenir) BABA — Sinirlenme evladım bir şiirini oku da dinleyeyim    KABADAYI — (Gevşek) Tabii baba: "Dedim inci nedir dedi dişimdir Dedim onbeş nedir dedi yaşımdır" BABA — Senin mi bu? KABADAYI — Elbette    Bir şüphen mi var? BABA —Ben Erzurumlu Emrah'ın zannediyordum da    KABADAYI — (Birden sinirlenir) Erzurumlu mu?   Kim ulen bu Erzurumlu? O Erzurumlu ise bize de Kasımpaşalı derler    Yakarım valla    Söyle ona her gördüğü şiire benim demesin    BABA — Söylerim oğlum sinirlenme    Ayıp bu Erzurumlu'-nun yaptığı    Ben görünce söylerim    Sinirlenme  KABADAYI —Ben sinirlendim mi adamı keserim  BABA — Kes oğlum kes    KABADAYI — Kafasını koparırım    BABA —Kopar oğlum kopar    KABADAYI — Dişlerini sökerim    19 BABA —Sök oğlum sök    KABADAYI — Sarsaklarım çıkarırım     BABA — Aaa    Anladım    Sen kasapsın  KABADAYI — Ne kasabı ülen, şairiz dedik ya    (Üzerine yürür  ) BABA — Dur sinirlenme oğlum şaka yaptım   KABADAYI — Şaka yaparken kaka yapma     BABA — Böyle korkutursan onu da yapacağım galiba    KABADAYI — Beni sinirlendirme    Haa    Şey    Sen hiç şiir yazar mısın? BABA — Eskiden yazardım  KABADAYI — Hadi birini oku da dinleyelim? BABA — Aklımda yok    KABADAYI — (Üzerine yürür) Hadi oku kafamı bozma    BABA —Dur evladım    KABADAYI — Oku!   BABA — Çok küçükken yazardım    ufacık, bebekken    KABADAYI — Ulen insan bebekken şiir yazar mı? BABA — Yazar!   Ay    Yazmaz    İnsan önce büyür sonra yazar  KABADAYI — Lafı geveleyip durma, hadi oku bir şiir! BABA —Hay Allah! (Çabuk çabuk okur): "İstanbul'dan Üsküdar'a yol gider Hanımlara deste deste gül gider" KABADAYI — Afferin be! Sende iş var! BABA —Nasıl? Beğendin mi? ' KABADAYI —Çalış çalış fena değil  BABA —Hadi şimdi sen içeri geç kahveni iç istirahatına bak     20 KABADAYI — Dur yahu biraz daha edebî sohbette buluna-lım    BABA — Geç oğlum geç    KABADAYI — Yavaş ol (Üzerine yürür) BABA — İçeride istirahat buyur evladım    Yine senle şiirler okuruz  KABADAYI — Hah    Öyle de (Konuşarak sahneden çıkar) Beni sinirlendirme    Ben sinirlendim mi adamı keserim dişlerini sökerim    Kafasını koparırım   BABA — (Kabadayı'nın sözleriyle alay ederken içeriye Azeri gelir) Ben sinirlendim mi adamı keserim    Dişlerini sökerim    Kafasını koparırım    (Bu sözlerin kendisine söylendiğini zanne-den Azeri korkar geri çekilir  Azerinin korktuğunu gören Baba onu korkutmaya devam eder  ) — Keserim    AZERİ — (Geri kaçar) BABA — Koparırım    AZERİ — (Geri kaçar) BABA —Hop! AZERİ —(Geri kaçar) BABA — Sen de nerden çıktın be adam? AZERİ — Aralık bulmişem kapıdan gelmişem    Selamuna-leykum    BABA — İyi etmişsen    Aleykümselam      AZERİ — Merhaba     BABA —Ha! AZERİ — (Elini başına götürerek) Merhaba    Merhaba    BABA — Haaa    Merhaba merhaba    AZERİ — Özün ey isen inşallah    21 BABA — Gözüm iyi de kulağım biraz ağır işitiyor  AZERİ — İşitmişem bir gözel hatun kişi var imiş harda acep? BABA — Efendim? AZERİ — Harda o hatun kişi hardaaa? BABA — Haaa  Burda burdaaa    AZERİ —Eyyi    Görmek isterem  BABA — İsteremle olmaz  Hele bir anlayalım dinleyelim in misin cin misin, arlı mısın arsız mısın, hırlı mısın hırsız mısın    Memleketin neresi? AZERİ — Azerbeycan menim memleketim  BABA — Taa Azerbeycandan İstanbul'da işin ne? AZERİ — İstanbul menim öbir memleketim  BABA — Başka memleketin var mı? AZERİ — Vaaar    Semerkant var    Bağdat var    Musul var    Hem Şam var Şaaam var    BABA — Şaam var    Dondurma kaymak    Anan baban var mı? ' AZERÎ — (Üzgün) Hardaaa  Harda? BABA — Ne bileyim ben hardaaa? AZERİ — Gettii    gettiii    vaaah vah: BABA — Vah vah! AZERİ — Ana yoh baba yoh    Gardaş mardaş hiiiş bişe yoh! BABA — Tertemiz  AZERİ — Teeer temiz   BABA — Olsun olsun    Ne iş yapıyorsun? AZERİ — Ne iş var dünyada? ; BABA — Her iş var  ' AZERİ — Her bir iş yaparam    Hammal olurem    Esnaf olurem    Memur olurem    İçki yoh kummar yoh    Erken yatarem erken kalkarem    22 BABA — İyi iyi, evin nerde senin?  AZERÎ — (Kendisini göstererek) Ahhaaa    BABA — Nasıl ahhaaa?    AZERİ — Nerda ahşam orda sabbah  BABA — Olur mu canım, çul yok çaput yok AZERİ — Ne çul var ne çaput var    Ne ana var ne baba var    Gardaş mardaş hişş bişe yoh    BABA — Sen yokluğa alışmışsın    Evlenme, hiçbir şeyin olmasın  AZERİ — İhtiyarlık vaaaar    BABA — Haaaa    sen ihtiyarlık için evleniyorsun  AZERİ — Hastalık vaaar  BABA — Anlaşıldı anlaşıldı    Hadi şimdi sen içeri istirahat et bir kahve iç  AZERİ — Kahve vaaar? BABA — Var var geç   AZERİ —Eyyi    Ekmek var? BABA — Allah Allah    (Sinirlenir) Ekmek var, peynir var    Burası lokanta mı, hadi geç içeri (Azeri'yi iter) Geç    (Arkasından alay eder) Ekmek var    Peynir var    Biraz daha dursa yatacak yer isteyecek    (Kapı açılır içeriye kekeme girer    Bir gözünü tik olarak devamlı kırpmakta ve bir omuzunu devamlı oynatmaktadır  ) BABA —Ay    Bulduk    KEKEME —Me    me    mer    hab    hab    haba    BABA — Merhaba merhaba  Oğlum sendeki bu bozukluk anteninden mi, yoksa kanallarda mı arıza var? KEKEME — (Tavana bakarak konuşmaya çalışır) Arrr   arr    arrz    BABA — (Onun gibi tavana bakarak) Geldiler    : KEKEME — Arrz    arzı    hür    hürmet    ; BABA — Arzı hürmet ediyorsun  KEKEME — (Başını sevinerek sallar) Heh    BABA —Adın ne? KEKEME — Ce-ce-cem    BABA —Cem Cem    Tamam  KEKEME —(Devam eder) Ce    Cema    Cema    BABA — Haa    Yorulma yavrum Cemal Cemal    KEKEME — (Devam eder) Cema    Cema    Cemalet    Cema-let   BABA — Cemalettin Cemalettin    Bu uzun ismi sana yom-lasın diye mi verdiler? Senin adını kısaltalım    Cem olsun  KEKEME — Ce-Cem  BABA — Hah! Ce-Cem olsun    Sen yorulma ben sorayım sen başım salla  KEKEME — (Sevinerek başını sallar) Heh! BABA — Annen baban var   KEKEME — (Ses yok tik var) BABA — annen var, baban yok    KEKEME — (Ses yok tik var  ) BABA — Baban var, annen yok    KEKEME — (Ses yok tik var  ) BABA — İkisi de cızz! KEKEME — (Üzüntülü) Heh! BABA — Bir işte çalışıyorsun  KEKEME — (Evet anlamında başını sallar  ) BABA —Fırıncı    24 KEKEME — (Ses yok) BABA — Mavan, bakkal, terzi, saka, macuncu, şekerci, oduncu, demirci, muhallebici, turşucu, çöpçü, marangoz, eskici, ayakkabıcı    Bu seninkinden uzun sürdü    Necisin sen    KEKEME — Me    me   memu    memur    BABA — Memur mu? Yandı sana işi düşen vatandaş  Demek memur    Hadi memur diyelim ama memura kız verilir mi yavrum    Aldığın maaş ev kirasına yetmez  KEKEME — Yan    yan    yan    gel    gel    (aynı zamanda kalçasını yana doğru oynatır  ) BABA — Oo! Yan gel diyor    KEKEME — Yan gel    gelir    yan gelirim     BABA — Yan gelirsin tabii    Yan gelmeyip de ne yaparsın? KEKEME —    Gelir    gelirim    va    var    var    BABA — Aaa! Yan gelirim var diyor    Oldu    Şimdi oldu  Yan gelirin varsa tamam  Neyin var  KEKEME —Bağ    bağ    (Eliyle boğazını sıkar) BABA -/ Boğma yahu!   KEKEME — Boğaz    boğaz    da    da    ya    yalı    Ayı    ayı    ayı    BABA —Ben mi ayı? KEKEME — Ayrıca    ayrıca    hû    hüç kat    katlı    bi    bii    rev    BABA —Hüç    Ay! üç katlı ev    İyii    Başka? KEKEME —Hav    hav    hav     BABA — Eyvah havlamaya başladı  KEKEME —Havuz    Havuz   (Eliyle başını işaret eder) BABA — Havuza başını sokacaksın    : KEKEME —Ba    ba    başı    başında     BABA — Havuzbaşı'nda KEKEME —Bi    bi    rev BABA — avuzbaşında bi-rev    ev    İyi    (Kalçasını yana sallayıp Kekeme'nin taklidini yaparak) Başka yanın var mı? KEKEME — (İki elini kaldırarak yok işareti yapar) L    Ihhh    BABA — Peki senin evlenmen için doktorlar rapor verirler mi? KEKEME — (Eliyle "Boşver" işareti yapar) BABA — (Aynı işareti yaparak) Olur mu? KEKEME —Ho    ho    holur    holur    BABA — — Hadi sen içeri geç istirahat et    KEKEME — Be    be    ben    bi    bi    biraz    ke    ke    keke    kekemeyim  BABA — Aaa! Biraz kekemeyim diyor    Yok canım, hiç belli olmuyor merak etme  KEKEME — A    a    aça    ca    acaba be    be    beni be    beğen    beğenir mi? BABA — Nasıl beğenmez evladım    Baksana her tarafın fıkır fıkır oynuyor  Kekeme olduğunu da söyleme hiç belli olmuyor  Bülbül gibi şakıyorsun hiç merak etme  KEKEME —İ    i    iyi be    be    ben    bul    bul    bul    gi    gibi    şak    şak    şak    şakk    BABA — Dur dur! Sabaha kadar "şak şak" deyip duracaksın  Hadi sen içeri geç ; i KEKEME — Şak    şak    şak    BABA —Geç geç    (Kekeme "Şak şak" diyerek içeri geçerken Baba üzgün İbiş'e bağırır  BABA — İbiiiiş    Yetiiiiş    (Diyerek o da sahneden çıkar)  26 (Baba İbiş'in kolundan tutarak üzgün bir vaziyette sahneye gelir) BABA — Yandım İbiş bunlar ne? Bunlardan damat mı olur? Ah zavallı kızım    İBİŞ — Üzülmeyin efendim  BABA — Nasıl kurtulacağım bunlardan? İBİŞ — Ben kurtarırım efendim   BABA — Deme yahu  Nasıl? İBİŞ — Yalnız bir şartım var   BABA —Şart mı? Nasıl bir şart? İBİŞ — Şimdi değil, onları savdıktan sonra söylerim  , ama muhakkak kabul etmelisin  BABA — Aman, kabul kabul   İBİŞ — Ama sözünden dönmek yok  BABA — Yahu elimden gelirse yaparım   İBİŞ — Gelir gelir  BABA — Tamam öyleyse    İBİŞ —anlaştık    Bekle    (İbiş sahneden çıkar  Biraz sonra elinde bir eteklik ve iki yazma ile gelir  Paçalarını sıvayarak etekliği giyerken Baba hayretle ve endişe ile ona bakarak kendi kendine söylenmekte-dir  ) BABA — Eyvah! Bu da delirdi galiba    Yandım    Bu da onlardan    Ben ne yapsam acaba? Evimi deliler bastı  27 İBİŞ — Hadi gel    Söyleneceğine bana yardım et   , BABA — İbiş yavrum delirdin mi? İBİŞ — Anlamadın mı hâlâ? BABA — Bende anlayacak akıl mı kaldı? İBİŞ — Ben senin kızınım    Hadi şu yazmanın birini yüzüme peçe yap, birini de başıma örtü  BABA — Ne kızı yavrum? İBİŞ — Yahu ben senin kızının yerine o adamlara görünece-ğim    BABA — Aa! anlıyorum galiba    İBİŞ —İyi ki anladın  BABA — Dur sana yardım edeyim  (Baba yazmanın birini peçe gibi İbiş'in yüzüne örter birini de başına dolar  ) İBİŞ — Nasıl oldum? BABA — Rahmetli anana benzedin  İBİŞ — İyi    Hadi çağır bakalım birini   BABA — Hangisini çağırayım? İBİŞ — Karadenizli'yi çağır  BABA — (Karadenizlininin taklidini yapar) Benum mi?   (İçeriye seslenir  ) Hey! Sen gel  (Karadenizli içeri girer, etrafına bakındıktan sonra): KARADENİZLİ — Bu mi? BABA —Bu    KARADENİZLİ — He mi? BABA — He he    Hadi yüzüne bak KARADENİZLİ — Ben mi? BABA — (Kızarak) Ben  28 KARADENİZLİ — Baksana oyleysa    BABA — Yahu yine başladı    Adamı deli eden (kızarak) Hadi bak  KARADENİZLİ — Ben mi? BABA —Sen    Bak  KARADENİZLİ — Bakayim (Yaklaşır, dunır) Uy    Utanuy-rum    BABA — Utanma utanma yemez seni     KARADENİZLİ — Yemez mi? BABA — Yemez yemez    Hadi aç KARADENİZLİ —Ya yersa? BABA — Yemez yahu yemez KARADENİZLİ — Yemez da?    BABA — Ulan açacak mısın peçeyi? KARADENİZLİ — Açayim açayım    (Peçeyi açar) Uyyy    Bu nedur? BABA — Kız bu kız    KARADENİZLİ — Bu o iki gözi olan kız mi? BABA — Evet, iki gözü ile bir burnu olan kız bu  KAR KARADENİZLİ — Ama bu kızun iki gözi var da yok giJH     Bir burni var da küp gibi    Hem sakallari çikmiş da ot gibi    Kız değil de kasapluk et gibi    BABA — Elimizde olan bu, işine gelirse  KARADENİZLİ — Başka kiz yok mi? BABA — Ulan başlarım şimdi    KARADENİZLİ — Kızma daaa birden bu güzellügi görince şaşurdum    Ne diyeceğumi bilemiyrum  Müsaade et biraz düşu-niyim            BABA — Düşün düşün     KARADENİZLİ — Ben bakarsun bir gün gene uğrarum    BABA — Aman uğra    KARADENİZLİ — Ama sen beni beklendi    Müşteri buldun mi ver    ' BABA — Güle güle, güle güle    ' (Karadenizli sahneden çıkar  Baba, Ibiş'e dönerek): BABA — Aman birinden kurtulduk    Kolay oldu bu  İBİŞ — Hadi başka birini çağır    BABA — Azerbeycanlı'yı çağırayım    Aman adamı korkut-ma  (Seslenir) Hey! Sen gel  (Azeri ürkek adımlarla gelir, ibiş çirkin görünmek için yanaklarını şişirir  Fakat bu tombul yanaklar Azeri'nin hoşuna gider): AZERİ — Aminin maşallah maşallah    Ne semiz giz bu    (Baba'ya dönerek) Şu yanahlara bah    (Vaziyeti iyi görmiyen İbiş yanaklarını çukur gibi yaparak bir gözünü de şaşı gibi yapar    Bunu gören Azeri şaşırır) amaniiin    Birden zaif oldu    Kime bahir bu kız? BABA — Sana bahir sana    f? AZERİ — Yoh    Billa bana bahir gibi deee    Sana bahir   BABA — İyi bu iyi, gözü dışarda olmaz  AZERİ — Valla bu içeri bahar gibi yapar da dışarı bahar   BABA — Yahu nere bakarsa baksın sana ne? AZERİ — Olmaaaz, nere baharsa ora bahsin   BABA — Bunun huyu güzel huyu    AZERİ — Huyu gözel de tüyü bozuh  BABA — Tamam tamam    Sana zorla kız mı vereceğiz? AZERİ — Aman bunu zorla birine ver, yohsa elinde kalır  BABA — Hadi hadi bakalım güle güle, güle güle    30 AZERİ — Ama ben bekâr mı kalacam? BABA — Senin de elbet bir kısmetin vardır  AZERİ — (Sevinerek) Hardaaa? BABA — Dağdaaa dağdaaa    AZERİ — (Durgunlaşır    Babaya bakarak) Men seni çok sevmişem    BABA — İyi etmişsen ama evlenecek olan (İbiş'i göstererek) bu    AZERİ — Bu giz kime çehmiş? BABA — Kime çekmişse çekmiş    Sana ne? AZERÎ — Anasına mı çehmiş? BABA — Anasını karıştırma   AZERİ — Sana hiiiş çekmemiş   BABA — Çekmemiş çekmemiş    AZERİ —Bu giz senden değil mi ki?   BABA — Hoppala    Sen bu işlere fazla karışıyoron (Kıza-rak Azeri'yi iter) Hadi bakalım    Hadi yürü  AZERİ — Men seni çoh sevmişem    BABA — (Azeri'yi sahne dışına doğru iter  ) Hadi yürü be  yürü    AZERİ — Bu giz kime çehmiş? BABA — (Azeri'yi pataklıyarak sahneden atar geri döner) Kime çekmiş    Kime çekmiş (Ibiş'e) Kime çektin ulan sen? Muhakkak babana çekmişsindir  İBİŞ — Babamı karıştırma    Hadi başka birini çağır  BABA — Ce-Cem'i çağırayım bari (İçeriye bağırır) Ce-Cem (Kekeme yavaş yavaş gelir  Baba'ya bakarak sorar): KEKEME —Ne    ne    ne    nerde? BABA — (Eliyle göstererek) Bur-bur-bur-burda! KEKEME — (Birden İbiş'i görünce ürker  Diğer omuzu da oynamaya başlar) Bu    bu    bu    bu    bu       (Başka bir şey söylemeden devamlı tekrar eder  ) BABA — Zavallının iki omuzuna da indi  Ne oldu yavrum? KEKEME — Bu    bu    bu    bu    şaş    şaş    şaş    şaş-ı    şaş-ı BABA — Eğer kıza kusur bulacaksan hiç uğraşma  KEKEME —Ağ    ağ    ağzı eğ    eğ    eğ    eğri BABA — Başka başka? KEKEME — Bac    bac    bacak    bacakları çar    çar    çar-pı    çarpık  BABA — Anadan doğma bu çarpıklık; bunlar kusur sayıl-maz  Önemli olan iç güzelliği  KEKEME — Di    di    dışın    dışında ha  , hayır yo    yok i    i    içi de ba    bo    bozuk    bozuktur  E    elin    elinden i    iş ge    gelir    gelir mi    ağ    ağ    ağzı la    laf ya    ya    yapar    yapar mı? BABA — Ağzı laf yapmaz    Kekeme bu kekeme    İkiniz akşamdan konuşmaya başlasanız sabaha kadar yarım sayfa dolduramazsmız  KEKEME —Ti    ti    tipim de    de    değil   BABA — Bunun tipi bozuk yavrum  Sen maşallah fidan gibisin    Bu tipsizi alıp da ne yapacaksın? KEKEME — Hay    hay    hayırlı kıs    kıs-met  BABA — Sağol yavrum sana da hayırlı kısmet  (İbiş'e döne-rek) En efendisi buydu ama her güzelin bir kusuru var işte    İBİŞ — Doğru    En kusurlusu da içerde oturuyor; hadi çağır da gelsin  BABA — Ay!   Ben onu unutmuştum    Hadi sen çağır    İBİŞ — Çağır çağır    32 | BABA — Ben korkarım    Bu adam ikimizi de keser  İBİŞ —Korkma, çağır  (Bu sırada Kabadayı sahneye gelir  ) KABADAYI — Len!   Ne o iki saattir dırdır ediyorsunuz burada (İbiş'i görünce) Vayyy    (Yarım bir tur atar  Bıyık burarak gülümser?) BABA — Ne o? KABADAYI — Helal baba, sevdim kızını    İBİŞ —Ay!    Yandım    BABA — (İbiş'e) Dur evladım, kurtarırım seni  (Kabadayı'-ya) Şey    Oğlum    Bu kız şey    Cadaloz bu cadaloz    Yedi mahalle ile kavga eder  KABADAYI — Kavgacı demek ha! Yaşa be kız    (İbiş'in omuzuna kuvvetle vurur; ibiş sendeler) Oldum olası pısırıklar-dan nefret ederim    Kız dediğin tuttuğunu koparmalı! (Omuzuna tekrar vurur) İBİŞ — Ay    Amma ağır eli var  BABA — Yahu oğlum iyi bak, bu kız şişman    Yaaa şiş-man    KABADAYI — Tamam baba, bu güç kuvvet demektir  İftira atma    Nasıl olmuş da bugüne kadar talip çıkmamış kıza? BABA — (İbiş'e) Sevdi seni    İBİŞ — Aaa! Başlarım haaa    BABA — (Kabadayı'ya) Oğlum bu ki* (Yaklaşarak kulağına söyler) Geceleri yatağına yapar     KABADAYI —Yaaa?   BABA —Yaaa! KABADAYI — Doktora götürdünüz mü?   Hocaya okuttuğa mu?   Geçer    Geçer   t BABA — (Üzüntülü) Şey oğlum?   (Birden aklına bir fikir gelip coşarak) Birinci kocası da öyle demişti    Ama geçmeyince kaçıp gitti adamcağız    KABADAYI — HaaL Bu dul mu bu?   BABA — Dul dul    Hem de kaç kocadan dul    En son kocasının yemeğine fare zehiri koymuştu    KABADAYI —Deme! BABA — Dedim dedim    Senin başını da yakmasın    Ben malımın kusurunu söyleyeyim de öyle al   KABADAYI — Tabii    Doğru olmak gerek    Şey    Hay Allah    Saat kaç yahu? Benim bir işim vardı    Geç oldu galiba? Ben sonra uğrarım    Aceleydi    Hadi bana eyvallah    BABA — Güle güle    Sakın geç kalma erken gel    İBİŞ —Oh be! BABA — Oh ya    Ben olmasaydım gitmiştin    Nereni sevdi Mnin bu adam? İBİŞ — İşte    Seni kurtardım bu adamlardan    Gelelim ikimiz arasındaki söze    BABA — Söz mü?   Ne sözü?   Haaa    Evet    (Cebinden bir avuç para çıkarmış gibi yaparak en küçüğünü seçip İbiş'e verir  ) Buyur bakalım bu da senin hakkın  İBİŞ — Bu mu? (alaylı) Bu çok yahu! BABA —Hak ettin    İBİŞ — Sağol    Şey!    Kızı  kurtardık bu  serserilerden    Hayırlı bir kısmet çıkar inşallah    BABA — Benim ümidim kalmadı    İBİŞ — Öyle deme  Belki de kısmeti burnumuzun dibindedir  (Babanın burnunun dibine yaklaşır  ) BABA — Burnumun dibinde olsaydı kokusunu alırdım    İBİŞ — Koku mu? (İbiş maksadını söyleyemez    Konuşmak için bir konu düşünür  ) Şey    karşı konaktaki Kahya Murtaza vur ya    Evlenmiş    BABA — Bana ne yahu Murtaza'dan?   İBİŞ — Hem de konak sahibinin kızını almış    BABA — İyi halt etmiş    Kahyaya kız verilir mi? İBİŞ — AaaL  Bu laf bana mı? BABA —Ne lafı? İBİŞ — Ben de kahya değil miyim? BABA — Sana lafım yok  İBİŞ — Evet    Murtaza iyi etmiş    BABA —İyi-kötü    Bana ne? İBİŞ — Konak sahibi Murtaza'yı çok severmiş  BABA — Demek ki işinin ehli imiş  İBİŞ — Ne demek? Ben işimin ehli değil miyim? BABA — Yahu lafı dolaştırıp neden kendine getiriyorsun? İBİŞ — Yok canım    da    Murtaza eskiden konak sahibine "beyim" diyordu şimdi "baba" diyor  BABA — Tabii baba diyecek canım! İBİŞ — Ben de olsam baba derdim  BABA — Yahu senin ağzında bir bakla var galiba? İBİŞ —Ne baklası? BABA — Hadi çıkar baklayı çıkar! İBİŞ — Çıkara çıkara bakla mı kaldı?   Yani demek istedi-ğim Murtaza     BABA — Bırak şu Murtaza'yı İBİŞ — Murtaza'yı bıraktım    İBİŞ — (Gözünü yumar, ağzım açar) Bakla kızda yahu    Bakla senin kızda!    BABA — Benim kızda mı? Ne baklası? İBİŞ — (Babanın anlayışsızlığına iyice sinirlenir  Ne anla-yışlı adam yahu? Allah'ın emri, Peygamber'in kavli ile kızını bana ver    (Rahatlar  ) Offf    BABA — Yahu böyle pat! diye kız mı istenir? Bir görücü gönderip istet bari    İBİŞ — İyi    Git babasından iste bari    BABA — Babasından mı? Babası benim    İBİŞ — İyi ya!    Benim senden başka kimim var? BABA — Doğru ya    Ben de sana kızı verdim gitti    Allah İbesut etsin    Öp bakalım elimi    İBİŞ — (Sevinçle Baba'nın elini öperek) Allah razı olsun  BABA — Ee! Şimdi ne iş yapacaksın bakalım? İBİŞ —Ne işi? BABA — Evlenince de burada mı kalacaksın? İBİŞ — Şey    Karşı konaktaki Murtaza    BABA — (Sözünü keserek) Tamam    anlaşıldı    Hadi şimdi seyircilerden özür dileyelim de düğün hazırlıklarına başlayalım    (Seyirciye dönerler    Diğer oyuncular da gelerek selam verirler  ) | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |